Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17_-2006 Доопрац.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
300.03 Кб
Скачать

Задача 3.

Журналіст газети “Нова ґенерація” взяв інтерв’ю у відомого вченого-політолога К. Через певний час інтерв’ю було опубліковане. Дізнавшись про це, К. заявив редакції газети, що не давав згоди на опублікування інтерв’ю, але раз воно опубліковане, то йому належить виплати винагороду 50000 грн. Вимоги К. не були задоволені, і він звернувся із позовом до суду.

Вирішіть спір. Проаналізуйте ст.13 ЗУ “Про авторське право і суміжні права”.

Задача 4.

М. придбав у магазині “Світ музики” компакт-диск із альбомом відомої української співачки Р., випущений студією “Ді-джей-рекордс”. Один із приятелів М., який працює ді-джеєм на FM-радіостанції, попросив у нього вказаний компакт-диск і записав з нього декілька пісень на свій компакт-диск. Після цього він декілька разів прокручував записані пісні в ефірі FM-радіостанції. Дізнавшись про це, М. заявив приятелеві, що той не мав права записувати пісні з компакт-диску на свій компакт-диск, і тим більше – здійснювати сповіщення цих пісень в ефірі, без дозволу студії звукозапису і виплати винагороди.

Проаналізуйте ситуацію.

Тема: патентне право

Задача 1.

Винахідник О. перший у світі висунув ідею створення двигуна для автомобіля, який би працював на воді, і невдовзі створив такий двигун. О. одержав патент на цей винахід. Через 5 років після цього інший винахідник Г. створив новий двигун для автомобіля, який працює на воді, і теж запатентував його. О. звернувся в юридичну фірму за консультацією стосовно можливості визнання виданого Г. патенту на винахід недійсним в силу того, що ідея створення двигуна, який працює на воді, належить О., і Г. не мав права створювати такий винахід. Відповідно, винахід Г. не відповідає умовам патентоздатності, а тому виданий йому патент на цей винахід повинен бути визнаний недійсним.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 2.

В роботах, пов’язаних із створенням винаходу, приймали участь К., Л., М. і Н. Створивши винахід, К., Л. і М. подали заявку і одержали патент на винахід, де вони троє були вказані в якості винахідників. Н. звернувся за консультацією до адвоката. Він розповів, що приймав безпосередню участь у створенні винаходу, яка проявлялась у тому, що протягом усього часу він надавав технічну допомогу К., Л. і М. (проводив обрахунки, виготовляв дослідні зразки пристрою), і без його допомоги цей винахід не був би створений. Виходячи з цього, Н. вважав, що його також має бути вказано серед винахідників даного винаходу.

Яку б консультацію надали Ви?

Задача 3.

Винахідник С. створив винахід і розкрив його сутність в статті, опублікованій в одному з вітчизняних науково-популярних технічних журналів. Номер журналу, в якому опублікована стаття С., підписано до друку 05.04.2000. Згодом, 20.05.2001 С. подав заявку для одержання патенту на цей винахід.

Чи відповідає заявлений винахід умові новизни? Чи змінилась би ситуація, якби стаття С. була опублікована в іноземному журналі?

Задача 4.

О. розробив дизайн меблевого гарнітуру і виявив бажання одержати патент на створений ним промисловий зразок. Гарнітур складається з 5 предметів. О. звернувся за порадою до юриста стосовно того, чи може він подати одну заявку на весь гарнітур, чи йому потрібно подавати окремі заявки на кожен предмет гарнітуру.

Що таке вимога єдиності промислового зразка? Яку пораду дали б Ви у даній ситуації?

Задача 5.

ТзОВ “Арніка” звернулось в господарський суд з позовом до ПП “Орбіта” про припинення неправомірного використання винаходу та відшкодування завданих збитків. В процесі розгляду справи з’ясувалось, що формула винаходу, на який ТзОВ одержало патент, складається з 1 незалежного і 3 залежних пунктів. ПП використало всі ознаки, вказані в незалежному пункті формули винаходу, і деякі ознаки, вказані в залежних пунктах.

Чи мало місце порушення прав ТзОВ на запатентований ним винахід?

Задача 6.

Інженер К. прочитав в Офіційному бюлетені “Промислова власність” інформацію про виданий патент України на винахід – пристрій для одержання яблучного соку. На основі цього він вирішив виготовити такий пристрій для себе з тим, щоб в домашніх умовах одержувати яблучний сік з вирощених на дачній ділянці яблук. Попередньо К. звернувся до свого знайомого юриста із запитанням, чи не буде порушенням прав, що випливають з патенту, виготовлення ним запатентованого пристрою для використання його в особистих (домашніх) цілях.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 7.

ВАТ “Завод феросплавів” одержало патент на винахід – спосіб виплавки чавуну. Через 2 роки керівництву ВАТ стало відомо, що ТзОВ “Меркурій” застосовує в своєму виробничому процесі спосіб виплавки чавуну, який охороняється одержаним ВАТ патентом. ВАТ звернулось в господарський суд з позовом до ТзОВ про припинення неправомірного використання винаходу. ТзОВ проти пред’явленого позову заперечувало, посилаючись на те, що на дату подачі заявки ВАТ даний спосіб виплавки чавуну вже був винайдений працівниками ТзОВ і зберігався в якості конфіденційної інформації. Виходячи із цього, ТзОВ пред’явило зустрічний позов про визнання виданого ВАТ патенту недійсним, оскільки на дату подання заявки винахід не відповідав умові новизни.

Вирішіть спір.

Тема: ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ УЧАСНИКІВ ЦИВІЛЬНОГО ОБОРОТУ, ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

Задача 1.

FM-радіостанція “Світ” звернулася в юридичну фірму за консультацією стосовно можливості одержання свідоцтва на знак для товарів і послуг. Об’єктом знака виступав набір звуків. На думку представників радіостанції, саме звукові позначення є найбільш ефективними для індивідуалізації радіопередач різних радіостанцій. В юридичній фірмі роз’яснили, що об’єктом знака для товарів і послуг може бути тільки таке позначення, яке сприймається візуально, а тому, скоріш за все, Державний департамент інтелектуальної власності відмовить у реєстрації в якості знака набору звуків.

Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 2.

ВАТ “Обрій” розпочало випуск картопляних чіпсів, які відрізнялися відмінними смаковими якостями. Для індивідуалізації цих чіпсів серед картопляних чіпсів інших виробників ВАТ вирішило зареєструвати знак для товарів і послуг, яким би вони позначалися. Об’єктом знака виступав стилізований напис “ЧІПСИ СМАЧНІ”.

Чи відповідає дане позначення умовам надання правової охорони?

Задача 3.

ТзОВ “Мрія” одержало свідоцтво на знак для товарів і послуг, об’єктом якого виступало графічне позначення. Тим часом виявилось, що в Республіці Польща одне з польських підприємств зареєструвало тотожний знак для однорідних товарів і послуг до дати подання заявки ТзОВ “Мрія” до державного департаменту інтелектуальної власності. Свій знак польське підприємство використовувало, в основному, на території Республіки Польща, однак частина його продукції поставлялася в Україну. За таких обставин польське підприємство звернулось в господарський суд м. Києва з позовом про визнання свідоцтва на знак для товарів і послуг недійсним.

Як потрібно вирішити даний спір?

Задача 4.

ТзОВ “Явір” володіє свідоцтвом на знак для товарів і послуг. Як стало відомо, ПП “Колос” почало наносити на свою продукцію знак, який схожий із знаком ТзОВ “Явір” настільки, що їх можна сплутати. ТзОВ “Явір” звернулося в господарський суд із позовом до ПП “Колос” про припинення неправомірного використання знака і відшкодування завданих цим збитків. ПП “Колос” проти позову заперечувало, вказуючи на те, що воно хоч і використовує знак, який схожий із знаком ТзОВ “Явір”, але зовсім для іншої продукції. Дослідивши обставини справи, суд встановив, що знак ТзОВ “Явір” зареєстрований для лікарських препаратів, а ПП “Колос” використовує схоже позначення для горілчаних виробів.

Як слід вирішити спір?

Задача 5.

ВАТ “Агрополіс” для позначення своєї продукції використовувало словесне позначення. З часом продукція ВАТ завоювала популярність серед споживачів. Водночас, ВАТ використовувало дане позначення, не реєструючи його в якості знака для товарів і послуг. В той же час, ПП “Лан” подало заявку на реєстрацію знака для товарів і послуг, об’єктом якого виступало використовуване ВАТ позначення, для однорідних товарів.

Чи буде підставою для відмови ПП у реєстрації знака той факт, що відповідне позначення на дату подання заявки вже використовувалось ВАТ? Якщо знак все-таки буде зареєстровано, то як це вплине на правове положення ВАТ стосовно подальшого використання даного позначення?

Тема: Виникнення та виконання зобов’язання

Задача 1.

Сорокін та Потапова подали заяву до органу РАЦСу про реєстрацію шлюбу. Цього ж дня батьки Потапової домовились із Сорокіним, що витрати на приготування до весілля беруть на себе. Також вони придбали квитки для весільної подорожі молодят. Однак, в день реєстрації шлюбу Сорокін не з’явився. Батьки Потапової зажадали від нього відшкодування матеріальних витрат та моральної шкоди. Сорокін не погодився і відповів, що витрати по приготуванню до весілля вони прийняли на себе добровільно, а заручини не є підставою виникнення ані сімейних, ані цивільних відносин між ними.

Потапові звернулись до адвоката з проханням пояснити, чи виникли між ними та Сорокіним зобов’язання.

Задача 2.

На прохання своєї сусідки Кузьміної, яка їхала у відрядження, на той час Суренко дозволила їй перенести норкову шубу до її квартири. Коли Кузьміна через кілька місяців повернулась за шубою, то з’ясувалось, що її пошкодила міль. Кузьміна зажадала відшкодування вартості шуби і відмовилась забирати її в такому стані. Суренко заперечувала і зазначила, що хотіла зробити послугу сусідці, ніякого договору вона з нею не укладала, плати за послугу не брала, а появу молі на шубі не помітила.

Чи виникло в даному випадку цивільно-правове зобов’язання?

Задача 3.

Панчишина домовилась зі своєю сусідкою Токаревою, що та догляне за будинком, поки вона гостюватиме у сина. Під час відсутності Панчишиної у смт. Сокільниках випав град і в будинку побив вікна та дах. Токарева, ремонтуючи свій будинок, який теж зазнав шкоди, купила скло та кілька листів заліза і заплатила бригаді майстрів, щоб ті полагодили також і будинок сусідки Панчишин. Коли ж сусідка повернулась, то Токарева зажадала від неї повернення витрат на ремонт будинку. Панчишин відмовилась, зазначивши, що про таке сусідку не просила, і якби сусідка не втручалась, то будинок відремонтував би їй син.

Токарева звернулась до суду з позовом про відшкодування її витрат.

Чи виникло між сусідками цивільно-правове зобов’язання?

Задача 4.

Староста групи одного з ПТУ за згодою учнів групи на зароблені під час групової практики гроші придбав лотерейні квитки, які зберігалися у нього. На один із лотерейних квитків випав виграш. Староста відмовився поділити його з іншими одногрупниками, мотивуючи тим, що такий договір не передбачений законодавством.

Вирішіть спір.

Задача 5.

Під час розгляду справи судом було встановлено, що позивач Микитенко не є власником майна, а діє на підставі договору про відчуження права вимоги про повернення майна, укладеного з власником. Суд позов задоволив.

Чи може бути предметом цесії право на віндикацію? Чи мав право Микитенко звертатися з таким позовом?

Тема: Забезпечення виконання зобов’язання

Задача 1.

ВАТ «Вісник» та банк уклали 15.03.2004 року кредитний договір та договір застави – обидва строком на рік. Оскільки станом на 16.03.2005 року кредит не був повернений, банк звернувся до ВАТ «Вісник» з позовом про стягнення боргу, відсотків, пені шляхом звернення на заставлене майно.

ВАТ «Вісник» заперечувало проти звернення стягнення на предмет застави, оскільки договір застави припинився.

Вирішіть спір.

Задача 2.

Кириленко позичив в Остапова гроші під заставу власного жилого будинку строком на три роки. Однак, через рік, коли Кириленко повернув лише третину суми, сталася повінь і фундамент будинку Кириленка був значно пошкоджений.

Дізнавшись про це, Остапов звернувся з позовом до Кириленка про дострокове повернення суми позики.

Чи правомірні вимоги Остапова?

Задача 3.

АТ не виконало вчасно свого зобов’язання перед банком щодо повернення коштів за кредитним договором. Наступного місяця банк надіслав АТ повідомлення про притримання коштів АТ, які перебували на поточному рахунку АТ у цьому ж банку.

Чи правомірні дії банку?

Задача 4.

АТ «Промінь» уклало договір підряду з ТзОВ «Бескид» під забезпечення порукою ТзОВ «Місяць». Оскільки протягом встановленого в договорі строку не було виконано навіть половини обумовлених робіт, АТ «Промінь» направив ТзОВ «Бескид» повідомлення про відмову від договору в односторонньому порядку з моменту отримання повідомлення. ТзОВ «Бескид» погодився. Через місяць АТ «Промінь» звернулося з позовом до ТзОВ «Бескид» та ТзОВ «Місяць» про відшкодування збитків, завданих прострочкою виконання зобов’язань за договором підряду.

Вирішіть спір.

Задача 5.

ТзОВ «Яблуко» уклало договір про надання послуг із ПП «Гамір» під заставу товарів в обороті, які належали ТзОВ «Явір». Через півтора року після спливу строку виконання зобов’язання, яке не було виконано належним чином, ТзОВ «Яблуко» звернулось до нотаріуса про вчинення виконавчого напису для звернення стягнення суми сплачених за послуги коштів на заставлене майно. Однак, нотаріус відмовив у вчиненні таких дій, оскільки вважав, що ТзОВ «Явір» у даних правовідносинах є поручителем і його зобов’язання припинились через шість місяців з моменту настання виконання основного зобов’язання.

Чи правомірна відмова нотаріуса?

Тема: Зміна та припинення зобов’язання

Задача 1.

Кузьміна звернулася у грудні 2004 року з позовом до Денисової про стягнення 300 гривень. В позовній заяві вона вказала, що Денисова у вересні 2003 року придбала у неї пальто вартістю 600 гривень, заплативши їй лише 300 , а на решту – видала боргову розписку, за якою зобов’язувалася сплатити борг не пізніше 31 січня 2004 року, однак, гроші не повернула.

В суді Денисова пояснила, що у жовтні 2001 року після смерті матері виявила серед її документів боргову розписку, видану матері Кузьміною на суму 300 гривень, а тому вважає, що не повинна нічого їй повертати.

Вирішіть спір.

Задача 2.

Банк уклав з АТ «Помор» кредитний договір, за яким суму кредиту АТ повинно було отримувати рівними частинами щомісяця. Однак, на момент першої видачі банку стало відомо, що проти голови правління АТ порушена кримінальна справа зі звинуваченням у шахрайстві з фінансовими ресурсами. Банк відмовився від виконання своїх зобов’язань.

Чи правомірні дії банку?

Задача 3.

За позовом Таранової до Таранова про поділ спільного майна суд присудив піаніно дружині, але зі сплатою половини його вартості чоловікові. Таранова просила суд провести залік тієї суми, які вона має сплатити, і суми заборгованості по аліментах, які Таранов сплачує на їхню малолітню доньку.

Чи підлягає прохання Таранової задоволенню?

Задача 4.

Дмитрова позичила у брата 20000 гривень, які їй бракувало для придбання квартири. Через кілька місяців Дмитрова померла і брат за заповітом успадкував її квартиру. Повнолітня донька Дмитрової успадкувала усе інше майно матері.

Чи припинилось боргове зобов’язання Дмитрової?

Чи може брат Дмитрової вимагати повернення боргу чи його частини у її доньки?

Тема: Цивільно-правова відповідальність

Задача 1.

ТзОВ звернулось з позовом до АТ про стягнення різниці в ціні товару, яким товариства обмінялись за договором міни та сплати трьох відсотків річних від простроченої суми на підставі ст. 625 ЦК України. Обмін товарами тривав три дні і відсотки ТзОВ нарахувало, починаючи з першого дня обміну і до подання позовної заяви. АТ погодилось сплатити різницю у вартості товару, визначену договором, але сплату відсотків річних заперечувало, оскільки в договорі про них не йшлося.

Вирішіть спір.

Задача 2.

Школяр Буткевич приніс до школи мобільний телефон свого батька і на уроці показував його друзям. Вчителька забрала телефон і поклала до шухляди класної шафи. Після уроку учні класу пішли до театру і Буткевич забув забрати телефон у вчительки. Наступного дня, коли Буткевич звернувся до неї з проханням повернути телефон, вчителька пояснила, що він із шухляди зник.

Чи є підстави для цивільно-правової відповідальності?

Задача 3.

Під час примірки плаття в салоні одягу Розанова розірвала його. Продавець запропонувала їй оплатити повну вартість товару, оскільки його ніхто не захоче придбати і вона попереджала Розанову, що цей розмір їй замалий. Розанова відмовилась заплатити за плаття, оскільки така модель їй не сподобалась і до того ж примірка одягу є безплатною і вона не хотіла розірвати його.

Чи є умови для настання цивільно-правової відповідальності?

Задача 4.

Пилипенко замовила в ательє пошиття пальта з матеріалів підрядника за два місяці. Однак, коли вона у встановлений строк звернулась за готовим виробом, то працівник ательє пояснив, що пальто ще не пошите, оскільки ательє не закупило необхідного матеріалу через його тимчасову відсутність в продажі, тому доведеться ще зачекати. Пилипенко зажадала повернення їй сплаченого завдатку в подвійному розмірі та відшкодування їй моральної шкоди. Працівник ательє заперечував, оскільки вважав, що в простроченні зобов’язання вина ательє відсутня.

Дайте правовий аналіз ситуації та вирішіть спір.

Представництво

Задача 1.

Наливайко уклала договір прокату магнітофона з ТзОВ “Весна”. Прокатний пункт звернувся до неї з вимогою про повернення магнітофона і сплати платежів, передбачених договором, у зв’язку із закінченням строку договору. Наливайко пояснила, що вона в усній формі доручила повернути магнітофон і передати платежі своєму сусіду Максимову, а він магнітофон продав і всі кошти витратив на алкоголь. Максимов своєї вини не заперечував.

Чи можна вважати Максимова представником Наливайко? До кого ТзОВ має звернутися з позовом про відшкодування заподіяних йому збитків?

Задача 2.

Березовський перед від’їздом за кордон видав довіреність Загайському на продаж своєї приватизованої квартири, а Сотник видав Загайському довіреність на продаж автомобіля. Оглянувши квартиру і дізнавшись про повноваження Загайського, Сотник запропонував купити цю квартиру. Коли Сотник і Загайський звернулись до нотаріуса за посвідченням договору купівлі-продажу, він їм відмовив, посилаючись на ч.3 ст. 238 ЦК України.

Чи обґрунтована відмова нотаріуса?

Задача 3.

Подружжя Бересів(Микола і Соломія) 25.03.2004 р. оформили довіреність Сказко К. на продаж квартири.

27.03.2004 р. Берес Соломія померла. 3.04.2004р. Сказко К., використавши довіреність, продав квартиру своїй дружині – Сказко Н.. Про смерть Берес С. Сказко К. достовірно знав, оскільки він був на її похороні.

Про продаж квартири Берес Микола дізнався лише 9.04.2004 року і 10.04.2004р. звернувся із позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу недійсним. В судовому засіданні Сказко К. стверджував, що на похороні Берес М. дав усну згоду на продаж квартири.

Визначіть, які норми ЦК України про представництво порушив Сказко К.

Задача 4.

Гр. Н. через похилий вік і фізичну неміч не маючи можливості займатися пошуком особи, яка б погодилася укласти з нею договір довічного утримання, домовилась з Л. про те, що він підшукає таку особу і укладе з нею такий договір від її імені. Для оформлення довіреності Н. та Л. звернулися до нотаріуса.

Однак, нотаріус відмовив їм у посвідченні довіреності, вказавши що Н. через похилий вік не може усвідомлювати значення своїх дій і до того ж договір довічного утримання як і заповіт особа не може вчиняти через представника лише особисто.

Чи обґрунтованою є відмова нотаріуса в оформленні довіреності?

Тема : Позовна давність.

Задача 1.

20 травня 1999 р. з квартири громадянина Т. були викрадені речі (годинник, хутрові вироби, транзисторний приймач, 1500 грн.)Особу, яка вчинила крадіжку було виявлено органами міліції 20 жовтня 2004 р.

26 листопада 2004 р. громадянин Т. звернувся у суд з віндикаційним позовом до Т. про витребування своїх речей від затриманого.

На думку викрадача – гр. Т. позов не підлягає задоволенню, оскільки сплив строк позовної давності (з моменту крадіжки сплило більше 5 років).

Проаналізуйте ситуацію. Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 2.

За усною домовленістю між громадянами Р. та С. громадянин Р. 20 серпня 2005 року передав у користування для дочки С. флейту для навчання музиці.

Згодом Р. переїхав на постійне місце проживання в інше місто і 15 грудня 2005 року звернувся до гр. С. з проханням повернути музичний інструмент. Проте С. інструмент не повернув.

Гр. Р. ще декілька разів телефонував до С. з проханням повернути його річ. Громадянин С. кожного разу обіцяв повернути інструмент, але так і не повернув його.

30 січня 2006 року громадянин Р. звернувся до суду з вимогою до С. про повернення флейти.

Чи підлягає захисту право Р.? Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 3.

Згідно із умовами договору укладеного 15 травня 1996 р. між громадянином М. та сільськогосподарським кооперативом “Прогрес” останній зобов’язався продати гр. М . 40 тисяч штук цегли по 150 грн за 1000 шт.

17 травня 1996р. гр. М. сплатив у касу кооперативу передбачену договором суму, проте на неодноразові звернення М. (20 травня 1996 р., 12 березня 1997р., 16 квітня 1997 року) керівник господарства відмовляв М. у видачі цеглу посилаючись на технічну неспроможність задовільнити вимоги усіх контрагентів по укладених господарством договорах.

01 жовтня 2001р. гр. М. було видано 1 тис. 500 шт. цегли.

Протягом наступних двох років М. неодноразово звертався до керівника господарства з вимогою про виконання умов договору, але керівництво кооперативу, посилаючись на зміну цін, відмовлялося виконати свої зобов’язання.

У вересні 2003 року с/г кооператив “Прогрес” було реорганізовано у товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма “Мрія”.

08 березня 2004 М. звернувся до суду з заявою у якій просив суд зобов’язати товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма “Мрія” виконати умови договору купівлі-продажу будівельних матеріалів.

В запереченні на позов відповідач зазначав, що кооператив “Прогрес” у 2003 року реорганізовано в товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма “Мрія”, а тому ТзОВ не зобов’язане виконувати договори, які були укладені кооперативом. В судовому засіданні представник відповідача позов не визнав і зазначив, що строк позовної давності позивачем пропущено, а тому позовні вимоги М. не підлягають задоволенню.

Проаналізуйте зазначені у задачі строки та визначіть їх правове значення.

Яке рішення повинен прийняти суд ?

Задача 1.

20 березня 2004 року для оформлення спадщини після смерті Хмари І.І., який помер 10 березня 2004 року, до нотаріуса звернувся його син, Хмара В.І., який надав усі необхідні документи для видачі свідоцтва про право на спадщину. Проте, при зверненні до нотаріуса за отриманням свідоцтва про право на спадщину після закінчення терміну шести місяців, йому було відмовлено у видачі свідоцтва. Нотаріус пояснив, що 18 червня 2004 року заява про прийняття спадщини була також подана донькою спадкодавця – Рудакевич С.І. Рудакевич С.І. не змогла підтвердити факт родинних відносин зі спадкодавцем і їй було рекомендовано встановити його в судовому порядку. Напередодні Рудакевич С.І. зателефонувала нотаріусу та повідомила, що зогляду на значне навантаження в суді та довгий строк розгляду спадкових справ рішення по її заяві судом ще не винесене.

Хмара В.І. не погодився з поясненням нотаріуса, заявивши, що немає рішення суду про призупинення видачі йому свідоцтва про право на спадщину, а також зажадав винесення постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Чи обґрунтовані вимоги Хмари В.І.? Чи правомірним буде відмова нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії?

Задача 2.

Подружжя Стакан Т.Т. та Стакан П.М. уклали договір довічного утримання з Котигорошком І.І.. За договором був відчужений житловий будинок.

Після смерті Стакана Т.Т. до нотаріуса звернулися Стакан П.М. та Котигорошко І.І. з проханням посвідчити договір про розірвання договору довічного утримання, оскільки Котигорошко І.І. став інвалідом І – ї групи і не в змозі виконувати умови договору довічного утримання.

Які дії нотаріуса?

Задача 3.

Війт В.В. заповів належний йому житловий будинок. В заповіті перший поверх будинку було заповідано дочці, а другий поверх – синові.

Після смерті заповідача до нотаріальної контори за оформленням спадщини звернулись син, дочка та внук (інвалід ІІІ – ї групи) Війта В.В..

Яке свідоцтво про право на спадщину має видати нотаріус?

Задача 4.

До держнотконтори звернулися спадкоємці гр. К.: син із заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину на квартиру; дружина із заявою про відмову від належної їй частки спадкового майна на користь сина спадкодавця. Протягом шестимісячного строку дружина звернулась знову з вимогою скасувати свою заяву, враховуючи, що їй не було відомо про наявність іншого спадкового майна.

Дії нотаріуса? Яким чином будуть видаватись свідоцтва про право на спадщину?

Задача 5.

У січні 2004 року подружжя П. склало спільний заповіт щодо майна, яке належало їм на праві спільної сумісної власності, на користь громадянина У. В лютому 2004 року один з подружжя П. помер. Спадкоємець У. за заповітом звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, та видачу йому свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Нотаріусом у видачі свідоцтва було відмовлено.

Чи правомірні дії нотаріуса?

Задача 6.

2 січня 2006 року помер громадянин П., після смерті якого залишилось спадкове майно у вигляді квартири у місті Донецьку. До нотаріальної контори звернувся громадянин Н., який є онуком двоюрідної сестри спадкодавця з заявою про прийняття спадщини.

Чи належить громадянин Н. до якої-небудь черги спадкоємців за законом? В якому випадку він може одержати свідоцтво про право на спадщину?

Задача 7.

2 січня 2004 року помер Клоп Л.О. не отримавши на заводі заробітну плату за останні три місяці. Він був одиноким, проживав сам у приватизованій квартирі.

До нотаріальної контори звернувся двоюрідний брат померлого з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на квартиру та вищевказану заробітну плату.

Прокоментуйте.

Задача 8.

В державній нотаріальній конторі 10 січня 2006 року заведено спадкову справу до майна померлої 15 серпня 2003 року громадянки за заявою її чоловіка та двох малолітніх дітей. Судовим рішенням визнано чоловіка винним у смерті його дружини, але звільнено від відбування покарання у зв’язку із застосуванням амністії. Чоловік звернувся до державної нотаріальної контори за одержанням свідоцтва про право на спадщину на частину у спадщині, що залишилась після смерті померлої дружини.

Необхідно встановити коло спадкоємців та їх частки у спадщині.

Задача 9.

20 січня 2005 року померла громадянка Диня Ніна Іванівна. З заявою про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину звернулась дочка померлої Олена і троє внуків (дітей померлого в 2003 році сина Дині Н.І. Олега).

Прокоментуйте, хто має право на спадщину і на яку частку.

Задача 10.

Спадкоємцями за законом померлого Ковальчука В.С. є його дружина, мати і донька від першого шлюбу. Заповіт відсутній. Спадковим майном є ½ частина квартири та ½ частина автомобіля. До нотаріальної контори звернулись мати та донька померлого, які не в змозі надати правовстановлювальні документи на майно, оскільки ті знаходяться у дружини померлого.

Які дії нотаріуса?