Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
121.25 Кб
Скачать

2.Фізико-хімічні показники печива галетного

Назва показника

Норма для галет

Метод аналізу

Згідно з:

Простих із пшеничного борошна

Поліпшені із борошна вищого ґатунку

Дієтичні

1-го ґатунку

2-го ґатунку

Обойного і суміші обойного борошна вищого ґатунку

З підвищеним вмістом жиру

З пониженим вмістом жиру

Вологість, % не більше

11,0

11,0

10,0

10,0

9,0

10,0

ГОСТ 5900-73

Масова частка жиру в перерахунок на суху речовину, %, не менше

--------

--------

----------

3,0

17,0

10,5

ГОСТ 5899

Масова частка усього цукру по цукру в перерахунку на суху речовину, %,не менше

-------

--------

----------

-----------

12,0

14,0

ГОСТ 5903-58

Лужність, град., не більш ніж

1,5

1,0

1,0

1,0

1,5

1,5

ГОСТ 5898

Кислотність, град.,не більш ніж

2,5

2,5

3,0

-------------

-------------

ГОСТ 5899

Масова частка золи, нерозчиненої в розчині з масовою часткою соляної кислоти 10 %, не більш ніж

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

0,1

ГОСТ 5901

Намочуваність, %, не менш, ніж

170

150

130

200

-------------

-------------

ГОСТ 5901-87

Масова частка загальної сірчистої кислоти % не більш ніж

-------

--------

0,01

0,01

-------------

-------------

ГОСТ 26811

Висновок

Кондитерські вироби являють собою групу харчових продуктів широкого асортименту, значно розрізняються по рецептурному складу, технології виробництва і споживчими властивостями. Вони користуються купівельним попитом населення і грають істотну роль у заповненні енергетичного балансу людини.

У структурі асортименту кондитерських виробів важливе місце займають борошняні вироби, на які припадає велика частина всього виробництва. В даний час за обсягом виробництва борошняні вироби займають друге місце після цукрових. Їх виробляють спеціалізовані та універсальні кондитерські фабрики, кондитерські цехи хлібокомбінатів, ресторанів і т.п.

Стабільність споживання борошняних кондитерських виробів населенням України дозволяє вважати їх поряд з хлібом та іншими виробами продуктами першорядного значення.

В даний час український ринок заповнений великою кількістю імпортних товарів борошняної групи. У той же час у вітчизняній промисловості простежується тенденція до збільшення виробництва борошняних кондитерських виробів.

В умовах конкуренції із закордонними фірмами для вітчизняних виробників науково-технічними проблемами є створення високоефективних технологій, підвищення споживчих властивостей та харчової цінності виробів, вдосконалення структури і розширення асортименту, розробка оригінальних рецептур, Створення виробів функціонального призначення

Одним з перспективних напрямків вирішення цих проблем є використання для виробництва борошняних кондитерських виробів готових концентратів, продуктів багатокомпонентного складу, які отримали назву борошняні композитні суміші (МКС). Вони займають все більше місце в структурі борошняних виробів, так як на їх основі можна виробляти широкий асортимент продуктів. [7]

Використання МКС в кондитерській промисловості дозволить скоротити технологічний процес виробництва; зменшити енерго-і трудовитрати, поліпшити санітарно-гігієнічний стан цехів, здійснити приготування виробів як в умовах підприємств різної потужності, так і в домашніх умовах.

Основний недолік борошняних виробів в цілому полягає в тому, що біологічна цінність цих продуктів невелика. Вони служать в основному джерелом вуглеводів і жирів, тому їх надмірне споживання порушує збалансованість раціону як по харчових речовин, так і по енергетичній цінності. У той же час зміст найважливіших мікронутрієнтів, як правило, незначно. Так наприклад, розрахунки показують, що 100 г борошняних кондитерських виробів забезпечує не більше 4-5% добової потреби людини у вітамінах Вь В2 і РР, а їх вклад в загальну енергетичну цінність при цьому рівні споживання може становити 18-20%. Тому в даний час створення борошняних кондитерських виробів нового покоління немислимо без збагачення їх життєво-важливими мікронутрієнтів.