Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-35.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

31. Завоювання конкурентних переваг шляхом диференціації

Якщо покупець отримує від диференціації цінність, то виробник - конкурентні переваги. Невдала диференціація не дає покупцям потрібної іміості і цінності. Стратегія диференціації використовується, коли потреби і те, чому віддають перевагу покупці, надто різноманітні, щоб їх могла задовольнити стандартизована продукція.

Досягнення переваг над конкурентами в результаті реалізації стратегії диференціації відбуваються на основі технічних переваг, якості, надання покупцям широкого асортименту підвищення цінності грошей.

Диференціація - це наявність сприйнятих споживачами: відмінностей в цінових пропозиціях, внаслідок чого споживачі перевагу товарам фірми. Джерелом вдалої диференціації може бути діяльність в будь-якій ланці ланцюга „виробництво-витрати", а не лише у відділах маркетингу і реклами фірми.

Джерелами диференціації можуть служити такі ланки ланцюга

1) закупівля сировини, яка впливає на якість або х-р кінцевої продукції

2) НДДКР, в результаті яких покращується конструкція, зявляються нові якості, скорочується час розробки нових моделей і нова продукція швидше продукції конкурентів;

3) виробничий процес, що не допускає дефектів, дозволяє виготовляти ретельно розроблену продукцію, підвищувати термін її служби, економічність та гнучкість використання кінцевими споживачами, забезпечувати високу якість та надійність виробів;

4) система збуту і транспортування продукції, яка дозволяє доставляти продукцію вчасно і ретельно виконувати замовлення;

5) маркетинг, продаж, обслуговування покупців, які дозволяють надавати останнім необхідну технічну підтримку, ремонтувати вироби,. надавати споживачам інформацію про нову продукцію

Щоб в результаті диференціації отримати конкурентну треба наділити свою продукцію такими якостями які або знижують сукупні витрати покупців щодо продукції, або підвищують отриману останніми від неї віддачу. Економія затрат покупців щодо використання продукції може бути досягнута якщо вони отримують від продукції такі вигоди: зниження відходів та трудомісткості, простоїв; швидкість роботи; зниження витрат на доставку, обслуговування, складських витрат, вартості утримання,сумісність з іншим обладнанням; консультації і технічна допомога.

1)Покращення характеристик продукції, з точки зору покупців в процесі диференціації досягається такими способами:

2)Підвищення зручності та легкості використання;

3)Додавання якостей, які порівняно з продукцією конкурентів, дозволяють задовольнити весь спектр потреб споживачів;

4)Гнучкість використання;

5)Здатність задовольняти такі позаекономічні потреби, як статус, імідж, вигляд, комфорт;

32. Стратегія спорідненої диверсифікації

З точки зору диверсифікації, розрізняють два напрямки розширення компанії - в споріднені і не в споріднені галузі. Спорідненими вважаються компанії, у яких діють конкурентоспроможні співпадання видыв діяльності, які утворюють їх ланцюги вартості. Мета диверсифікації використання схожості ланцюгів вартості або їх ланок для досягненії ефекту 1 + 1 = 3 в продуктивності (і вартості).

Більшість компаній віддають переваги розширенню в споріднені галузі, оскільки воно забезпечує підвищення продуктивності за рахунки синергетичного ефекту.

Споріднена диверсифікація приводить до скорочення витрат за рахунок консолідації однієї або декількох ланок ланцюга вартості різних підприємств, що забезпечує ефект міжфірмової кооперації. Це явище того ж порядку, що і ефект масштабу виробництва, різниця в тому, що останній проявляється в зниженні витрат виробництва на одиницю продукції внаслідок збільшення обсягів виробництва або кількості виготовлених виробів. Ефект міжфірмової кооперації означає зниження витрат за рахунок скоординованої діяльності компаній різних галузей в одній корпорації [7].

Ефект кооперації - одна з головних переваг спорідненої диверсифікації. Він виникає в ситуації, коли операції декількох ланок ланцюга вартості декількох підприємств вигідніше здійснювані централізовано, ніж окремо. Спільне використання технологій. проведення досліджень і розробок, використання виробничих потужностей, каналів збуту та сіток дилерів, брендів та адмінресурсу будь-яка спільна діяльність в межах корпорації приводить до зниження загальних витрат. Чим вище економія на масштабі при міжфірмової взаємодії, тим кращі умови для створення конкурентних переваг по витратах.

Диверсифікована компанія при наявності між фірмових стратегічних відровідностей і співпадання ланок ланцюгів вартості дає більш високі показники прибутку, ніж дали б ті ж підрозділи, працюючи окремо. І чим значніша перевага від використання стратегічних відповідностей тим більше шансів реалізувати формулу 1 + 1=3, тим вищий прибуток акціонерів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]