Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / Тема 3.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
186.39 Кб
Скачать

5. Майбутня та теперішня вартість постійної фінансової ренти

Проста постійна фінансова рента полягає в тому, що при формуванні(функціонуванні) фонду фінансових ресурсів рентні платежі вносяться рівними частинами, на кожну з яких нараховуються складні відсотки. Тобто утворюється (витрачається) фонд почастинно, причому кожна з його частин капіталізується. Нехай такий фонд формується з кількох рентних внесків. Тоді нарощена вартість першого внеску:

(1.23)

другого внеску

(1.24)

n-того внеску

(1.25)

Якщо розглядати загальну величину нарощеної вартості, то

(1.26)

вираз 1.26 можна розглядати як геометричну прогресію, де Р – перший член прогресії, а вираз (1+і) – знаменник прогресії, а отже можна переписати як

(1.27)

вираз

має назву коефіцієнтуакумуляції вкладів. Індекс і позначає відсоток, для якого розраховується коефіцієнт, індексn позначає кількість періодів, за який накопичується (витрачається) рента.

Формула (1.27) відповідає ситуації, коли складні відсотки капіталізуються щорічно. Коли ж капіталізація відсотків проводиться кілька раз на рік (m-раз), а внески вносяться щорічно, то вона перетворюється у формулу (1.28)

(1.28)

можлива обернена ситуація, коли рентні платежі вносяться кілька раз на рік (р-раз). А відсотки нараховуються раз на рік. Тоді формула (1.27) має вигляд:

(1.29)

В ситуації, коли і рентні платежі вносяться кілька раз на рік, і відсотки нараховуються кілька раз на рік. Нарощена вартість розраховується за формулою (1.30):

(1.30)

Формула (1.30) є загальною для обчислення нарощеної вартості простого ануітету.

У формулі (1.30) вираз

(1.31)

називають коефіцієнтом нарощення. Значення коефіцієнту нарощення є стандартними.

Для безперервної постійної ренти геометрична прогресія матиме вигляд:

(1.32)

Досить часто потрібно визначати сучасну величину ренти. Нехай відомі тільки рентні платежі Р1, Р2, Р3, …, Рn., кожен з яких номінально рівний один одному. Проте фактично ці платежі співвідносяться один з одним як члени геометричної прогресії, оскільки реальне наповнення платежу Р2 буде відрізнятися від реального наповнення платежу Р1 на величину 1/(1+і). Тобто

(1.33)

таким чином маємо геометричну прогресію:

(1.34)

де R- сучасна вартість ренти. З правила обчислення суми членів геометричної прогресії маємо:

Перший член прогресії

Останній член прогресії розраховується за формулою (1.33). Знаменник прогресії 1/(1+і). Отже

(1.35)

Повна формула для сучасної вартості ануітету має вигляд:

(1.36)

Коефіцієнт приведення ренти:

(1.37)

Можна пов’язати сучасну та майбутню вартість ренти. З формули (1.30)

З формули (1.34)

(1.38)

для безперервної ренти маємо:

(1.39)

6. Розрахунок параметрів ренти, основні види рент

Виходячи з виразу

(1.27)

можемо визначити тривалість періоду нарахування ренти n.

(1.40)

але насправді повний вираз для знаходження нарощеної вартості ренти наступний:

(1.28)

тому і вираз для визначення тривалості ренти буде виглядати як

(1.41)

Аналогічно виглядає і визначення тривалості ренти, якщо відома її теперішня вартість. Повний вигляд формули для визначення теперішньої вартості ренти:

(1.36)

отже формула для визначення строку теперішньої вартості ренти матиме вигляд:

(1.42)

Досить часто при визначенні тривалості ренти отримується дріб. Тоді тривалість ренти округлюється до меншого цілого числа. Потім перераховується нова нарощена вартість ренти (чи її сучасна вартість) виходячи з округленого цілого числа n. Рента надається (чи обирається, виходячи з меншої нарощеної вартості).

Визначення відсоткової ставки відбувається методом інтерполяції. Обирають цілі відсоткові ставки, використання яких дає найближче наближення до питомої нарощеної вартості S. Назвемо ці ставки як ін та ів. Їх застосування дає значення Sн та Sв. Розрахуємо значення коефіцієнта нарощення Sі,н та Sі,в. за формулою:

тоді відсоткова ставка буде визначатись як:

(1.43)

Досить часто доводиться визначати параметри ренти, що ґрунтується на простих відсотках. Така рента виглядає як арифметична прогресія з першим членом P та останні членом P*(1+(n-1)*i). Нарощена вартість за такою рентою матиме вигляд суми членів арифметичної прогресії і визначатиметься за формулою:

(1.44)

Змішана рента виникає тоді, коли за весь період за ціле число років нараховуються складні відсотки, а за частину періоду, що відповідає частині року – нараховуються прості відсотки. Тоді можна сказати, що процес нарахування відсотків розбивається на два підпроцеси:

  • На протязі кожного року до його закінчення нараховуються прості відсотки за формулою (1.44)

  • Потім на нараховану суму нараховуються складні відсотки до закінчення строку ренти за формулою (1.27)

  • Загальна нарощена величина такої ренти є добутком нарощеної величини ренти (1.44) на коефіцієнт нарощення за формулою (1.27)

Прикладом вічної ренти є цінні папери без обмеження строку їх обігу. При цьому розраховується коефіцієнт приведення ренти як:

(1.45)

тобто сучасна величина вічної ренти виглядає як

(1.46)

Відстроченою називають таку ренту, для якої строк реалізації відкладається на термін, зазначений у угоді. Тобто рента зі сроком реалізації n m-строкова p-кратна може бути k-відстроченою. Прикладом може бути погашення кредиту за формою ренти з певною відстрочкою такого погашення. Подібні форми кредитів є пільговими. Розраховується сучасна величина такої ренти як

(1.47)

а нарощена величина ренти як

(1.48)

де

R – сучасна величина негайної ренти,

Rk- сучасна величина відстроченої ренти.

S – нарощена величина негайної ренти,

Sk- нарощена величина відстроченої ренти.

Vk- дисконтний множник за k-років.

(1.49)

Соседние файлы в папке МИФЭИ