Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АВТОМАТИЗОВАННЕ ПРОЕКТУВАННЯ Osnovy_Apr_Metod.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
17.03.2016
Размер:
2 Mб
Скачать

Принтера

Вимоги до якості відтворення інформації на папері ростуть, і функція кольорового друку, імовірно, стане не винятковою, а скоріше стандартною особливістю наступних моделей принтерів. Таким чином, число сопіл-розпилювачів буде постійно збільшуватися. В наслідок зростання потужностей і посилення натиску з боку конкурентів виготовлювачам прийдеться зменшувати розміри своїх виробів і інтегрувати нові функції.

На рис. 1.4 подана схема роботи струминних принтерів.

1.6.3.6. Лазерні принтери

Відтворення тексту та графіки лазерним принтером схоже на фотографічний процес і виконується в три стадії: експозиція, проява та відображення. Однак експонується лазерним променем не фотоплівка, а негативно – заряджена поверхня спеціального фото барабану 1 (на рис. 1.5). Заряд в різних точках поверхні залежить від зображення. Далі, за допомогою барабану 2, що має назву “девелопер” (developer) , на фото барабан наноситься тонер – найдрібніший фарбуючий пилок. Дрібні частинки легко пристають до поверхні під дією електростатичного заряду.

На барабані вони пристають в точках, які були експоновані при формуванні зображення. Ця стадія аналогічна прояві у фото процесі. Далі барабан контактує з папером (3), який подається знизу ще одним валиком (4), теж зарядженим. Електростатичне поле переносить тонер на лист паперу, який направляють між гарячими барабанами (5 та 6). Ця фаза аналогічна фотодруку. При нагріві до 180-200 С частинки тонера міцно з’єднуються з папером. Продуктивність лазерних принтерів до 15 –ти і більше аркушів формату А4 за хвилину.

Ще одна деталь – лезо (7), що поруч з барабаном-девелопером.

Його Використання – знімати надлишки тонера, залишаючи для друку тільки один шар часток, що приєднались до паперу.

Внизу, поруч з валиком, що подає папір (4), розташована могутня лампа (8) витягнутої форми, як правило, дугова. Потрібна вона для підтримки на валику постійного заряду. Цей заряд притягує частки тонера і сприяє переносу зображення на папір з фото барабана.

Нарешті, ще одне лезо (9) і валик (10) готують фото барабан до наступного робочого циклу. Лезо-шкребок очищає фото барабан від усіх залишків тонера, а заряджений валик при контакті з фото барабаном відновлює заряд на його поверхні.

В процесі роботи барабан-девелопер, частки тонера і фото барабан завжди заряджені негативно, однак лазерний промінь зменшує потенціал поверхні фото барабана з –900 В до –200 В. Напруга на барабані-девелопері складає при цьому –500 В. Таким чином, різниця потенціалів, що притягає тонер на заряджені області фото барабана, виявляється рівною 300 В. Сусідні заряджені ділянки поверхні, навпроти, відштовхують частки.

1.6.4. Плоттери

Задача виводу інформації, поданої в графічній формі, виникла одночасно з появою обчислювальних машин. Її рішення – одна з основних задач периферійних пристроїв, застосовуваних для автоматизації проектування. Пристрої, що виконують функції виводу графічної інформації на паперовий і деякі інші носії, називаються плоттерами (від англ. plotter). Цей термін, як і багато інших транслітерованих англомовних термінів, вже майже витіснив свій російськомовний аналог “графопостроитель”. Далі розглянуті основні плоттерні технології (plot/print technologies), тенденції ринку, переваги та недоліки різних типів плоттерів і характеристики, які необхідно враховувати при виборі конкретного плоттера.

Необхідно відмітити, що більшість розглянутих нижче технологій використовується в плоттерах не тільки великого (А0, А1) формату, що є метою цього огляду, але й у плоттерах меншого формату і навіть у принтерах.