Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
журналисты. СМк кредиты (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
155.65 Кб
Скачать

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою курсу є вивчення функціонування інституту засобів масової комунікації (далі-ЗМК) в сучасному соціумі, соціологічних методів дослідження цієї діяльності, формування системного комплекса знань в цій сфері.

Заданнями курсу є:формування уявлень про ЗМК як соціальний інститут, розвиток якого тісно пов’язаний з розвитком людської цивілізації; отримання системного комплексу знань про інформаційну індустрію як соціальний інститут; вивчення впливу ЗМК на індивід, соціум, громадську думку; вивчення соціологічних досліджень в галузі функціонування інституту ЗМК, методик, за допомогою яких можна отримати уявленя про якісні та кількісні характеристики ЗМК.

Курс базується на узагальнені теоретичних розробок, носить концептуальний та прикладний характер, дає студентам необхідні знання та навички з найважливіших аспектів соціологічного аналізу функціонування інституту ЗМК, окремих складових комунікативного процесу та соціологічних досліджень в цій галузі.

У результаті вивчення курсу студент має знати:

  • визначення масової комунікації;

  • основні процеси зовнішньої та внутрішньої комунікації;

  • техніку конструювання новин і форми подачі інформаційних матеріалів;

  • особливості організаційної і функціональної структури засобів масової комунікації;

  • функції масової комунікації;

  • теорії масової комунікації.

Уміти:

  • застосовувати на практиці набуті теоретичні знання;

  • проводити соціологічний аналіз ЗМІ.

3. Програма навчальної дисципліни

Модуль 1. Теоретичний фундамент масової комунікації. Засоби масової комунікації як соціальна підсистема

Тема 1. 1 Соціологія комунікацій як спеціальна соціологічна теорія.

Предмет соціології масових комунікацій. Прикладні завдання соціології комунікації. Прагматичні та ідеологічни причини розвитку соціології масових комунікацій. Соціологічні дослідження і дані суміжних наук. Соціологічний аналіз ролі засобів масової комунікації в житті суспільства і індивіда. Одноступінчаста та двоступінчаста моделі комунікації. Гіпотеза Е.Ноель-Нойман „Спіраль умовчання”.

Тема 1.2 Виникнення масових комунікацій в суспільстві: функціональний підхід

Інформація в житті біологічних співтовариств. Значення генетичної і негенетичної інформації. Розвиток комунікації в людському співтоваристві. Ускладення інформаційного процесу. Стртуктурна інформація в процесі управління суспільством. Етапи розвитку засобів комунікації. Нові соціальні інститути, їх комунікативні функції. Розділення функцій на продуціювання і трансляцію інформації. Історичні витоки розвитку інформаційних мереж. ЗМК і модернізаційні процеси. Функціональний зв’язок між індустріалізацією та розвитком ЗМК. Інформаційне суспільство як четверта стадія розвитку цивілізації

Тема 1.3 Теорія комунікації: основні поняття та класифікація теорій. Теорії масового суспільства. Вивчення ефектів комунікації.

Комунікація як цілеспрямований і постійний обмін інформацією. Визначення терміну „комунікація”. Історія інтерпретацій комунікації. Ключові категорії у визначенні комунікації. Науки, що вивчають комунікацію. Класифікація теорій масової комунікації за Макуелом (нормативні, суспільно-наукові, функціональні, здорового глузду). Теорії масового суспільства та пропаганди (теорія магічної кулі, теорія аккумуляції, теорія селективної диспозиції, теорія диффузії інновацій, теорія культивації, теорія інформаційних бар’єрів).