Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17_-2006 Доопрац.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
300.03 Кб
Скачать

Тема: речові права на чуже майно

Задача 1.

Громадянин С. є власником житлового будинку. У лютому 2004 р. до вказаного будинку він вселив громадянку О., з якою познайомився влітку на курорті і перебував у близьких стосунках. Шлюб між С. і О. не укладався, проте вони з лютого 2004 р. по лютий 2005 р. проживали разом, вели спільне господарство, мали спільний бюджет, піклувались одне про одного. У березні 2005 р. С., запідозривши О. у зраді, посварився із нею і сказав, аби вона збирала свої речі і забиралася геть з його будинку. О. відмовилась залишати будинок. Тоді С. змінив замки у вхідних дверях і не впускав О. до будинку. О. звернулась із позовом до суду про визнання за нею права користування житлом у належному С. житловому будинку. У судовому засідання С. заявив, що він є власником житлового будинку, а О. жодних прав на цей будинок не має.

Вирішіть спір. Проаналізуйте ст.405 ЦК та ст.ст. 156, 157 ЖК.

Тема: загальні положення права інтелектуальної власності

Задача 1.

С. придбав у магазині компакт-диск із записами пісень із кінофільмів, сплативши за нього 30 грн.

Чи набув С. право інтелектуальної власності на записані на компакт-диску пісні?

Задача 2.

Винахідник М. склав заповіт, у якому було зазначено, що всі права інтелектуальної власності на створені і запатентовані ним винаходи, в тому числі право авторства, після його смерті переходять до його сина - С. Нотаріус відмовився посвідчувати заповіт, мотивуючи це тим, що право авторства є невідчужуваним.

Чи підставною була відмова?

Задача 3.

В юридичну консультацію звернувся інженер-програміст К. за роз’ясненням стосовно того, чи може він внести у якості вкладу у статутний капітал товариства з обмеженою відповідальності створену ним комп’ютерну програму. Його також цікавило питання щодо оцінки такого вкладу, якщо він можливий.

Надайте роз’яснення із поставлених питань з посиланням на законодавство України.

Задача 4.

П. працює старшим науковим співробітником у НДІ “Украгромаш”. Відділ, в якому він працює, займається конструюванням нових типів деталей для сільськогосподарської техніки. В процесі виконання свої трудових обов’язків П. винайшов новий тип підшипника, який не має аналогів у світі. У трудовому договорі, укладеному НДІ з П. умови, що стосуються правового режиму створених ним в процесі виконання трудових обов’язків винаходів, відсутні.

Кому належатимуть особисті немайнові та майнові права на винахід? Проаналізуйте ст.429 ЦК та ст.ст. 1,8,9 ЗУ “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі”.

Тема: авторське право і суміжні права Задача 1.

Відомий письменник детективного жанру В. написав детективний роман “Зникнення свідка”, який був згодом опублікований. Через 5 років після цього вийшов у світ детективний роман іншого письменника О. Незважаючи на те, що назва роману О. була “Страх перед безоднею”, його сюжет був майже ідентичний сюжету роману попереднього автора. В. звернувся із позовом у суд до О. про захист його авторських прав.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 2.

Студія звукозапису “Ґранд-рекорд” випустила компакт-диск, на якому була записана збірка естрадних пісень 70-80-х рр. ХХ ст. під назвою “Поки горить вогонь в очах твоїх жагучих …”. Спадкоємці відомого поета Т. звернулись із позовом у суд до студії звукозапису про виплату їм компенсації у розмірі 150000 грн., мотивуючи це тим, що назва випущеної збірки ідентична назві одного із віршів, автором яких є Т. Тому, на їх думку, випуск збірки пісень під цією назвою без їхньої згоди є порушенням авторського права.

Проаналізуйте ситуацію. Чи обґрунтовані позовні вимоги?