Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички для студентів 6 курс УКР / Тема № 8. Методичка. Плацентарна дисфункція. ЗВУР, дистрес плода.doc
Скачиваний:
123
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
285.7 Кб
Скачать

Профілактика пн

1. Виключення впливу шкідливих факторів в період і перед заплідненням, а також особливо в перші дні і тижні вагітності:

а) виключення тютюнопаління, алкоголю, прийому медикаментів (без призначення лікаря);

б) до вагітності (і під час вагітності) санація вогнищ інфекції, лікування хронічних захворювань.

2. 3 настанням вагітності необхідно роз'яснити роль повноцінного збалансованого харчування, повноцінного і дещо подовженого сну.

3. Виділення і взяття на диспансерний облік вагітних групи ризику:

До І групи повинні бути віднесені вагітні, які мають наступні соціальні і біологічні фактори ризику: вік батьків, виробничі шкідливості, зловживання алкоголем, паління, росто-масовий показник, емоційні навантаження, несприятливе сімейне становище жінки. Ці показники в І групі оцінюються від 1 до 4 балів.

В ІІ групу необхідно виділити вагітних, які мали в анамнезі передчасні пологи, ускладнення попередніх пологів, безплідність, патологію матки у вигляді вад розвитку, пухлини, істмико-цервікальну недостатність. Ці фактори оцінюються в 4 бали. Мертвонароджені діти, смерть дитини в неонатальному періоді, розглядаються як найбільш несприятливі фактори і оцінюються в 8 балів.

В ІІІ групу включаються вагітні, які мають екстрагенітальні захворювання: серцево-судинну патологію, хвороби нирок, ендокринної системи, захворювання крові, гострі і хронічні інфекції. Найбільше число балів (10) відведено декомпенсованим станам при цих захворюваннях.

В ІV групу необхідно віднести вагітних, що мають ускладнення даної вагітності, кровотечі в другій половині вагітності, багато- або маловоддя, багатоплідну вагітність, переношування вагітності і загрозу її переривання, важкі форми гестозів, антигенну несумісність крові матері і плода. Оцінка факторів цієї групи - 6-10 балів.

V група - гіпотрофія плода (10-20 балів), зниження естріолу в сечі (15 балів).

Для встановлення ступеня ризику у кожної вагітної бали сумуются. При загальній сумі, яка перевищує 10 балів, ризик вважається високим, при сумі балів менше 5 ризик можна вважати малим. Низький ступінь ризику зустрічається у 45%, середній – 28,6%, високий – у 26,4% жінок.

Порушення всіх функційй плаценти виявляється ПН, яка може залежати від порушень:

1. В самій плаценті.

2. Від соматичної або акушерської патології у матері.

3. Від стану плода. Отже, реакція системи мати-плацента-плід залежить від кожного з ініциаторів патологічного стану і від їх поєднань.

Соматичне захворювання або патологія вагітності може стати причиною порушення плаценти і стану плода. Захворювання останнього може відобразитися на стані плаценти, в свою чергу патологія самої плаценти призведе до порушення розвитку плода. У розвитку ПН розрізняють фази компенсації і декомпенсації. Порушення гормональної функції фетоплацентарної системи дозволяють диференціїовати фази порушення і інколи їх причину. За рівнем плацентарних гормонів (ПЛ і Пг) можна судити про функцію плаценти, в той час як зміна фетальних гормонів (Е2, ЕЗ) в більшому ступені відображають стан плода.

4. Проведення профілактичних заходів (див. лікування в умовах жіночої консультації, стаціонарі) тричі протягом вагітності у жінок групи високого ризику, особливо в терміни до 12 тиж, у 20-22 тиж і З0-32 тиж. До 12 тиж вагітних групи ризику необхідно вирішити питання про можливість збереження вагітності і корекцію порушень, пов'язаних з основним захворюванням.

Соседние файлы в папке Методички для студентів 6 курс УКР