Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 розділ (укр).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
910.34 Кб
Скачать

3.2 Система оцінки конкурентоспроможності товарної продукції рослинництва в Костромській області.

Оцінка конкурентоспроможності будь-якого підприємства і його продукції є невід'ємним елементом маркетингової діяльності кожного господарюючого об'єкта. Важливість проведення такої оцінки зумовлена ​​цілим рядом обставин. Серед головних фахівці в даній області виділяють: необхідність розробки заходів щодо підвищення конкурентоспроможності, вибір підприємством партнера для організації спільного випуску продукції, залучення коштів інвестора у перспективне виробництво, складання програми виходу підприємства на нові ринки збуту та інші. У будь-якому випадку проведення оцінки переслідує мета: визначити становище підприємства на галузевому ринку.

При цьому сучасне управління відрізняється особливо високою значимістю прийняття господарських рішень, оскільки керівництво підприємства самостійно вибирає напрями розвитку і невірний вибір може привести до погіршення економічного стану і навіть банкрутства. Високий рівень прийнятих рішень може бути забезпечений тільки на основі застосування наукового підходу до управління, і заміни інтуїтивних рішень розробленими з використанням евристичних, експертних, економіко-математичних методів.

Цілком очевидно, що досягнення цієї мети можливе лише за наявності об'єктивної методики оцінки конкурентоспроможності.

При цьому, звичайно, було б дуже доречно, якщо б підприємство заздалегідь знала і про рівень конкуренції на цьому регіональному ринку, і про те, які конкурентні стратегії слід йому застосувати.

Для цього підприємство повинно володіти відповідною інформацією, зібрати і обробити яку на практиці виявляється непросто. Причиною тому - складність такого явища як конкуренція і конкурентоспроможність. Конкуренція кожного ринку визначається тим, наскільки ринок монополізований; наскільки ринок розвинений; як реагують споживачі на товар і конкурентні стратегії. Центральним об'єктом конкуренції є товар, споживчі властивості якого приймаються або відштовхуються ринком.

Всі ці обставини призвели до того, що проблема розробки та реалізації регіональних систем інформаційного забезпечення конкурентоспроможності продукції є нагальною практичним завданням сучасної економіки.

Тут слід виділити декілька форм організації цих систем. Перша - інформаційна система підприємства, за допомогою якої дане підприємство вирішує виникаючі перед ним проблеми.

Друга форма організації - інформаційна система регіональних структур: статистичних управлінь; комітетів адміністрацій регіонів. Ця форма організації, на відміну від першої, передбачає можливість відкритого використання інформації з боку будь-якого охочого це зробити. Можливість концентрації зусиль і спеціалізації роботи в даному напрямку дозволить такій формі організації регіональної системи інформаційного забезпечення конкурентоспроможності працювати більш ефективно. Крім того, послугами такої інформаційної системи можуть скористатися всі бажаючі, в тому числі і підприємства малого і середнього бізнесу, що слід визнати суспільно значущим явищем.

Нами пропонується інтегрована інформаційно-логічна система оцінки конкурентоспроможності товарної продукції рослинництва в Костромській області, що складається з трьох підсистем: інформаційної, розрахункової і логічною. Структурна схема представлена ​​на малюнку 3.3.1.

Інформаційна підсистема являє собою базу даних, що включає значення основних показників виробництва і реалізації продукції рослинництва в Костромській області за період з 1989 по 2004 рік, що використовуються в оцінці конкурентоспроможності, а також різні нормативно-довідкові дані, необхідні для аналізу отриманих результатів. Розрахункова підсистема заснована на розробленій нами мережевої моделі, розглянутої раніше, і включає в себе всі необхідні розрахунки. Логічна підсистема являє собою базу знань, що виявляє конкурентні стратегії.

Методика за допомогою використання даної системи дозволяє провести дослідження конкурентоспроможності товарної продукції рослинництва в Костромській області та порівняти її рівень у всіх районах як окремо по кожному виду продукції, так і між ними.

Для оптимізації розрахунків конкурентоспроможності продукції та надання автоматичних рекомендацій, висновків і опеньок розроблена система була реалізована в електронному вигляді за допомогою ТП Excel. При завантаженні даного програмного комплексу користувачеві відкривається головне діалогове вікно, представлене на рис. 3.2.2.

Рис. 3.2.2 - Головне діалогове вікно системи оцінки конкурентоспроможності товарної продукції рослинництва.

  На початковому етапі роботи з даною системою необхідно вибрати аналізований район Костромської області. Передбачено два варіанти оцінки конкурентоспроможності за видами продукції, засновані на різних методиках знаходження узагальнюючого показника. А саме: користувачеві надається інформація про сільськогосподарських підприємствах району, величиною інтегрального показника конкурентоспроможності даного виду продукції в сільськогосподарських підприємствах, розрахованого методом адитивної згортки, місце, займане підприємством і районом в області за рівнем конкурентоспроможності продукції. Приклад такого аналізу представлений на рис. 3.2.3.

Рис. 3.2.3 - Вікно результатів визначення інтегрального показника

конкурентоспроможності зерна.

Крім визначення конкурентоспроможності в сільськогосподарських підприємствах районів області окремо по кожному виду продукції, надається можливість проаналізувати загальну ситуацію в районі з виробництва всіх видів товарної продукції рослинництва за допомогою сукупного балу конкурентоспроможності між видами продукції із зазначенням середнього балу по області.

Для більш детального аналізу сільськогосподарського виробництва в сільськогосподарських організаціях району наводиться динаміка та прогноз на вказаний користувачем період основних виробничих показників: врожайності, собівартості, трудомісткості та рівня рентабельності. При виборі необхідної характеристики аналізованого виду продукції па екрані представляється графік, що показує його зміна за період з 1989 по 2004 рік. Прогноз здійснюється на основі виведення рівняння і побудови лінії тренду.

На основі проведеного аналізу дається характеристика виробництва рослинницької продукції в підприємствах досліджуваного району. Вказуються види продукції, що виробляються в сільськогосподарських підприємствах, місце району за рівнем її конкурентоспроможності, а також значення приватних показників конкурентоспроможності за видами продукції.

Виходячи з розглянутих даних, в наступному розділі системи користувачеві пропонуються рекомендації щодо поліпшення становища. Це проводиться шляхом аналізу приватних показників конкурентоспроможності продукції, та порівняння їх з середньо обласними значеннями. Дана процедура здійснюється за алгоритмом, представленим на рис. 3.2.4.

Рис.3.2.4 - Схема алгоритму аналізу рівня конкурентоспроможності товарної продукції рослинництва.

Виходячи з ситуації, комбінації значень окремих показників, заходи щодо поліпшення становища можуть бути наступні:

• проведення агротехнологічних заходів, використання якісного посівного матеріалу з метою підвищення врожайності сільськогосподарських культур;

• оптимізувати використання техніки;

• посилити контроль за обґрунтованістю вироблених витрат на виробництво;

• провести аналіз існуючих і пошук нових каналів збуту продукції;

• переглянути стратегію ціноутворення.

Розроблена система дозволяє провести дослідження конкурентоспроможності рослинницької продукції в сільськогосподарських підприємствах в будь-якому районі Костромської області та порівняти її щодо всіх районів області, а також провести оцінку конкурентоспроможності продукції по введених даних в будь-якому підприємстві щодо Костромської області.

Методику рекомендується використовувати для обґрунтування прийнятих рішень при: комплексному вивченні ринку, розробці заходів щодо підвищення рівня конкурентоспроможності продукції, оцінці перспектив розвитку рослинництва в області, встановлення цін на продукцію, вирішенні питання про доцільність виробництва продукції і перерозподілу посівних площ у сільськогосподарських підприємствах районів Костромської області.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]