Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСПП / Zakon_Ukrayini.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.07.2017
Размер:
20.8 Кб
Скачать

Закон України «Про соціальні послуги»

Закон визначає основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах(СЖО) та потребують сторонньої допомоги.

Закон містить 7 розділів: загальні положення; забезпечення прав громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, на соціальні послуги; організація діяльності з надання соціальних послуг; професійна діяльність у сфері надання соціальних послуг; відповідальність за порушення законодавства про соціальні послуги; міжнародне співробітництво; прикінцеві положення.

Розділ перший визначає основні терміни, такі як: соціальні послуги; складні життєві обставини; соціальний працівник; соціальне обслуговування; соціальні служби; тимчасовий притулок для неповнолітніх; суб’єкти, що надають соціальні послуги; соціальний робітник; соціальна група; державний стандарт соціальної послуги; показники якості соціальних послуг; соціальне замовлення.

Ознайомившись із цим законом, я звернула увагу на те, що основними засадами надання соціальних послуг є попередження виникнення СЖО, а також сприяння особам, що перебувають у СЖО, які вони не в змозі самостійно подолати, створення умов для самостійного подолання СЖО.

Основними принципами, надання соціальних послуг є принципи адресності та індивідуального підходу, доступності послуг, гуманності, законності, соціальної справедливості, добровільності та ін.

У Законі також описуються види соціальних послуг: соціальне обслуговування та матеріальна допомога, та форми їх надання. Відповідно до Закону можуть надаватися й інші соціальні послуги, такі як: соціально-побутові, психологічні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні, юридичні, інформаційні та інші. У Законі також передбачено надання послуг як безоплатно, так і за плату.

Щодо обмеження прав на соціальні послуги, то варто взяти до уваги, що обмеження в отриманні одного виду соціальних послуг не може бути підставою для обмеження в наданні іншого виду соціальних послуг.

Законом передбачено, також те, що до надання соціальних послуг, можуть залучатися волонтери.

Варто підкреслити, що особи, винні у порушенні законодавства про соціальні послуги, несуть цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

Соседние файлы в папке КСПП