Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Європейська модель розвитку.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.10.2017
Размер:
37.37 Кб
Скачать

Бюджет ес на 2010 р. (млрд. Євро)

Розвиток сільського господарства та захист природних ресурсів

58

Допомога новим країнам

36

Конкурентоспроможність

12

Глобальне сприяння

8

Адміністративна діяльність

8

Інше

0,9

Разом

122,9

Висновок

Європейська модель розвитку продемонструвала всьому світу позитивні ефекти міжнародної інтеграції. Світу були продемонстровані переваги розвитку, засновані на використанні єдиного технологічного укладу. Він сприяв кумулятивного ефекту поділу праці, що здолав роздробленість національних ринків. Європа сформувала єдиний ринок. І ця єдність дозволила використовувати навіть невеликим країнам позитивний ефект масштабу і вийти на єдині стандарти конкурентоспроможності. Стала більш тісною кооперація фірм різних країн, що також дало поштовх для зростання виробництва. Таким чином, Європа показала ефект розвитку на основі насиченого, але єдиного ринкового простору, підлеглого єдиним принципам і нормам регулювання.

Особливість європейського розвитку повоєнних років, і особливо в останні два десятиліття, полягає у використанні ефекту системності, який заснований на досягненні узгодженості економічних процесів. Такий ефект є найважливішим фактором росту поряд з інвестиціями.

Толерантність (терпимість) до ЄС національним культурам різних країн також дає додаткові економічні ефекти. Відбувається абсорбція (поглинання) всього найкращого і поступове взаємозбагачення досягненнями світових культур. У цьому європейський шлях вигідно відрізняється від американського, що базується на протиставленні американського способу життя, традицій і звичаїв інших народів.

Треба віддати належне і політичної орієнтації ЄС, який не претендує на світове лідерство і не прагне нав'язувати свої стандарти пристрою іншим країнам світу. Це звільняє ЄС від величезних витрат з підтримання статусу світової держави», що, в свою чергу, приносить не тільки політичні дивіденди, але і економічні вигоди.

Безсумнівно у будь-якій системі є деякі проблеми. У ЄС вони також присутні: безробіття, надмірне розширення союзу, що призводить до невдоволення більш розвинутих країн, старіння нації і зменшення населення, посилення конкуренції з Китаєм та Індією, величезний потік мігрантів, збільшення вартості соціального забезпечення (за рахунок біженців), еміграція дослідників та науковців.

Деякі науковці вважають, що ще одна проблема ЄС – це ідентичність. Сучасний Європейський Союз вирізняється полікультурним характером. За цих умов одночасно з процесами диференціації наростають інтегративні процеси, певною мірою нівелюються національні відмінності в культурі. Результатом є феномен маргінальності, коли людина не може з усією визначеністю віднести себе до конкретної культури.

Список використаної літератури

  1. Орлова Т.В. Всесвітня історія: Історія цивілізацій. – К.: Знання, 2012 – 446 с

  2. Zagar M. Enlargment – in Search for Identity [Електронний ресурс] / М. Zagar

  3. Козловець М. А. Європейська ідентичність: уніфікація чи «єдність у розмаїтті»? // Гуманітарний вісник ЗДІА. – 2009. – Вип. 37. – С. 72–86.

  4. Киридон А. Європейська ідентичність: структурування смислового простору - Європейські історичні студії 2015 №02

  5. Злоказова Н. Расширение ЕС: за и против с позиции его членов // Мировая экономика и междунар. Отношения

  6. Проблемы интеграции и масштабов // Глобализация и национальные финансовые системы / Под ред. Дж.А.Хансона, П.Хонохана, Дж.Маджнони

  7. Глухарев Л.И. Европейские сообщества: в поисках новой стратегии / Л.И. Глухарев.- Москва, 2006.- с.45-46

  8. Гоголева Т.Н. Международная экономика: Учебн. пособие / Т.Н.Гоголева, В.Г.Ключищева, Ю.И.Хаустов. - М.: Кнорус, 2010. - 304 с.

  9. Киреев А.П. Международная экономика: В 2-х ч. - Ч. I. Международная микроэкономика: движение товаров и факторов производства. Учеб. пособие для вузов / А.П. Киреев. - М.: Международные отношения, 1997. - 416 с.

  10. Гронтковська Г.Е., Ряба О.І., Венцурик А.М., Красновська О.І. Міжнародна економіка // Навч. посіб. – К. : Центр учбової літератури, 2014. – 384 с.

  11. http://ec.europa.eu/eurostat/web/main

  12. http://bizbook.online/ekonomika_teoriya/variantyi-ryinochnyih-modeley.html

  13. https://uk.wikipedia.org/wiki/Європейський_Союз

  14. http://pravmisl.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=2577

  15. http://uaforeignaffairs.com/ua/ekspertna-dumka/view/article/jevropeiska-identichnist-kosmopolitichna-koncepcija-u