Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні з ремонту машин / Дефектування кол.вал..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
5.1 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Дніпропетровський державний аграрний університет

Методичні вказівки

До лабораторної роботи

“Дослідження характеру спрацювання і визначення ремонтних розмірів шийок колінчатого валу двигуна внутрішнього згорання”

Дніпропетровськ 2008

Методичні вказівки до лабораторної роботи

“Дослідження спрацювання і визначення ремонтних розмірів шийок колінчатого валу двигуна внутрішнього згорання”

В методичних вказівках розглядаються питання дефектації, контролю технічного стану та можливості подальшого використання колінчатих валів автотракторних двигунів. Коротко розглядаються питання технології відновлення технічного стану колінчатих валів автотракторних двигунів.

Розглянуто і затверджено на засіданні кафедри ремонту, надійності машин та технології металів. Протокол № 10 від 5.02. 2008 р.

Розглянуто і затверджено на засіданні методичної ради факультету “Механізації сільського господарства”

Протокол № 10 від “ 05 “ лютого 2008 р.

Рецензент: кандидат технічних наук доцент

кафедри с.-г. машин О.О. Колбасін

Укладачі: доц. к.т.н. Мельянцов П.Т.

ст. викл. Калганков Є. В.

Лабораторна робота

Дослідження характеру спрацювання і визначення ремонтних розмірів шийок колінчатого валу двигуна внутрішнього згорання

Вступ

Колінчатий вал призначений для перетворення зворотно-поступаль­н­ого руху в обертовий і являється однією з найбільш відповідальних деталей двигуна яка працює в умовах дії періодичних знакозмінних навантажень від сил тиску газів і від сил інерції мас, які рухаються зворотно-поступально і обертово, що викликає у них скручуючи та згинальні напруження. Деформуючі вал сили відрізняються пульсуючим змінним характером. Тому до колінчатих валів приділяються підвищені вимоги як по міцності, так і по точності їх виготовлення.

Виготовляють колінчаті вали з вуглецевих, хромомарганцовистих, хромонікельмолібденових, хромонікелевих сталей, а також з спеціальних високоміцних чавунів. Найбільше використання знайшли сталі марок 45, 40Х, 45Г2, 50Г, а для важко навантажених колінчатих валів дизелів – 40ХНМА, 18ХНВА і ін.

В процесі експлуатації колінчатий вал втрачає точність і частково запас міцності. Тому при ремонті відновлюють необхідну точність розмірів, форму, взаємне розміщення поверхонь, необхідну шорсткість та твердість поверхонь, що труться зі зберіганням достатньої втомлю вальної міцності.

Із всього сказаного видно, що ремонт колінчатих валів являється великою проблемою, яка потребує з однієї сторони, спеціального точного обладнання та оснастки, а з другого – висококваліфікованих робітників-ремонтників. Цю проблему успішно вирішують тільки в умовах спеціалізованих ремонтних підприємств. Ремонт колінчатих валів за межами спеціалізованих майстерень не забезпечує належної якості і призводить до зниження ресурсу відремонтованих двигунів.

1.Мета роботи

1.1.Навчитися виконувати основні операції по дефекації, встановленню характеру спрацювання колінчатих валів ДВЗ.

1.2.Оволодіти методикою знаходження ремонтних розмірів шийок колінчатого валу.