Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
з - Теми.рослини гіганти карлики, рослини - символи.,значення рослин у природы ы житты людини.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
9.82 Mб
Скачать

Vі. Фізкультхвилинка.

Руки в боки. Нахились вперед, Нахились назад. І направо, і наліво, Щоб нічого не боліло. Раз, два, три, чотири – Набираємося сили. Нахились, повернись, До товариша всміхнись.

- Найвища у світі трава — бамбук, велетенська деревовидна рослина з могутнім багаторічним стеблом-соломиною. Буває, що висота його досягає понад ЗО м, а товщина стебла — 30 см у діаметрі. Найрекорднішим виявилося стебло бамбука, зрубаного в Індії 1904 року. Воно було завдовжки 37 метрів! За добу бамбук може вирости на 50—60 см. Найшвидше за будь-яку рослину виростає бамбук. Його паростки можуть витягатися на два метри за добу.

т

- Найдовше листя в пальми Рафія (Raphia) — рід рослин родини Пальмові (Arecaceae), що представляє собою 20 видів пальм родом з тропічної Африки і особливо Мадагаскару, а один виду (Raphia regalis) — з Центральної і Південної Америки.

Рослини виростають у висоту до 16 метрів і вирізняються своїми перистимилистками завдовжки від 15 до 20 метрів. Ширина листя — до 3 м. Гіллясті суцвіття досягають в діаметрі 5 м, несуть як маточкові, так і тичинкові квітки. Плоди мають волокнисту оболонку. Рафія цвіте один раз у житті і гине після дозрівання насіння (монокарпічні рослини). У деяких видів відмирає тільки надземна частина, а з кореня розвиваються нові пагони.

- Сама маленька рослина - це квітка Вольфія. Він складається з крихітного листочка і корінця, зануреного у воду. Вольфія цвіте так рідко, що багато ботаніки ганяються за її квіткою все життя, але їм так і не вдається знайти його ... Адже весь-то квітка - з шпилькову голівку.

- Найбільший у світі квітка - це Раффлезія Арнольді. Росте він на островах Індонезії - прямо на землі без жодного стовбура. Важить квітка більше 10 кілограмів і має в поперечнику більше метра. Цікаво що цей гігант виростає з самого крихітного з усіх відомих насінини: воно так мало, що його важко розгледіти неозброєним оком.

- Пам’ятаєш, як в одному мультфільмі Дюймовочка втікала від нареченого-жаби, пливучи на листочку латаття? Чи не хотів би і Ти разом з нею з вітерцем прокататися річковими хвилями? Якщо так, то радій — мріїздійснюються! У річках Південної Америки росте дивовижна рослина Вікторія регія — найбільше латаття у світі. Воно може стати прекрасним водним транспортом для Тебе і Твоїх друзів.

Важко повірити, проте латаття здатне витримувати вагу до 50 кілограмів. Діаметр може досягати 2-х метрів. Саме тому місцеві жителі іноді використовують його замість одномісного човна, щоб перебратися на інший берег річки.

Квітка Вікторії амазонської (це її друга назва) розпускається раз на рік і лише вночі, а рано вранці її пелюстки закриваються, і вона ховається під воду. Цвіте латаття протягом трьох днів, поступово змінюючи колір цвіту від ніжно-білого до рожевого або фіолетового. Потім квітка ховається під воду і більше на поверхню не виходить.

Завдання . Розфарбуйте дерева – гіганти. Дізнайтеся та напишіть висоту кожного дерева на малюнку.

ІV. Фізкультхвилинка.

Щось не хочеться сидіти, встати і вийти з-за парти

Треба трохи відпочити.

Руки вгору, руки вниз, потягування

На сусіда подивись.

Руки вгору, руки в боки

І зроби чотири кроки. ходьба на місці

Вище руки підніміть підняти руки,

І спокійно опустіть. прогнути спину назад

Плесніть, діти, кілька раз. поплескати у долоні

За роботу - все гаразд.

Рослини мають різноманітні життєві форми, вони забезпечують пристосування до певних умов існування. І складаються вони з однакових органів, тобто мають корені, пагони і інші органи, завдяки яким здійснюється розмноження рослин.

- Органи рослин.

1) Корінь рослини. Він знаходиться у ґрунті. За допомогою кореня рослина живиться поживними речовинами.

2) Стебло. На ньому є листки, квіти, плоди. По стеблу поживні речовини рухаються до листків, квітів і плодів. Ці речовини підтримують життя рослин. Стебло може бути зеленого або коричневого кольору.

3) Листки, які найчастіше бувають зеленого кольору. Вони можуть бути гладенькі, шорсткі, округлі чи зазубрені.

4) Квітка. У кожної рослини вона різна за величиною, формою і кольором. За допомогою кольору квіти приваблюють до себе комах, які запилюють їх.

5) Плід. Запилена квітка перетворюється на плід.

Завдання- розфарбовка.

Уважно розгляньте зображення, розфарбуйте та підпишіть органи рослини.