Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
77
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

Шнекові дозатори

Дозатори цього виду мають значні переваги щодо інших: - висока точність дозування, похибка від 0,2%;

- немає залежності розміру дози від температури і тиску;

- мала похибка при дозуванні пінливих середовищ.

Шнековий дозатор зображений на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1– Шнековий дозатор

Основна перевага: простота конструкції, її чищення і заміни шнека. Недоліки: на точність дозування сильно впливає похибка виготовлення шнека, для підвищення точності використовуються системи логічного контролю. Також недоліком є ​​низька точність при роботі з неоднорідним по щільності продуктом. Шнековий дозатор застосовується для важкосипких, порошкоподібних продуктів і продуктів, що порошать. Тільки з його допомогою можна впоратися з дозуванням продукту, який при невеликому стисненні злипається. Зробити це вдається таким чином: з конічного бункера вертикальним шнеком (спіралевидний безлопастний гвинт) відбирається і видається доза продукту. Вище бункера розташовується проміжна ємність, де підтримується заданий рівень продукту, і живить шнек, який періодично включається, поповнюючи кількість продукту в проміжній ємності. У конічному бункері постійно обертаються лопаті мішалки, які не дають злежуватися продукту і проштовхують його до дозуючим шнеком. Обсяг дози визначається числом оборотів шнека. При дозуванні порошкоподібних продуктів що злипаються, на кінці труби дозуючого шнека встановлюють заслінку. При всіх своїх перевагах шнековий дозатор малопродуктивний, і з усіх типів володіє найнижчою точністю.

Об'ємні дозатори

Застосовують для дозування газів, рідин, паст, рідше твердих сипучих матеріалів (див. Живильник). Дози від часток см ³ до сотень (тисяч для газів) м ³, продуктивність від менш ніж см ³ / ч до тисяч м ³ / год (для газів десятків тисяч), похибка від 0,5 до 10-20%. Ці дозатори прості по конструкції, досить надійні.

Недоліки: залежність обсягу дози, від температури і тиску (особливо для газів), значна похибка при дозуванні пінливих середовищ. Дозатори дискретної дії в простому випадку складаються з однієї каліброваної ємності, забезпеченої датчиком рівня, двох клапанів на вході в ємність і виході з неї (для підвищення точності і продуктивності дозатори можуть мати кілька різних за обсягом ємностей) і блоку управління – двопозиційного автоматичного регулятора. Похибка до 1,5%. Порівняно низьку похибку і габарити мають дозатори дискретної дії на основі об'ємних лічильників продукту (ротори - лопатеві, з овальними шестернями, гвинтові та ін.) Кут повороту ротора, відповідний обсягу продукту що пройшов, перетворюється в сигнал, що надходить у блок управління, який обчислює загальний обсяг минулого продукту, порівнює його із завданням і формує сигнал на припинення подачі продукту.

Одним з підвидів об'ємних дозаторів є стаканчиковий, або тарілчастий дозатор призначений для легкосипучих продуктів. Якщо необхідно фасувати сіль, цукор чи крупи, то він непогано з цим впорається.

Дозатор складається з двох дисків, встановлених на вертикальному валу. Один з них (зазвичай верхній) жорстко закріплений, другий переміщається уздовж валу. В диски по колу вмонтовані мірні склянки. Найчастіше склянки верхнього диска телескопічно входять у склянки нижнього диска. Переміщуючи рухливий диск уздовж вала, можна змінювати обсяг склянок, тим самим регулюючи величину одержуваної дози. Над верхнім диском звичайно встановлюється проміжна ємність з заслінкою, а над нею бункер для продукту. Крім того, над верхнім диском може бути встановлено пристосування для вирівнювання верхнього рівня продуктів у склянках. До нижнього диску шарнірно прикріплені відкидні заслінки (денця мірних склянок). За рухомим нижнім диском встановлено спеціальний кулачок, за допомогою якого здійснюється відкриття і закриття заслінок. Даний тип дозатора зображений на рисунку 1.2.

Рисунок 1.2– Об'ємний стаканчиковий дозатор

Дозатор працює таким чином: диски зі склянками отримують від валу рівномірне або дискретне обертання. Склянки при цьому переміщаються по колу від позиції завантаження до позиції вивантаження, потім порожні склянки знову встановлюються на вихідну позицію. Продукт з бункера через проміжну ємність, яка спільно із заслінкою стабілізує його потік, надходить на верхній диск, де по черзі заповнює мірні склянки. Пристосування для вирівнювання (воно може бути поєднане з проміжною ємністю) регулює верхній рівень продукту в склянках, видаляючи (зрізуючи зверху) надлишки. Денця склянок відкриваються тільки на позиції вивантаження, видаючи дозу продукту в трубу або жолоб, по якому продукт далі надходить безпосередньо в упаковку.

До об'ємних дозаторів належить також і маятниковий дозатор. Він являє собою ємність, у якій, по черзі торкаючись двох протилежних стінок, як маятник переміщається заслінка. Продукт надходить в ту половину ємності, яка закрита заслінкою. У потрібний момент заслінка перекидається в друге положення, і продукт висипається з дозатора. У цей час заповнюється друга половина ємності. Маятниковий дозатор зображений на рисунку 1.3.

Рисунок 1.3– Маятниковий дозатор