Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Черновик диплом2012.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

5.3.12 Післязбиральний період

Мета: запобігання перезараженню зерна в буртах на токах і в зерносховищах фузаріозом, пліснявими і бактеріальними хворобами.

Заходи: очищення та просушування зерна в господарствах і на хлібозаготівельних пунктах до 13-14%-й вологості, розміщення його окремими партіями з однаковим ступенем ураження фузаріозом.

6 Охорона навколишнього природного середовища при застосуванні пестицидів

Раціональне господарювання на землі – головний фактор її процвітання, природа – національне багатство, її охорона – всенародна справа. Боротьба за екологічну безпеку повинна розглядатись як одне з найвідповідальніших завдань спеціалістів усіх галузей народного господарства [74, 75].

Пестициди застосовуються в основному на сільськогосподарських угіддях і в невеликих кількостях в лісах помірного поясу.Внаслідок циркуляції в повітрі і водоймищах, переносу живими організмами по ланцюгу живлення, вони можуть значно поширюватися у природних ландшафтах, пртрапляти у продукти харчування і завдавати шкоди тваринному світу і здоров`ю людини.

Хімічна боротьба з хворобами рослин стала на реальну наукову і практичну основу в кінці дев`ятнадцятого століття після винаходу бордоської суміші і запровадження промислового виробництва сірчаних препаратів. Завдяки появі у післявоєнні роки органічних інсектицидів, фунгіцидів і гербіцидів різко підвищилась ефективність хімічного захисту врожаїв.

Кількість і вартість продукції, збереженої всіма способами боротьби із шкідниками, хворобами рослин і бур`янами, нерідко досягає величезних цифр, і значно перевищує втрати на її захист.

Сучасні пестициди - це складні органічні сполуки, що належать до ксенобіотики. Вони забруднюють навколишне середовище.

Потенційна небезпека застосування пестицидів зумовлена їх токсичністю для людини і тварин, а в деяких випадках і для рослин. Циркуляція хімічних засобів захисту рослин і продуктів їх трансформації в атмосфері, у воді, в живих організмах призводить до забруднення ними біосфери. Чим швидше відбувається розкладання ксенобіотика, тим меншої шкоди він завдає об`єктам навколишнього середовища. Перспективність того чи іншого ксенобіотика залежить не тільки від його хімічної природи, але й від багатьох інших факторів: температури, вологості, сонячної радіації тощо. Крім того, велике значення має об`єкт навколишнього середовища, в якому відбувається деградація пестициду. Розкладання того чи іншого препарату у грунті великою мірою залежить від типу грунту, вологості, вмісту органічних речовин.

Небезпечність пестициду як забруднювача біосфери характеризується такими показниками: стійкістю в об`єктах середовища (грунт, вода, рослини), рухомістю речовини, здатністю до нагромадження в біологічних системах, токсичністю для організмів теплокровних, корисної флори і фауни. Основним джерелом поширення пестицидів є сільськогосподарські угідя. В процесі застосування значна частина пестицидів потрапляє на повержню грунту, що створює передумови до їх міграції по грунтово – водно- повітряних і живильних ланцюгах. Застосування пестицидів залежить від просторового і часового розподілу по грунтовому профілю. Перебуваючи в поверхневому шарі грунту, пестициди активніше мігрують у повітря, з поверхневим стоком надходять у водоймище, через кореневу систему потрапляють у рослину нагромаджуючись у глибоких шарах, забруднюють грунтові і підземні води. Вода у водоймищах природних ландшафтів може забруднюватися пестицидами внаслідок безпосереднього потрапляння високодисперсних токсичних часточок.

Швидкість деградації речовин у різних об`єктах зумовлена багатостадійними процесами взаємодії,включаючи реакції гідролізу,окислення, фотолізу, розкладання під впливом мікроорганізмів.

Небезпека отруєння людей виникає не тільки при безпосередньому контакті із засобами хімічного захисту рослин, але й при виконанні робіт по догляду за посівами, обробленими пестицидами. Найчастіше інтоксикація відбувається при перебуванні людей у полі протягом першого тижня після застосування хімічних засобів захисту рослин.

Пестициди можуть проникати в організм людини через органи дихання і відкриті ділянки шкіри. В реальних умовах застосування пестицидів їх дія на організм працюючих може посилюватись або послаблюватись фізичними факторами навколишнього середовища. З пестицидами контактують не тільки люди, а й ті, що вживають їжу, яка містить залишкові кількості токсичних речовин. Про небезпеку виникнення хронічного отруєння можно судити за величиною коефіцієнта кумуляції – відношення сумарної дози речовини, що викликає загибель 50% піддослідних тварин при багаторазовому введенні, до ЛД 50 при одноразовому введенні.

Негативний вплив токсичних речовин на здоров`я людей може виявлятися алергічними реакціями, зниженням імунної реактивності. Деякі препарати виявляють бластомогенну дію – підвищують частоту виникнення пухлин у експерементальних тварин. До таких препаратів належать деякі хлороорганічні пестициди (гептахлор, метоксихлор), диметилові ефіри фосфорних кіслот (хлорофос і фосфамід), дитіокарбонові кіслоти ( ТМТД, цінеб), похідні сечовини (лінурон, монурон) тощо. Деякі пестициди виявляють мутагенну дію, викликаючи в організмі теплокровних тварин і людини зміну спадкових ознак. Найчастіше це похідні карбонових кіслот. Пестициди можуть спричинити також гонадо – й ембріотоксичну дію, порушуючи цим репродуктивні функції тварин і людини, призвести до інших патологічних змін.

При плануванні та проведенні заходів хімічної боротьби із шкідниками, хворобами рослин та бур`янами необхідно забезпечити профілактику негативних наслідків. Для цього доцільно керуватися об`єктивними крітеріями оцінки небезпечності препаратів, що застосовуються.

Пестициди мають особливості, які потребують розробки спеціальних заходів для оцінки їх небезпечності. Безпосередньо пестициди можуть застосовуватись у різних товарних формах, які відрізняються за фізичними властивостями препарату і концентрацією активного інгрідієнту. З урахуванням цих особливостей Всесвітньої організації охорони здоров`я запропонована така класифікація:

особливо небезпечні

дуже небезпечні

помірно небезпечні

малонебезпечні.

Хімічні засоби захисту рослин можуть негативно впливати не тільки на працюючих з ними, але й на людей, що вживають продукти і воду, вдихають атмосферне повітря, забруднені залишковими кількостями пестицидів.

Одже при оцінці небезпечності пестицидів для населення найбільше значення мають стійкість препаратів у навколишньому середовищі, їх комулятивні ознаки, здатність нагромаджуватися у тканинах огранізму.

Найбільшу небезпеку для здоров’я людей і тварин представляє наявність у воді нітратного азоту. За нормами, прийнятими Всесвітньою організацією охорони здоров’я допустима кількість нітратного азоту у воді повинна бути у межах 11,3-22,6 мг/л, тому внесення мінеральних добрив, особливо в нітратній формі, у великих дозах представляє велику небезпеку для водного джерела.

Звідси задача хліборобів господарства полягає у підвищенні коефіцієнту засвоєння азоту рослинами, у запобіганні його втрат за рахунок вимивання. Встановлено, що азот при безмірному його використанні може накопичуватися рослинами в нітратній формі. У продукції, що отримана в господарстві з інтенсивним використанням азотних добрив, часто виявляється дуже високий вміст нітратів. Для зниження цього азотні добрива слід вносити не за один, а за три прийоми.

Найменшу небезпеку для навколишнього середовища в зв’язку з слабкою рухливістю в ґрунті представляють фосфорні добрива. Фосфорні добрива потрібно вносити тільки під основний обробіток і з посівом у ґрунт.

Використання калійних добрив веде до надходження у воду великої кількості хлору, тому для господарств кращі безхлорні форми калійних добрив. Потрібно вносити таку кількість добрив, щоб не було їхнього надлишку для запобігання порушення балансу лужних і лужноземельних елементів і робить рослинний корм шкідливим для тварин.

Вплив хімізації на продуктивність агроекосистем обмежений природними умовами. Межа позитивного впливу використання добрив - повне забезпечення сільськогосподарських культур поживними речовинами з максимальним коефіцієнтом їх використання.

За даними польових дослідів, середня оптимальна   норма   NРК   по грунтово-кліматичних зонах становить 220 кг/га, тому збільшення дози добрив ще може служити резервом підвищення врожайності при дотримані обов'язкових умов: збалансоване внесення елементів живлення; розробка нових технологій внесення добрив; поліпшення фізико-хімічних властивостей; нових видів та форм добрив тощо.          Дослідження показують, що близько 80% площ забруднені, з них половина мають середній та сильний ступінь забрудненості. Бур'яни при середній засміченості виносять до 50, а при сильній - до 200 кг/га азоту, фосфору і калію, а на формування 1т зерна використовується 70 - 75 кг/га NРК. Кількість продукції, яка зберігається після боротьби із шкідниками та хворобами, перебуває в межах потенційних втрат урожаю, повністю ліквідувати ці втрати неможливо. Оптимальне використання пестицидів забезпечує їх ефективність у боротьбі із шкідниками на 85, хворобами рослин -70, бур'янами - 75%.

У випадку спряженого ландшафту, коли сільськогосподарські угіддя займають позитивні елементи рельєфу, надлишок мінеральних добрив виноситься з поля поверхневими і підґрунтовими водами. В результаті понижені місця рельєфу і природні водоймища заповнюються водами з підвищеним вмістом мінеральних солей. Відбувається евтрофікація водоймищ, тобто надмірне підвищення концентрації поживних речовин, що викликає посилене розмноження планктону, одно - і багатоклітинних водоростей. Крім того, посилено розростається прибережна фауна. Все це призводить до зменшення площі водного дзеркала і заболочення водоймищ.

Одним з найгрізніших забруднювачів питної води є нітрати. Шкідливі для здоров'я не самі нітрати, а нітрити, які утворюються з них в органах травлення людини і тварин, а також при тривалому зберіганні продукції рослинництва. Шкідливі також вторинні аміни і нітрозаміни. Всі ці сполуки руйнують гемоглобін крові

Вміст нітратів у зібраній продукції залежить не лише від дози азотних добрив, але й від строків їх внесення, часу висівання, тривалості дня й умов освітлення. Наприклад на затінених ділянках або при загущенні посівів вміст нітратів збільшується.

Для послаблення евтрофікації водоймищ можна використовувати нескладний спосіб затримання забрудненої води, зробивши поперек схилу канаву з невеликим нахилом, в якій залишають земляні перемички - загати. Вода, рухаючись, утворює ніби каскад невеликих водоймищ, витікає з кожного водоймища тільки з поверхні, а часточки мулу, що містять поживні речовини, затримуються, утворюється система відстійників. Осад з дна кожного водоймища після підсушування застосовують як добриво на інших полях, а воду, що містить розчинні добрива, використовують для поливу. Так створюється система застосування добрив із зворотним водопостачанням.

При чергуванні сільськогосподарських культур слід враховувати розміри глибину їх кореневих систем. Включаючи в сівозміну культури, які мають глибокопроникну кореневу систему (наприклад, багаторічні бобові і злакові краще використовують поживні речовини і насамперед нітратний азот із глибоких шарів ґрунту (до 2 м). Це дає змогу не тільки істотно підвищити ефективність і коефіцієнт використання азоту добрив, але і звести до мініму-му втрати нітратів за рахунок вимивання і небезпечність забрудненнями-ми природних вод.

Для зменшення втрат азоту рекомендується також застосовувати повільно діючі азотні добрива та інгібітори нітрифікації.

Розмір забруднення природних водоймищ фосфорними добривами порівняно з азотними незначний. Головним джерелом забруднення води сполуками фосфору є не мінеральні добрива, а детергенти (мийні засоби), які у великих кількостях містяться в стічні воді. За оцінкою деяких авторів, на частку детергентів припадає близько 45% усі ж надлишкових надходжень фосфору в навколишнє середовище.

Протиерозійні заходи є основним шляхом усунення втрат фосфору добрив і, отже, забруднення природних вод. Утриманню фосфору добрив в наземних екосистемах сприяє науково обґрунтована агротехніка (вибір, місце для культури в сівозміні, строки і способи внесення, дози і форми фосфорних добрив).

Порівняно з азотом, фосфор легше виділяється із стічних вод. їх очистка дає змогу практично повністю вилучити фосфор Із статей надходження у водоймища. Більше того, після механічного видалення фосфоровмісних часточок, хімічної і біологічної обробки стічних вод, фосфор можна повторно залучити в біологічний кругообіг. Продукти очистки містять велику кількість фосфору і мажуть використовуватись як добриво.

Калій добрив і калій ґрунту вимиваються, як азот і фосфор, атмосферними опадами і виносяться ґрунтовими стічними водами. Оскільки калій разом з іншими біофільними елементами викликає евтрофікацію природних водоймищ, його кількість повинна бути обмеженою. Допустима концентрація калію у питній воді становить 1 - 2 мг/л.

На вимивання калію з ґрунту впливають фізико-механічні властивості ґрунту, зокрема гранулометричний склад, водопроникність. З важких ґрунті він вимивається менше, ніж із легких. Поверхневі стічні води більше вимивають калій ґрунту, а ґрунтові і підґрунтові води - калій добрив.

Внесення великих доз калійних добрив може зумовити підвищену концентрацію хлорид-іонів, порушити співвідношення між катіонами Са2+ : К+, Мg2+ : Na+, витіснити кальцій і магній з ґрунтового вбирного комплексу, а також посилити їх міграцію по профілю ґрунту.

Усі мінеральні добрива виробляються в твердому і рідкому стані. При підготовці до внесення в ґрунт їх агрегатний склад не змінюється, однак частина поживних речовин добрив і окремі домішки можуть звітрюватись, забруднюючи атмосферу. Найбільша кількість легких речовин виділяється з азотних добрив, таких як аміачна вода і рідкий аміак. Рідкі азотні добрива вносять спеціальними машинами, які дають змогу швидко загортати їх на необхідну глибину (не менше 10 - 12 см на глинистих і 14 - І 8 см - на піщаних і супіщаних ґрунтах). Слід зазначити, що при високій концентрації аміаку в зоні внесення тимчасово пригнічується життєдіяльність мікрофлори ґрунту, що призводить до гальмування процесів нітрифікації, амоніфікації тощо.

Значна кількість азоту добрив (до 50 - 60%) не використовується рослинами в рік внесення, а тому може втрачатися з ґрунту внаслідок вимивання (нітрати) або звітрювання ( N20, Н2) в результаті денітрифікації. Частина азоту добрив закріплюється в ґрунті в органічній формі. Біологічне закріплення азоту (ґрунтовими мікроорганізмами) чітко виражене в амонійних і аміачних добривах.

Вапнування кислих ґрунтів в помірних дозах сприяє зменшенню втрат азоту і закріпленню його в органічній формі. У вапнованому ґрунті процеси мобілізації органічного азоту переважають над процесами іммобілізації.

При внесені в ґрунт селітри, як правило, більше втрачається азоту у вигляді оксидів. Із зменшенням кислотності ґрунту (після вапнування) інтенсивність втрат аміаку з ґрунту зростає.

Втрати газоподібного азоту більшою мірою характерні для ґрунтів, не зайнятих рослинністю, і при поверхневому способі внесення добрив (особливо сечовини).

При зниженій вологості ґрунту газоподібні оксиди азоту швидко втрачаються . Підвищення температури також збільшує втрати газоподібних сполук азоту. Вночі, а також на затінених ділянках втрати азоту зменшуються, що пов'язано із зниженням температури повітря і ґрунту.

Оскільки виробництво і застосування азотних добрив у світі з кожним роком збільшується, великого значення набувають знання усіх причин непродуктивних втрат азоту з ґрунту у газоподібному стані і вміння ефективно використовувати азотні добрива з мінімальними втратами. Гальмування процесів денітрифікації і мінералізації органічної речовини ґрунту (при Інтенсивній механічній обробці ґрунту) має не лише економічне, але й велике екологічне значення. Тому слід застосовувати таку систему обробітку ґрунту, яка б давала змогу раціональніше використовувати органічну речовину ґрунту його азот, щоб забезпечить економніше використання промислових азотних добрив.

З метою зменшення забруднення навколишнього середовища слід ретельно розраховувати дози добрив, вибирати правильні строки і способи їх внесення. При розрахунках доз добрив, вибирати правильні строки і способи їх внесення. При розрахунках доз добрив важливо враховувати як біологію рослин і розміри запланованого врожаю, так і грунтово-кліматичні умови.

Раціональне господарювання на землі – головний фактор її процвітання, природа – національне багатство, її охорона – всенародна справа. Боротьба за екологічну безпеку повинна розглядатись як одне з найвідповідальніших завдань спеціалістів усіх галузей народного господарства [74, 75].

При технології вирощування озимої пшениці відрізняються такі види забруднення: механічне (пил, тверді частки і т.д.) та хімічне (мінеральні добрива, пестициди, гербіциди, хімічні засоби захисту рослин).

Види забруднюючих речовин - забруднюючі речовини в навколишнє середовище потрапляють у вигляді газів (викидні), твердих часток, рідких, аерозолів. Тому пропонється:

- для підвищення якості внесення мінеральних добрив - використовувати машини локального способу внесення добрив;

- для гальмування процесу нітрифікації - застосовувати інгібітори (нітрапірин, АМ), що дає змогу підвищити коефіцієнт використання азоту з добрив на 10-15 % і зменшити його витрати у 1,5-2 рази;

- для ефективного використання добрив - внесення оптимальної дози в сівозміні оптимальні строки внесення:

- для зменшення втрат добрив при зберіганні і транспортуванні використання тільки спеціальної техніки і складів.

При комплексній механізації вирощування озимої пшениці для захисту рослин використовуються пестициди. Незалежно від того, що пестициди складають незначну частину від загальної маси забруднювачів, поступаючи в зовнішнє середовище, вони можуть бути дуже небезпечні, внаслідок високої біологічної активності. Тому пропонується технологія, яка передбачає метод токсикації сходів інсектицидами (передпосівна обробка насіння фосфоамідом (2 кг/т) разом з гуматом натрію (1 кг/т) з використанням РКД ). При цьому в грунт потрапляє в 5 разів менше пестицидів при тій же їх токсичності для шкідників озимої пшениці.

При посіві озимої пшениці впроваджується 2-х змінний робочий день, отож заправка агрегатів буде проводитись в польових умовах, що нерідко приводить до попадання нафтопродуктів в фунт. Рекомендується для заправки агрегатів використовувати спеціальний передвижник заправочний пост, який дозволяє виконувати дозаправку закритим способом без втрат. Для заміни мастила використовується пересувний пункт технічного обслуговування.

З моторними вихлопними викидами в атмосферу попадає значна кількість різних забруднювачів в виді СО2 і чадного газу СО, вуглеводнів,

з’єднань сірки, великої групи металів і других речовин. які впливають на здоров'я людей і рослинність. Велику небезпеку являють собою канцерогенні речовини. В атмосферу з вихлопними газами потрапляє 25. .27 % свинцю , який знаходиться у паливі.

Зменшити негативний вплив на довколишнє середовище від вихлопних газів можна:

- шляхом покращення технічного обслуговування машин;

- мінімізацією обробітку фунту за рахунок суміщення операцій,

- використовуючи комбіновані агрегати;

- використання повної потужності тракторів з метою застосування широкозахватних агрегатів

Проаналізувавши вирощування озимої пшениці в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Інтер» Запорізького району Запорізької області рекомендується:

  • для запобігання переущільнення ґрунту рекомендується для виконання більшості операцій застосувати гусеничні трактори, які мають невеликий питомий тиск на ґрунт;

  • впроваджувати мінімізацію обробітку ґрунту за рахунок суміщення операцій;

  • використовути комбіновані агрегати;

  • заправку агрегатів викопувати тільки на краю поля.

Ці заходи дають змогу за рахунок покращення властивостей ґрунту, підвищити урожайність озимої пшениці до 10 %.