Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_Operatsiyi_na_krayniy_ploti_ta_statevomu_chleni.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
06.04.2017
Размер:
81.76 Кб
Скачать

3.5 Резекція персистуючої вуздечки статевого члена у бугая

Показання. Збереження в бугаїв уродженої спайки між кінцевою частиною статевого члена і стінкою препуціального мішка.

Анатомотопографічні дані. У новонароджених бугайців кінцева частина статевого члена спаяна з препуцієм ектодермальною пластинкою, яка в 3-9 місячному віці звільняється. В результаті поділу пластинки формується порожнина препуціального мішка. На його вентральній поверхні утворюється повздовжня вуздечка статевого члена, що розривається при перших садках бугая.

Іноді вуздечка проростає сполучною тканиною і стає персистуючою. Тому вона міцно з`єднає кінцеву частину статевого члена з стінкою препуціального мішка (сполучна), або розривається і її залишки у вигляді відростка, пелюстки різної величини виступають над поверхнею статевого члена (вільна).

Сполучна спайка може бути суцільною, коли вона розміщується по всій довжині шва статевого члена, і частковою, кола з`єднання відбувається за допомогою шнуроподібного тяжа. Сполучна персистуюча вуздечка призводить до викривлення статевого члена при ерекції, а вільна – до гальмування і порушення статевих рефлексів.

Фіксація. Тварину фіксують у стоячому положенні.

Знеболювання. Провідникова анестезія статевого члена за І.І. Вороніним. Неспокійним бугаям ін`єктують нейролептик, а також застосовують рауш-наркоз.

Техніка операції. Лікування бугаїв з перестетуючою вуздечкою полягає в ретельному видаленні її хірургічним шляхом. Витягнутий статевий член і внутрішній листок препуціального мішка миють розчином фурациліну (1:500), етакридину лактату (1:1000) або 0,25%-ним розчином калію марганцевокислого.

Вище вуздечки на статевий член накладають тугу циркулярну бинтову пов`язку з метою профілактики кровотечі і зручності фіксації.

Розтин вуздечки варто починати від верхівки статевого члена проксимально до моменти звільнення останнього від стінки препуціального мішка. Вуздечку резектують ножицями або скальпелем. Після повного розтину вуздечки статевий член випрямляється. Кровоточиві судини лігують кетгутом №2. На утворену рану накладають вузловий шов з кетгуту №2-4. Вуздечку доцільно резектувати електроскальпелем, електротерморкаутером, що забезпечує гемостаз і на поверхні рани утворюється струп. При цьому нема необхідності накладати шов. Після цього куксу вуздечки захоплюють хірургічним пінцетом і її резектують біля стінки препуціального мішка.

Після резекції вуздечки знімають бинтову пов`язку, статевий член змазують антисептичною емульсією і вправляють його в порожнину препуціального мішка. До відновлення чутливості статевого члена і моторної функції ретракторних м`язів на звисаючу частину крайньої плоті накладають гумове кільце на 1,5-2 години, або на неї накладають лігатуру з бинта.

Післяопераційний догляд. Після операції доцільно один раз на три дні вводити антисептичну емульсію. Рана загоюється через 10-15 днів. Бугая починають експлуатувати через 25-30 днів після операції.

3.6 Екстирпація новоутворень на статевому члені у пса

Показання. Ураження статевого члена і препуціального мішка вузлами венеричної саркоми або папіломами.

Фіксація. Пса фіксують у лежачому спинному положенні.

Знеболювання. Застосовують наркоз і пара сакральну анестезію. Ін`єктують нейролептик.

Техніка операції. Препуцій пальцями відтісняють каудально, статевий член максимально витягують назовні. Якщо цю маніпуляцію виконати на вдається, то по шву препуція роблять «віконце», розрізавши всі його шари; через отриманий отвір статевий член виводять назовні.

На статевий член, вище пухлин, накладають циркулярну бинтову пов`язку. Основну масу тканин пухлин видаляють скальпелем, залишену частину пухлин руйнують електротерморкаутером з петлеподібним наконечником. Пухлини невеликих розмірів екстирпують електротерморкаутеризацією. Найкраще новоутворення видаляти електричним або лазерним скальпелем. У випадку утворення великого дефекту на статево членному листку препуція рану закривають вузловим швом з кетгуту №2.

Якщо в препуціальному мішку було зроблено «віконце», його закривають вузловим швом. На рану внутрішнього листка препуція накладають вузловий шов з кетгуту №2, а на зовнішній – з шовку №4. Після цього знімають бинтову пов`язку, статевий член вправляють у препуцій.

Післяопераційний догляд. У порожнину препуціального мішка вводять антисептичну емульсію; цю маніпуляцію періодично повторюють у післяопераційний період до повного загоєння операційної рани.

Соседние файлы в предмете Хирургия животных