Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 методичка ОПАМ.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
1.91 Mб
Скачать

5. Варіанти завдань

Кожен студент вибирає варіант завдання за номером у списку групи.

Завдання. Скласти схему алгоритму, таблицю симолічних імен та програму для обчислення необхідного значення за формулою відповідного варіанта:

  1. Відомі два числа. Замінити друге число нулем, якщо воно більше першого, і залишити незмінним, якщо це не так.

  2. Знайти найменше з трьох відомих чисел.

  3. Знайти найбільше з трьох відомих чисел.

  4. Відомі три числа. Від’ємне з них число залишити без зміни, а інші – піднести до квадрата.

  5. Відомі три числа , і . З'ясувати правильність умови . Відповідь вивести на екран у текстовій формі: «Правильно» або «Неправильно».

  6. Відомі два числа і , менше з яких замінити їх півсумою, а більше – їхнім подвоєним добутком.

  7. Відомі три числа , і . Якщо виконується умова , подвоїти кожне з цих чисел, а в противному разі замінити їх значення модулями.

  8. Відомі два числа і. Якщо і – від’ємні, то кожне число замінити його модулем; якщо від’ємне одне з них, кожне число збільшити на 0,5; якщо і – невід’ємні, кожне число збільшити в 10 разів.

  9. Дано позитивні числа , , . З'ясувати, чи існує трикутник із довжинами сторін , , . Відповідь вивести на екран у вигляді тексту.

  10. Визначити, чи матиме квадратне рівняння хоча б один дійсний розв’язок. Відповідь вивести на екран як текст.

  11. Знайти найбільше і найменше з двох відомих чисел.

  12. Продаж книг у книгарні здійснюється за допомогою ЕОМ. Скласти програму, що запитує вартість книг; суму грошей, внесену покупцем; а потім визначає належну здачу (якщо грошей внесено більше); друкує “Спасибі за покупку!”, якщо здачі не потрібно, або видає повідомлення про нестачу внесеної суми.

  13. Відомі числа і . Поміняти їх місцями так, щоб виконувалося співвідношення .

  14. Відомі координати трьох точок , і . З'ясувати, чи лежать ці точки на одній прямій. Відповідь вивести на екран

як текст.

  1. Відомі координати точки . З'ясувати, чи належить точка кільцю

з центром на початку координат із радіусами: зовнішнім і внутрішнім

.

  1. Відомі координати точки . З'ясувати, чи належить точкаколу одиничного радіуса з центром у точці .

  2. На площині задані пряма і точка. З'ясувати, чи належить точка цій прямій.

  3. На площині задані прямі і . Визначити взаємнеїх розташування на площині. Указівки: умова паралельності двох прямих ; умова перпендикулярності двох прямих .

  4. Відомі координати вершин трикутника , і . Визначити, чи трикутник рівнобедрений. При обчисленні застосувати формулу відстані між двома точками і :.

  5. Відомі координати вершин трикутника , і . Визначити, чи трикутникрівнобічний. При обчисленні застосувати формулу відстані між двома точками і :

.

  1. Сторони трикутника задані рівняннями прямих , і .Визначити, чи трикутник прямокутний. При обчисленні застосувати умову перпендикулярності прямих , деі – коефіцієнти прямих, заданих рівняннями ; .

  2. На площині задані коло радіуса із центром у точці і точка . З'ясувати, нележить точка цьому колу, кругу чи лежить поза колом.

  3. Відомі координати вершин чотирикутника ,, і . Визначити, чицей чотирикутник – ромб. При обчисленні застосувати формулу відстані між двома точками і: .

  4. Відомі координати вершин чотирикутника ,, і D . Визначити, чицей чотирикутник – квадрат. При обчисленні застосувати формулу відстані між двома точками і:.

  5. Відомі два вектори і . Обчислити довжину цих векторів і визначити, у скільки разів вектор довший або коротший від вектора .

——————————————————————————————————————————-