Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17_-2006 Доопрац.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
300.03 Кб
Скачать

Задача 1.

17 квітня А. придбала в універмазі зимові чоботи. Через деякий час до неї в гості прийшла подруга і переконала її в тому, що чоботи такого фасону вже вийшли з моди і їй слід поміняти чоботи на іншу пару. 4 травня А. з’явилася в універмазі і попросила обміняти придбані чоботи на чоботи іншого фасону. Однак, працівники універмагу відмовились це зробити, зіславшись на пропуск А. встановленого Законом України “Про захист прав споживачів” 14-денного строку.

А. наполягала на своїх вимогах вказуючи на те, що: а) 26 квітня і 3 травня були вихідні дні; б) 1і 2 травня були святкові дні; в) з 19 по 23 квітня вона була хвора, що підтверджується довідкою лікаря.

Крім того, на думку А., не може йти мова про пропуск вказаного строку, оскільки його обчислення має починатися з настанням зимового періоду.

Проаналізуйте ст.ст.253-255 ЦК України та відповідні положення Закону України “Про захист прав споживачів" і вирішіть спір.

Задача 2.

5 березня 1992 року між Л. та М. було укладено договір позики, за яким Л. повинен був повернути борг до 5 жовтня 1992 року, а у випадку прострочення – сплатити неустойку в розмірі 20 % вартості боргу. У встановлений строк борг не було повернуто.

10 квітня 1993 року М. направив Л. листа, в якому просив відстрочити сплату боргу до 10 липня 1993 року, на що Л. дав згоду. В червні 1993 року М. було призвано на строкову військову службу в іншу область. Після демобілізації 12 травня 1995 року, М. додому не повернувся і залишився на постійне місце проживання за місцем проходження служби. Дізнавшись від родичів адресу М. Л. направив 10 липня о 23.30 переказним листом позовну заяву в суд за місцем проживання М. Лист було отримано адресатом 20 липня 1996 року. У позові Л. просив стягнути з М. суму боргу і неустойку.

Суд відмовив у задоволенні позову на підставі пропуску позовної давності.

Дайте правову оцінку діям Л., М. та суду.

Задача 3.

Л. за проханням свого знайомого І. надав йому у тимчасове користування до першої вимоги, свій автомобіль, оформивши 16 грудня 1994 року відповідну довіреність. 10 травня 1995 року Л. в письмовій формі звернувся до І. з вимогою повернути автомобіль, однак через 2 дні Л., в зв’язку з важкою хворобою, помер.

Дружина Л. знала, що автомобіль її чоловікові не було повернуто, і ніяких дій у зв’язку з цим не вчиняла. 20 грудня 1997 року І. з власної ініціативи повернув автомобіль дружині Л., але через кілька днів заявив, що оскільки дружиною Л. було пропущено позовну давність, він повернув автомобіль помилково. На цій підставі звернувся з вимогою до дружини Л.передати йому автомобіль, інакше він витребує його через суд.

Дайте юридичну оцінку ситуації.

Задача 4.

20 травня 1995 року з квартири громадянина Т. були викрадені речі (годинник, хутрові вироби, транзисторний приймач ,1500 грн.). Особу, яка вчинила крадіжку було виявлено органами внутрішніх справ 20 січня 2004 року. 17 лютого 2004 року громадянин Т. звернувся у суд з віндикаційним позовом про витребування своїх речей від обвинуваченого. На думку останнього позов не підлягає задоволенню, оскільки сплив строк позовної давності (з моменту крадіжки сплило більше 8 років )

Ознайомтеся з відповідними положеннями Прикінцевих та перехідних положень ЦК України. Проаналізуйте ситуацію.

Задача 5.

За усною домовленістю між громадянами Р. та С. громадянин Р. передав 20 серпня 1996 року у безоплатне користування для дочки С. флейту для навчання музиці. Згодом Р. переїхав на постійне місце проживання в інше місто.

2 січня 2004 року звернувся до гр. С. з проханням повернути музичний інструмент, оскільки він потрібен йому самому. Проте С. інструмент не повернув. Гр.Р. ще декілька разів телефонував до С. з проханням повернути його річ. Гр.С кожного разу обіцяв повернути інструмент, але так і не повернув його. 07 лютого 2004 року громадянин Р. звернувся до суду з вимогою до С. про повернення флейти.

Чи підлягає захисту право Р.? Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 6.

Згідно із умовами договору купівлі-продажу укладеного 15 травня 1995 року між громадянином М. та сільськогосподарським кооперативом “Прогрес” останній продав гр.М. 40 тисяч штук цегли. 17 травня гр. М . сплатив у касу кооперативу передбачену договором суму , проте на неодноразові звернення М. (20 травня 1995 р. , 12 березня 1996р. , 16 квітня 1996 року) голова кооперативу відмовляв М. у видачі цегли посилаючись на технічну неспроможність задовільнити вимоги усіх контрагентів по укладених господарством договорах.

Лише 01 жовтня 2001 року громадянину М. було видано 2 тис.шт.цегли.

Протягом наступних двох років М. неодноразово звертався до керівництва кооперативу з вимогою про виконання умов договору, але керівництво, посилаючись на зміну цін, відмовлялося виконати свої зобов”язання.

У січні 2002 року с/г кооператив “Прогрес” було реорганізовано у товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма “Мрія”.

5 січня 2004 року М. звернувся до суду з заявою у якій просив суд зобов”язати товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма “Мрія” виконати умови договору купівлі-продажу будівельних матеріалів.

У судовому засіданні представник відповідача позов не визнав і зазначив, що строк позовної давності позивачем пропощено, а тому позовні вимоги М. не підлягають задоволенню.

Проаналізуйте зазначені у задачі строки та визначіть їх правове значення. Яке рішення повинен прийняти суд ? Які події впливають на перебіг позовної давності?

Задача 7.

20 січня 2004 р. громадянин М звернувся до громадянина Ш. про повернення суми боргу, строк виплати якого настав 10 грудня 2000 р . З 10 лютого по 10 вересня 2002 року Ш. перебував у складі військового формування миротворчих сил в одній з африканських країн. Після звільнення з служби Ш. повернувся додому .

Як впливає строк перебування на військовій службі на перебіг позовної давності? Коли спливе строк позовної давності щодо повернення суми боргу.

Тема: Особисті немайнові права фізичної особи

Задача 1.

Коли Настя досягла 10-річного віку, то звернулась до батьків з проханням посприяти їй у зміні її імені на Віоліну, оскільки їй таке ім’я більш імпонувало. Батьки категорично відмовились. Бабця Насті звернулась до органу опіки та піклування з проханням допомогти змінити ім’я внучки.

Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 2.

Косенко залишив у свого дільничного лікаря письмову згоду на донорство нирок у разі своєї смерті. Через півроку Косенко був визнаний недієздатним. Коли ще через три роки Косенко попав в автокатастрофу і знаходився в лікарні у коматозному стані, лікар повідомив його дружину про те, що в разі смерті її чоловіка його нирки імплантують реципієнтові. Дружина категорично заперечувала і стверджувала, що надати таку згоду її чоловіка змусили або ввели його в оману, оскільки він на той час уже мав психічні розлади.

Чи правомірною буде імплантація органів Косенка в разі його смерті за таких обставин?

Задача 3.

У зв’язку з обміном квартири батьки звернулись до органу … з проханням провести перереєстрацію місця проживання їхньої дитини, яка не була власником ні попередньої, ні наступної квартири, а тому участі в обміні не брала. Однак, працівник органу… пояснив, що зможе оформити такі документи лише при наявності згоди органу опіки та піклування на таку перереєстрацію та пред’явлення батьками усіх квитанцій по оплаті комунальних послуг.

Чи правомірні вимоги органу…?

Задача 4.

Вчителька звернулася до батьків свого учня Климова з проханням відвести його на огляд до лікаря-психіатра, оскільки, на її думку, певні його вчинки вказували на психічні розлади у дитини. Зокрема, він погрожував стрибнути з даху школи, якщо йому не виправлять оцінки з деяких предметів, кілька разів, нічого не пояснюючи лупцював однокласників, не реагував жодним чином, коли його викликали відповідати, співав на уроках математики, заважаючи іншим учням або навпаки цілий урок хитався на кріслі і не реагував на інших. Батьки Климова відповіли, що їхній син цілком здоровий і не бажають вести його до психіатра. Вчителька звернулась до відділу освіти з проханням допомогти їй у вирішенні цієї спірної ситуації.

Дайте правову оцінку ситуації і наведіть можливі варіанти її вирішення.