Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-35.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
65.02 Кб
Скачать

34. Аналіз стратегічної відповідності

Одним із найважливіших елементів аналізу поточної стратегії компанії є вивчення підрозділів на предмет наявності у них загальних, схожих елементів, тобто стратегічної відповідності, а саме:

в яких підрозділах співпадають ланки ланцюгів вартості, які кожна було б об'єднати для підвищення ефективності і, отже, для Зниження витрат? Найчастіше спостерігається співпадання ланцюгів вартості в ланках закупівель (консолідація закупівель двох або декількох підрозділів дозволяє здійснювати тиск на постачальників), системах електронної торгівлі, виробництва (якщо можна спільно використовувати одні й ті ж виробничі потужності) або розподілу (що дозволяє спільно використовувати складські приміщення, торговий персонал, дистриб'юторів, дилерів, електронні мережі продажу);

в яких підрозділах схожість ланцюгів вартості дозволяє обмінюватися досвідом, навичками, технологіями і іншими формами інтелектуального капіталу?

які підрозділи можуть спільно використовувати престиж компаній?

Стратегічна відповідність між спорідненими компаніями створює конкурентну перевагу за рахунок обміну ключовими навичками технологіями, досвідом і управлінськими рішеннями; зниження витрат спільного використання брендів; створення нових конкурентоспроможних ресурсів та можливостей.

Стратег ічні відповідності можна виявити в будь-якій ланцюга вартості: в НДДКР і технологіях, в ланцюзі постачань, відносинах з постачальниками, у виробництві, в продажах і маркетинзі, в розподілі,. в адміністративних функціях.

Відсутність стратегічних відповідностей ставить під сумнів користь від об'єднання компаній; можливо при самостійному функціонуванні вони досягнуть кращих результатів.

35. Формування конкурентної переваги на основі стратегії ринкової ніші

Базою конкурентної переваги фірми, яка реалізує стратегії ринкової ніші є або низькі порівняно з конкурентами витрати і обслуговування ніші, або здатність запропонувати покупцям ніші дещо відмінне від інших конкурентів. Стратегія ринкової ніші, яка базується с на низьких витратах, залежить від наявності сегмента покупців, потреби яких задовольнити дешевше, ніж потреби покупців іншої частини ринку Стратегія ринкової ніші, основаної на диференціації, залежить від наявності сегмента покупців, які потребують продукцію унікальні якості.

Для досягнення конкурентної переваги підприємству, котре| реалізує стратегію ринкової ніші, потрібно бути успішним в зниженні витрат або диференціації в обраній ним ніші або нішах.

Якщо фірма вирішить лідирувати по низьких витратах, то їй слід використати в даній ніші методи зниження витрат. Перевага по витратах важлива для фірми тому, що в галузі можуть превалювати декілька кривих витрат. Так, крива витрат спеціалізованої фірми, яка концентрує свої зусилля на виконанні конкретних замовлень дрібними серіями, може значно відрізнятись від кривої витрат фірми, яка притримується стратегії крупносерійного виробництва і низьких витрат. В таких випадках малі фірмі залишають масовий ринок великих виробників, щоб зайняти позиції ефективної по витратах спеціалізованої фірми, яка дрібносерійно виготовляє замовлену продукцію. Якщо нішова фірма вирішить диференціювати свою продукцію, то вона повинна вивчити потреби споживачів і знайти способи зниження їх витрат або підвищення віддачі для них своєї продукції. Методи диференціації однакові як для спеціалізованої, так і для багатономенклатурної фірми. Додатковим джерелом конкурентної переваги стратегії ринкової ніші є відмінності між нішами. Нехай фірма відмінно обслуговує цільову нішу. Однак новим джерелом конкурентної переваги для неї служить той факт, що різниця між нішами для діючих широким фронтом конкурентів може означати значні витрати на координацію, поступки, а також витрати в результаті відсутності у таких конкурентів потрібної гнучкості в задоволенні спеціалізованих потреб покупців даної ніші. Саме це робить стратегію ринкової ніші реально привабливою. При слабкій різниці між нішами у малої фірми немає захисту від великих конкурентів, оскільки останні не гірше спеціалізованої компанії можуть задовольнити потреби ніші.

Для забезпечення конкурентних переваг даної стратегії цінова ніша Ина характеризуватися такими якостями:

1. покупці повинні володіти різноманітними потребами;

2. ланцюг виробництва-витрат повинен відрізнятися від аналогічного ланцюга, характерного для іншої ніші. Якщо працюючі жим фронтом конкуренти можуть легко обслужити численні ніші, переваги нішової стратегії проблематичні.

Крім того, проблеми можуть бути викликані тим, що:

  1. обрана така ніша, яка не може бути захищена від конкурентів, приваблюють розмір і прибутковість ніші;

  2. реалізація стратегії діяльності тільки в одній ринковій ніші ^С за собою ризик, оскільки ніша може зовсім зникнути.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]