Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство аграрної політики України.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
299.01 Кб
Скачать

3. Зміст практики

3.1. Організація та економіка сільськогосподарського виробництва

Мета практики. Закріплення теоретичних знань і набуття практичних навичок в організації виробництва і економічного аналізу господарської діяльності підприємства в умовах становлення і розвитку ринкових відносин.

Зміст практики. Ознайомлення з економічними умовами господарства. Спеціалізація господарства (питома вага в структурі товарної продукції основної, додаткових і підсобних галузей) та її розміри (вартість валової і товарної продукції, основних фондів, чисельність робочої сили, землекористування, поголів'я різних видів тварин).

Організаційна структура підприємства: внутрішньогосподарські підрозділи (відділення, дільниці, ферми і бригади основного виробництва). Структура управління виробництвом.

Забезпеченість господарства робочою силою, основними засобами виробництва і енергетикою (в розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь робочої сили, основних засобів виробництва і енергоресурсів); показники фондо- і енергоозброєності праці (основних засобів виробництва і енергетичних ресурсів в розрахунку на одного робітника в основному виробництві).

Організація праці в галузях виробництва (форми трудових колективів, їх професійний склад, розподіл обов'язків між робітниками різних професій, організація, оснащеність і обслуговування робочих місць виконавців), його нормування (технічне обгрунтування норми обслуговування тварин і птиці, раціональні режими праці та відпочинку), оплата праці.

3.2.Організація та економіка ветеринарної справи

Мета практики. Закріпити теоретичні знання і набути навичок планування, організації виконання ветеринарних заходів, організаційної структури і керівництва ветеринарною службою в господарстві (районі, місті), економічного аналізу ветеринарних заходів, ветеринарного обліку та звітності.

Зміст практики. Ознайомлення з структурою і діяльністю державних органів управління ветеринарною медициною (міські, районні підприємства державної ветеринарної медицини з підпорядкованими їм дільничними лікарнями ветеринарної медицини, дільницями, пунктами сервісного обслуговування, районними державними лабораторіями ветеринарної медицини та ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, супермаркетах).

В процесі практики студент повинен детально вивчити протиепізоотичну, лікувально-профілактичну, ветеринарно-санітарну

діяльність установи та її працівників, приймати безпосередню участь в розробці планів заходів боротьби з інфекційними, інвазійними та незаразними захворюваннями тварин, пропаганді наукових досягнень ветеринарної медицини. Ознайомитися з порядком подання і оформлення проекту рішення головним державним інспектором ветеринарної медицини району (міста) щодо запровадження особливого режиму, карантинно-обмежувальних заходів, карантину тварин на підприємствах або окремих населених пунктах з метою запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних та паразитарних захворювань. Розрахунок потреби робочої сили, матеріальних засобів, техніки для проведення одного з масових ветеринарних заходів (туберкулінізація, дегельмінтизація тощо). Проведення аналізу економічної та терапевтичної ефективності ветеринарних заходів при одній хворобі (інфекційній, інвазійній, незаразній). Облік ветеринарних заходів в установах державної мережі, селянських і фермерських господарств з різною формою власності (журнал сільгоспоблік ф. №1-вет, №2-вет, №3-вет, №10-вет, №33-вет); і складання ветеринарного звіту (наказ №53 від 9 листопада 2000 р.) (форми №1-вет, №1А-вет, №3-вет, №5-вет, №7-вет). Участь в оформленні ветеринарних документів (ветеринарних довідок, свідоцтв, сертифікатів, актів і протоколів).