Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИМВОЛІКА ПИСАНОК. ЇХ ІСТОРИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

3.3 Символіка кольору на писанках (легенда)

На високій горі курочка знесла яйце. Воно було гарним, біленьким, раділо від того, що з’явилося на світ, і вирішило трохи помандрувати. Скотилося воно з гори та й покотилося стежкою. І ось зустріло наше яєчко на своєму шліху село. У ньому жили добрі працелюбні люди. Вони вирощували жито, пшеницю і всяку пашницю, а біля будинків цілий рік буяли сади.

Колись були люди там щасливі. Але їхньому щастю позаздрив злий чаклун, який жив край села в темному будинку. Він не вмів усміхатися, ніколи не радів, а на його полі ніколи не зрів урожай. Чаклун промовив закляття, і на село впала темрява. У садок почали сохнути дерева, на полях зав’яла пшениця. Селян здолали хвороби, вони забули що таке радість, усмішка.

Довго тривало це лихо. Аж ось до села завітав мандрівник – мудрець. Він ужахнувся від того, що побачив, і вирішив допомогти людям. Мандрівник заходив до кожної оселі й дарував фарби – жовту, червону, блакитну і зелену. При цьому він казав: «Згадайте, якого кольору небо, цей колір подарує радість і любов, колір сонця – вдалий врожай, а колір весняного поля допоможе те, з чого народжується життя».

Довгий час селяни не могли зрозуміти, що їм зможе допомогти, аж поки не побачили, як з яєчка вилупилося маленьке курча. Тоді зібрали всі яєчка, пофарбували їх у жовтий, червоний, зелений, блакитний кольори, вийшли за село і почали співати. Небо стало ясним, піднялася пшениця, розквітли сади, а гори чаклуна розвіялись, і вони вирішили фарбувати яєчка кожної весни.

Яєчко продовжило мандрувати, щоб допомагати всім, хто цього потребує.

1. Червона краска означає радість життя – любов, для молодих надію на одруження.

2. Жовта краска присвячена сонцеві, зорям і місяцеві, в господарстві урожай, тепло, приріст покоління.

3. Зелена краска символізує весну, воскресіння природи, багатство рослинного й тваринного світу.

4. Червона з білим означає пошану до духів, подяку за охорону від злих сил. Кілька красок, від 4–5 разом, означає родинне щастя, мир, любов.

5. Чорна краска означає – багно, надра землі, трясовину, чорного крука, чорну ворону, бурю, негоду, нещастя.

6. Чорна з білим – жалоба, пошана до духів. Подяка за охорону.

7. Бронзова краска – матір землю, її врожай, щедрість, для людини.