Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Масові дозатори

Масові дозатори головним чином будуються на базі масових (коріолісових) витратомірів, клапанів на вході. Зазвичай володіють порівняно невисокою точністю, але останні розробки можуть володіти точністю близько 0.5% при дозах близько 1-10г.

Застосовують для дозування рідин, паст, твердих сипучих матеріалів, рідше газів. Дози від часток см ³ до сотень (тисяч для газів) м ³, продуктивність від менш ніж см ³ / год до тисяч м ³ / год (для газів десятків тисяч). Блок управління – найчастіше це контролер, який отримує сигнал від коріолісового витратоміра про кількість продукту який пройшов через нього, порівнює його із завданням і формує сигнал на припинення подачі продукту. Основний недолік масових дозаторів – порівняно висока вартість. Однак масові дозатори точні, надійні і повністю підходять до технологічних умов, тому що як правило є проектно-компонованими виробами. Масовий дозатор зображений на рисунку 1.4.

Рисунок 1.4 – Масовий дозатор

Вагові дозатори

Застосовують для дозування твердих сипучих матеріалів, рідше – рідин. Дози від декількох г до сотень кг, продуктивність від сотень до десятків т / год, похибка дозування від 0,1 до 0,5%. З дозаторів дискретної дії бувають такі, в яких завантажувана ємність встановлена ​​на силовимірювальних перетворювачах – тензометричних або платформних вагах. У відкритих ємностях з рідинами масу продукту при дозуванні визначають за пропорційною їй висоті шару рідини.

У деяких не відмінних точністю дозаторах безперервної дії регулюється швидкість потоку матеріалу або площа поперечного перерізу його шару. Матеріал що дозується надходить на силовимірювальний транспортер. Вага матеріалу на стрічці, як вважають пропорційна продуктивності. Матеріал що дозується надходить на силовимірювальний транспортер через механізм живлення. Сигнали завдання і витрати подаються в регулятор, який виробляє коригуючий сигнал на привід механізму живлення, збільшуючи або зменшуючи швидкість потоку матеріалу. Регулювання потоку матеріалу можна здійснювати також зміною швидкості руху самого ваговимірювального транспортера. На рисунку 1.5 зображено ваговий дозатор МД-100.

Рисунок 1.5 – Ваговий дозатор

Одним з підвидів вагового дозатора є мультиголовочний дозатор.

Ваговий мультиголовочний дозатор, ще його називають комбінаційним – найбільш точний з усіх існуючих – найкраще підходить для фасовки й упакування сипучих та дрібнокускових продуктів. Його принцип роботи заснований на підборі комбінацій з декількох бункерів для досягнення заданої ваги. Такий дозатор оснащений розподільними ємностями (від 8 до 24), розташованими по колу. Ємності періодично заповнюються продуктом приблизно на третину від необхідної дози. Комп'ютер вибирає по декілька з ємностей і відкриває тільки ті заслінки ємностей, сумарна маса продукту в яких найбільш близька до необхідної. Чим більше ємностей-головок, тим точніше доза і вище продуктивність. Мультиголовочний дозатор зображений на рисунку 1.6.

Рисунок 1.6 – Мультиголовочний дозатор

Ваговий лінійно-лотковий дозатор (лінійно-вібраційний) слід вибрати, якщо потрібно підібрати дозатор для фасування як сипких, так і дрібноштучних продуктів, наприклад манки і карамелі. Їх відмінність від стрічкових дозаторів полягає в тому, що сипучий матеріал з живильника подається на нерухомий лоток, закріплений на тензометричні датчики. Переваги такого дозатора в менших габаритах і у відсутності двигуна в конструкції лоткового витратоміра.

У більшості з них використовується наступний принцип: у ваговимірювальну ємність надходить доза свідомо менше необхідної (грубе попереднє дозування), потім продукт досипається туди тонкою цівкою (тонке

дозування). Коли в ємності утворюється потрібна маса продукту, його рух припиняється і відкривається заслінка, що видає дозу. З метою стабілізації потоку продукт рухається по вібруючим лотків, встановленим під невеликим кутом до горизонталі.

Точність дози багато в чому залежить від пристрою ваг. У вітчизняних лінійно-лоткових дозаторах застосовуються ваговимірювачі трьох типів : тензометричні, пружинно-електронні (датчик-диференціальний трансформатор) і важільні. Перші два по точності й швидкості видачі доз приблизно однакові, але тензометричні простіші по конструкції і доступніші. Важільні ваговимірювачі володіють високою інерційністю і менш точні, ніж два перших типи. На рисунку 1.7 зображено ваговий лінійно-лотковий дозатор.

Рисунок 1.7 – Ваговий лінійно-лотковий дозатор

Існують також й інші, другорядні підвиди дозаторів.

Роторний дозатор підійде для легкосипких продуктів. Найчастіше цей тип дозатора застосовується на машинах, призначених для пакування в плоскі пакети.

Роторний дозатор являє собою циліндр з наскрізними отворами, розташованими перпендикулярно його осі. Усередині отворів розташовані

денця (по два на кожне), які можуть переміщатися за допомогою гвинтового приводу, зрушуючи або розсовуючи. Кожне денце і отвір утворюють мірний стакан. Зміна обсягу склянок проводиться переміщенням денець уздовж отворів. Циліндр обертається в корпусі навколо горизонтально розташованої осі. Коли мірний стакан знаходиться вгорі, в нього з бункера надходить продукт. При перевороті склянки доза продукту висипається в продуктопровід і далі в пакет. Відповідно другий стакан того ж отвору в цей час перебуває на позиції завантаження. Роторний дозатор зображений на рисунку 1. 8.

Рисунок 1.8 – Роторний дозатор

Шиберний дозатор застосовується для тих же продуктів, що і два попередніх, причому не тільки на автоматах, що утворюють плоский пакет, але і на низькопродуктивному комірцевому обладнанні. Розрізняють два варіанти конструкції: у першому випадку мірна ємність зворотно-поступально переміщається по прямолінійній або кривій траєкторії від позиції завантаження до позиції вивантаження, у другому на трубі продуктопроводів встановлюються дві заслінки (одна над іншою), які по черзі відсуваючись і висуваючись відсікають порцію продукту від загального потоку і видають її.

Клапанно-поршневий дозатор призначений для рідких і пастоподібних продуктів. Він представляє з себе мірний циліндр з двома трубами, по одній з яких продукт подається до поршня, а по інший відходить від нього. На трубах встановлено по одному клапану. При відкритому клапані на підводній трубі поршень рухається по циліндру, втягуючи продукт всередину. Коли необхідний обсяг дози досягнутий, впускний клапан закривається і відкривається клапан на вивідній трубі. Поршень починає рух у зворотному напрямку, виштовхуючи утворену дозу продукту. Іноді обидва клапани об'єднують в один, який відкриває труби по черзі. Шестерний дозатор найчастіше застосовується на комірцевих автоматах для фасування в'язких продуктів. По суті, це шестерний насос, який періодично зупиняється для отримання потрібної дози або ж працює постійно, але постачається клапаном, який по мірі необхідності посилає потік продукту назад в бункер дозатора.

Кулачковий дозатор близький по конструкції до шестерного і застосовується для ще більш в'язких продуктів. Відмінність полягає лише в тому, що в ньому замість шестерень встановлюються кулачки спеціального профілю. Крім центрального і основного агрегату будь-якого фасуючого комплексу, дозатора, фасувальна машина як правило має в своєму складі подаючий транспортер, вертикально чи горизонтально простягнений пристрій, комірцевий чи інший формувач пакетів та пристрій збору готової, розфасованої в пакети продукції.