Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Matvienko_Kozactvo_Ukrainy

.pdf
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ Національнийуніверситеткораблебудування іменіадмірала Макарова

Л. В. МАТВІЄНКО

ЛЕКЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ ДО ТЕМИ "КОЗАЦТВО В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ":

методичні вказівки для самостійного вивчення

Рекомендовано Методичною радою НУК

Електронневидання комбінованоговикористанняна DVD-ROM

МИКОЛАЇВ НУК 2014

УДК 94(477)(076) ББК 63.3(4Укр)я73 М 33

УкладачЛ.В.Матвієнко,канд.іст.наук,доцент

РецензентЮ.В.Котляр,д-ріст.наук,професор

МатвієнкоЛ.В.

М33 Лекційнийматеріалдотеми"КозацтвовісторіїУкраїни":методич- нівказівкидлясамостійноговивчення/Л.В.Матвієнко.–Миколаїв:

НУК,2014.–53c.

Методичні вказівки відповідають вимогам, які висуваються до такого роду публікацій. Матеріал дає змогу ознайомитись з основними аспектами теми та перевірити свої знання за допомогою тестових завдань.

Призначені для студентів технічних університетів усіх спеціальностей денної та заочної форм навчання.

УДК 94(477)(076)

ББК 63.3(4Укр)я73

Навчальневидання

МАТВІЄНКОЛюдмилаВолодимирівна

ЛЕКЦІЙНИЙ МАТЕРІАЛ ДО ТЕМИ "КОЗАЦТВО В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ":

методичні вказівки для самостійного вивчення

Комп'ютерневерстання А.Й. Лихіна

Коректор М.О.Паненко

©МатвієнкоЛ.В.,2014

©Національнийуніверситеткораблебудування іменіадміралаМакарова,2014

Формат 60 84/16. Ум. друк. арк. 3,1. Об'єм даних 2112 кб. Тираж 15 прим. Вид. № 23. Зам. № 241.

Видавець і виготівник Національний університет кораблебудування імені адміралa Макарова просп. Героїв Сталінграда, 9, м. Миколаїв, 54025, e-mail : publishing@nuos.edu.ua

Свідоцтво суб'єкта видавничої справи ДК № 2506 від 25.05.2006 р.

ВСТУП

На попередніх лекціях ви ознайомилися з багатьма аспектами та проблемамиісторіїУкраїни.Яквамвідомо,вминуломунашоїДержави існувала козацька доба. Саме зародженню, розвитку та становленню козаччиниякновогосоціальногостануприсвяченацялекція.

Зрозумітибудь-якеісторичнеявищеглибокоівсебічноможналише шляхомвивченняйоговитоків.Важливоокреслити,хочабнаближено, хронологічнімежі,вякихвонипростежуються.Такіпідходинабувають особливоїактуальностівпроцесіаналізумоментувиникненняукраїнського козацтва та утвердження його в суспільномужитті. Крім того, необхідноврахувативеськомплексекономічних,політичнихтасоціальних чинниківцьоготривалогопроцесу.

Для XVстоліття характерною особливістю були безперервні міжусобніфеодальнівійни,підчасякихлитовський,польськийіросійський панівнийкласборолисязапануваннявпівденнихізахіднихземляхРусі. Уцейжеісторичнийперіодпольськійкоронівдалосяприєднатидосвоїх володіньчастинуВолинійПоділля.У другійполовиніXVст.нагеополітичну ситуацію в регіоні мають суттєвий вплив Московське князів- ство,щооб'єдналопідсвоєювладоюПівнічно-СхіднуРусь,іКримське ханство,щовідкололосявідЗолотоїОрдив1449році(у1478роцікримськийханМенгліГірейвизнавсебевасаломтурецькогосултана,урезультаті чого Південна Україна стала складовою могутньої Османської імперії).У80-ірокиXVстоліття,остаточноскинувшитатарськеярмо, московськийкнязьІванIII(1462–1505рр.)проголосивсебе"государем усеяРусі"івтакийспосібоголосивсвоїпретензіїнавсіземліколишньої КиївськоїРусі.ЦейполітичнийкрокобуривЛитву,наслідкомякоїстала ціланизкавоєннихконфліктівізМосковськоюдержавою,кінцевоюметоюякихбулозахопленнячастиниукраїнськихземель.ЕкспансіяМоск- випризвеладотого,щонамежіXV–XVIстоліттяІванIIІрозширивсвої володіннязарахунокприєднанняЧернігово-Сіверськоїземлі.

3

Розділ І

ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ВИНИКНЕННЯ КОЗАЦТВА

Козацтвосформувалосянамежіземлеробськоїтакочовоїцивілізацій міжслов'янськимтатюркськиметнічнимимасивами,міжхристиянством тамагометанством.Показово,щотуркиназивализапорожцівбуткалами – "змішаним народом". У козацькому побуті органічно вживалися тюркськіслова(кіш,осавул,булава,бунчук,барабан,табір,майдантощо), татарськеозброєння(кривашабля),одягізвичаї(шаровари,оселедець тощо).Томутермін"протистояння",поширенийвісторичнійлітературі, незовсімточновідображаєхарактертихумов,заякихвідбувалосяформування козацтва. Цей маргінальний прошарок населення зростав на ґрунтівзаємодії,взаємовпливуіпошукукомпромісуміжкочовоютахліборобськоюцивілізаціями.

1.1. Походження терміна "козак"

Історики вважають, що слово "козак" – тюркського походження, а означаєвоно"вільналюдина".Деякідослідникидатуютьпоявукозацт- ващедочасівКиївськоїРусі(ХІ–ХІІстоліття),коликнязіпосилалине- великізагони для охорони своїхкордонів від ворогів. Перебуваючи на "окраїнах"князівськихземель,далековідвладикнязів,йоговоїнисамостійновлаштовувалисвоєжиття,побут,займалисяремеслами,промис- ламитаполюванням,алеголовне–виконуваливійськовіфункції.Проте більшість істориків вважає, що козацтво з'явилося в ХVстолітті (приблизнов1490році),самевцейісторичнийперіодпочализ'являтисяперші писемнізгадкипрокозаків.

Впершетермін"козак"зустрічаємоуПочатковіймонгольськійхроніці (1240р.).Уперекладізтюркськихмоввінозначає"одинокий","схильний до завоювання". У XVI столітті цей термін вміщено в словникуполовецької мови "Кодекс Куманікус" (1303 р.) та в додатку до грецького збірникажитійсвятих"Синаксаря".Цікаво,щослово"козак"вживалося дляпозначенняполярнихрольовихфункцій:"страж"–"розбійник".Перші згадкипрокозацтводатуютьсяXIIIстоліттям,проте,якновасоціальна верствасуспільноїієрархії,воноформуєтьсяводночасзішляхтоюпро- тягомXV–XVIстоліття.Фактично,майжедокінцяXVIстоліттятермін "козацтво"фіксувавнесоціальнийстатус,аспосібжиття,рідзанять.

4

Проблемапоявитаформуваннякозацькоїверствийдосієдискусійною.Початковийетапвиникненнякозацтваємалодослідженим.Перші спроби встановлення істини були зроблені науковцями ще на початку XVII століття,колипольськіісторикинамагалисявивестикозацькийродовід із самоназви, тобто зі слова "козак". Зокрема, польсько-литовсь- кийхроністМ.Стрийковськийвважав,щокозакипоходятьвідстародавнього ватажкаКозака, який вдало боровсяз татарами.

1.2.Основні теоріїгенезису козацтва

УXVIстоліттіпитанняпрооб'єднанняЛитвийПольщівєдинудержавунабуло надзвичайноїактуальності. Цьомусприяли як зовнішньополітичніпричини,такіпоглибленняпроцесуеволюціїфеодальнихвідносинуцихдержавах.

Уберезні1569рокукорольСигізмундIIАвгустприєднавдоПольщі ПодільськеіВолинськевоєводства,місцевашляхтаюридичнозрівнювалася в правах з польською. Услід за шляхтою присягнулись на вірність польськійкороніймісцевімагнати.НаступнимкрокомСигізмундастало включеннядоскладуПольщіКиївськогойБрацлавськоговоєводств.Такимчиномвідбулосязахопленняполякамимайжевсіхукраїнськихземель.

Наприкінці ХVІ століття центр подій зміщується на схід – уПодніпров'я, яке протягом тривалого періодузалишалося малозаселеним. Зновурозпочинаєтьсядавняборотьбаміжосілимлюдомікочівниками, посилюєтьсяпротистоянняісламу.Гніт,щопоширивсяузаселенихзахіднихрайонах,спричинювавзначнезбільшеннякількостіутікачів,якінадавалиперевагунебезпекампограничногожиттяпередкріпацтвом.Унас- лідокцьогоз'являєтьсяновийстан–козацтво,щоселилосянапорубіж- нихземлях.

Походивблагодатністепи,хочайнебезпечнізанаявностівойовничихкочівників, очевидно, відбувалися ще до створення єдиноїРуської держави. Згадки про них укняжі часи знайшли своє відображення на сторінкахлітописниххронік.Томуневипадково,щовжевперіодописо- воїісторіографіїXVI–XVIIIстоліттячисленнірізноманітнітеоріїгенези- сукозацтва. Зважаючи на важливість імалодослідженість порушеного питання,необхіднохочабкороткоозначитийогоосновніаспекти.Ізплиномчасувикристалізуваласянизкапевнихверсій,щопояснюютьпоходженнякозацтва:

1)"хозарська"–ототожнюєкозаківіздавніминародамистепу"коза- рами"абохозарами;

5

2)"чорно-клобуцька"–вбачаєвкозакахнащадків"чорнихклобуків"– тюркського племені, яке у давньоруські часи жило в пограничному зі степомПоліссі;

3)"черкаська"–вважаєвиникненнякозацтваоднимзнаслідківпро- цесуміграціїв Подніпров'я черкесів (черкасів), якідо того проживали

вТмутаракані;

4)"татарська"–виводитькозацькийродовідізтатарськихпоселень, щовиниклинаКиївщинізачасівВолодимираОльгердовичатаВітовта, дешляхомзлиттятатарськогоелементузмісцевимнаселеннямутвориласяякіснонова верства–козацтво;

5)"автохтонна"–доводить,щокозацтвоякспільнотаєпрямимспад- коємцем,логічнимпродовженнямвічовихгромадКиївськоїРусі,якіза литовськоїдобинезникли,алишетрансформувалися,зберігшисвійвічо- вийустрій,увійськово-службовіформування,підпорядкованівеликому литовськомукнязю;

6)"болохівська"–пов'язуєкозаччинузіснуваннямудавньоруських автономнихгромадахтакзванихболохівців,якіпіслявстановленнямон- гольськогоігадобровільноприйнялипротекторатОрдиівийшлиз-під владимісцевихкнязів;

7)"бродницька" – висвітлює генетичний зв'язок козацтва зі сло- в'янськимстеповимнаселеннямперіодуКиївськоїРусі–"бродниками", якіжилиупониззіДунаю;

8)"уходницька"–трактуєвиникненнякозацтваякутвореннянате- риторіїНаддніпрянщинигромадвільнихозброєнихлюдей,котріприбувалисюдинапромислизарибою,бобрами,сіллю,дикимикіньмитаіншою здобиччю;

9)"захисна"–пояснюєпоявукозацтванапівденнихрубежахнеоб- хідністюдатиорганізованувідсічнаростаючійтатарськійзагрозі;

10)"соціальна"–фактвиникненнякозацтвапояснюєтьсяякнаслідок посиленняекономічного,політичного,національноготарелігійногогніту, щоспричиняло масовівтечіселянства навільніземлітасамоорганізаціювновихмісцяхпроживання.

Жодназцихтеорійневзмозіпояснитивсюскладністьвиникнення таформуваннякозацтва,оскількибазисомдлякожноїзнихєлишеодин чинникізекономічної,етнічної,воєнноїчисоціальноїсфер.Водночас, більшістьзазначенихтеорійміститьраціональнізерна,синтезякихуможливлюєнаближеннядоправильноївідповіді.

6

Отже,самеохоронціпівденногоприкордонняйуходники-промисловці, якіперебуваливпостійнихконтактахізтатарськимикочівниками,вперше зустрічаються уджерелахдругоїполовини XVстоліття під назвою "козаки"івподальшомусвідченняпрокозацтвонатереніпівденноукраїнськогостепупростежуютьсярегулярно.Давнєпобутовеявищекозакуванняпоступовонабуваєширокихмасштабів,залучаючипредставників різнихсоціальнихверств.

1.3. Визначальні чинники появи козацтва як історичного явища

Появатогочиіншогоісторичногоявищазумовлена,якправило,сумарноюдієючинниківдвохкатегорій(межаміжякимидоситьумовна): чинники,щороблятьвиникненняцьогоявищаможливим,ічинники,які зумовлюютьйогонеобхідність.

Чинники, що робили можливими появу та формування козацтва:

існуваннявеликогомасивувільноїземлізісприятливимидляжиттєдіяльностіумовамивпорубіжжіміжхліборобськоютакочовоюцивілізаціями;

досвідосвоєнняпівденнихтериторійуходниками,добичниками, бродникамитаін.;

природнепрагненнялюдейдоміграціївпошукахкращого,досамозбереження,самоствердженняісамореалізації.

Виникнення козацтва зумовлено:

зростаннямвеликогофеодальногоземлеволодіння,щорозпочалосязXVстоліттяіприскорилопроцесгосподарськогоосвоєннятаколонізаціїновихземель;

посиленнямфеодальноїексплуатації;прогресуючимзакріпаченням; наростаннямрелігійноготанаціональногогніту;

зростаннямзовнішньоїзагрози, і,якнаслідокцього –загальною потребоюзахистувіднападівтурківітатар.

Соціальною основою формування козацтва стали:

селяни–втікачівідпольськоїсваволі;

селянийміщани(уходники),якіпереселялисянановівільніземлі "Дикогополя";

частинашляхти,позбавленаіноземцямивласності;

різноманітнікатегорії"служивихлюдей".

Січоветовариствоетнічнобулонеоднорідним,безумовно,вньому переважалиукраїнці,алепевнучастинузапорожцівстановилийутікачі

7

з Росії,Білорусії,Молдови,Литви,Польщі,Сербії,Греції,Болгарії,Чехії, Німеччини,Франції,Англії,Італії,Голландії,Австрії,ПівнічногоКавказу, Кримського ханства. Усіх, хто опинився в межах "Запоріжжя", життя примусило згуртуватися в могутню військовуорганізацію – адже в такийспосібможнабулозахиститисявідфеодалів,турківітатар.ТаквиниклаЗапорізькаСіч.

1.4.Козацтвоякновийсоціальнийпрошарок(ХVІ–ХVІІст.)

1572 рокукороль Сигізмунд II Август видав універсал про утвореннянайманогокозацькогоформування.300козаківбулоприйнятона державнуслужбу,записаноуреєстр (список)іотрималоправовийстатус регулярного війська. І хоча метою цих поступок з боку держави буловнесеннярозколуміжкозацтвом,намаганнявикористатичастину його силв інтересахпольськоїдержави,все жсаме вони спричинили початок двох важливих суспільних процесів: утворення реєстрових збройнихформувань та легітимізації козацького стану– юридичного визнання прав, привілеївтаобов'язківкозацтваяксоціальноїверстви населення.

УтворенийСигізмундомIIАвгустомкозацькийзагіннезабаромбув розформований.Лише1578рокуурядРечіПосполитої,узв'язкузпоразкоювЛівонськійвійнітаактивізацієюнизовогокозацтва,бувзмушений повернутисядоідеївідновленняреєстровихформувань.КорольСтефан Баторій вписав до реєстру500 козаків, які за свою службузвільнялися відподатків,одержувализемлюнаправахранговоговолодіннятаотри- маливійськово-адміністративнунезалежністьвідмісцевоївладиісудо- вийімунітет.Основнимизавданнямиреєстровцівбули:охоронакордонів таконтрользанереєстровимикозаками.

Кількістьреєстровихкозаківпостійнозростала:у1590роціїхналічувалося близько 1 тисячі осіб, 1625 року – 6 тисяч, а 1631 року – вже 8 тисяч.

Організаційнореєстрове(городове)козацтвоу1625роцімалошість полків:

Білоцерківський,Канівський,Черкаський,Корсунський,Переяславський,Чигиринський.

Відчутним ударом по реєстровцям іпо всій козацькій верствібула "ОрдинаціявійськаЗапорозькогореєстрового"(1638р.),яказменшила кількість реєстрового війська до 6 тисяч осіб і обмежила привілеї та правакозацтва.

8

Це сталопричиною того, щона початкуXVIIстоліттякозацтво як соціальнийпрошароксталонеоднорідним:

реєстрове(городове)козацтво–цезаможні,привілейованікозаки, якіперебувалинадержавнійслужбівРечіПосполитій;

запорізьке (низове) козацтво – козаки, які проживали в пониззі Дніправмежахвійськово-політичноїорганізаціїЗапорізькоїСічі;

нереєстровекозацтво,якевиникловнаслідоксамовільного"покозачення"і,немаючиофіційновизначеногостатусу,велокозацькийспосіб життяуприкордоннихрайонах.

Проте,незважаючинанеоднорідність,козацтвовжемалосвоюсоціальнунішу,власнемісцеустановійієрархіїРечіПосполитої.

Отже, протягомXV–ХVIстоліттяв суспільствіформується новий соціальнийпрошарок–козацтво,якийвиникякопозиція,яквикликісну- ючійсистемі,щонебезпідставнопретендувавнарольполітичноголідераівладу.Ґрунтомдляформуваннякозацтвастали:існуваннявеликого масивувільнихземель,прагненнялюдейдосамозбереження,самоствердженняісамореалізації.Каталізаторамицьогопроцесубули:широкомасштабнаколонізаціяновихземель,щорозгорнуласявXVстолітті,посилення соціально-економічнихпротиріч, зростаннязовнішньоїзагрози

збокутурків та татар.

Розділ ІІ

ЗАПОРІЗЬКІ СІЧІНИЗОВОГО ДНІПРА

Важливимиісторико-археологічнимипам'яткамиукраїнськогокозац- тваєЗапорізькіСічінизовогоДніпра.ЗапорізькоюCіччюназиваютьмістофортецю,столицюкозацькоїдержави,умежахїївеличезнихтериторій. СічнабуваєознакдержавипротягомXVI–XVIIIстоліття.Вонаконтро- лює величезну територію степової України, має свій уряд, військовоадміністративнийустрій,власнийсуд,самостійнідипломатичнівідносинизіншимикраїнами.

Вісторичнійнауціпитанняпрочислотапорядокзапорізькихсічей остаточнонез'ясоване.Частоїхнараховуютьвід8до13,алебільшість науковців(середних:Д.Багалій,К.Гуслистий,О.Апанович)дотримуютьсяпозиціїД.Яворницького,якийвідстоювавверсіюпровісімсічей.

2.1.Територіальнийустрій центрівкозацькихвольностей

Кожна Січ була укріпленням, обнесеним ровом івалом із частоколом на ньому, та баштами з вікнами для гармат. Висота валів сягала понад10м.НацентральнійплощіСічістоялицерква,будівлістаршини, пушкарня,анавколо–понад30куренів,вякихмешкаликозаки.Курені (назваумовна)–довгіприземкуватіспорудидовжиноюкількадесятків метрів із двосхилоюстріхою імаленькими вікнами. Узимовий час куреніопалюваликахлянимипечами.Утакомукуренімогломешкативід кількохдесятківдо150чоловік. ІнколивсерединіСічівисокоюстіною обносилиїїнайбільшукріпленучастину,своєріднийдитинець.Булотут також передмістя, де жили крамарі, ремісники. Деякі з Січей містили в собідо12–13тисячнаселення.

На сьогодні більшість Січей затоплені водами Каховського водосховища.НайкращедонашихчасівзберегласяКам'янськаСічбілясела РеспубліканецьБериславськогорайонуХерсонськоїобласті,алеїїтериторіяз одногобокупідмиваєтьсяКаховським водосховищем,а зіншого –руйнуєтьсяприватнимисадибами.

Січбулацентромтакзванихкозацькихвольностей,щоохоплювали майжевсюстеповутериторіюУкраїни.Земліцихвольностейподілялись наокремірайони–паланки.Центрипаланоктакожмализемляніукріп- лення.Умежахпаланоккозакибудувалихутори,якізвалисязимівниками,поступововиникалисела.Вздовжкордонузтериторіямитатарських кочовищспоруджували редутиітакзваніфігури зземлянкою біляних.

10

Кожен редут мав ряд будов – казарму, стайні тощо. Фігури – дерев'яні вежі,наякихцілодобовостоявдозор.Колинаближалисьтатари,дозорці запалювализаготовленізаздалегідьпросмоленібочкиіклоччя,диміполум'явідякихбуловиднодалеко,сповіщаючинаселенняпронаближеннянебезпеки.Такіредутиіфігуриланцюжкомрозташовувалисявздовж ДніправідБериславадогирларічкиОрель.

Укріпленняпаланок,редутівіфігурмайженезбереглисянасьогодні. Укількохмісцяхвдалосявиявитиідослідитирешткиземлянок,що споруджувалисяпоблизусигнальнихвеж(наприклад,біляселаЧкалове

Запорізькоїобласті).

Цікавимипам'яткамикозацькихчасівє"розритімогили",абомайдани.Намайданиперетворювалистародавнікургани,уцентріякихспоруджуваливеликулійчастузаглибинузвиходомвіднеїнаполе.Пообидва бокивідцьогоходузводиликільцеподібніневисоківали-підвищення.

2.2.Першакозацькафортеця

Першакозацькафортеця,такзваний"городокВишневецького",була побудованаусерединіXVIстоліттянао.Хортиця(нині–територіяміста Запоріжжя).

ПисемназгадкапроЗапорізькуСічз'являєтьсявпершеу1551році. ПольськийісторикМ.Бєльський(1495–1575рр.)усвоїйкнизі"Всесвітня хроніка"повідомляє,щонапочаткуXVIстоліттянао.Хортицязбиралисякозакидлянаглядузапереправами,промисломідляборотьбизтатарами. На той час дванадцять порогів перетинали Дніпро від берега до берегаітяглисявздовжтечіїмайжена100км,апотімрікарозливалася вширокузаплаву–ВеликийЛуг,дебулобагатопротоктаостровів(по- над250).УрізнічасиСічрозташовуваласянарізнихостровах.

СкладністьпитаннящодомісцезнаходженняічасовихмежвиникненняпершоїСічіполягаєвтому,щостихійноприбуваючінаЗапорожжя козакибудуваливрізнихмісцяхтакзвані"городці"тазасікиабож"січі" зповаленихдеревдлязахистувідворожихнападів.Протетакіімпровізованінаселеніпунктибулислабоукріпленимиітомупіднатискомворогадоситьшвидкоприпинялисвоєіснування,нелишаючипіслясебезгадки, зафіксованоївісторичнихджерелах.ЗаснуванняпершоїЗапорізькоїСічі історики,якправило,пов'язуютьзім'ямкозацькоговатажкаД.Вишневецького.

Вишневецький Дмитро (Байда, рік народження невідомий (пр. 1516–1563 рр.) – український князь, перший з достеменно

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]