Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальні зміни, процеси.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
233.98 Кб
Скачать

Причини соціальних змін

У соціології існують різні точки зору стосовно фак­торів, які спричинюють соціальні зміни. О. Конт ними вважав прогрес в наукових знаннях, Г. Спенсер — його ускладнення та диференціацію суспільства, Е. Дюркгейм — працю і соціальну диференціацію, К. Маркс — розвиток продуктивних сил суспільства, М. Вебер — прогресуючу раціоналізацію, англійський історик і соціолог Арнольд-Джозеф Тойнбі (1889—1975) — вза­ємодію двох факторів: 1) впливу природи і соціально­го середовища («виклик»); 2) здатності і можливості суспільства знаходити адекватні відповіді на кожен «виклик».

Соціальна система функціонує і розвивається до­ти, доки вона спроможна конструктивно вирішувати внутрішні протиріччя, відповідати на зовнішні «вик­лики».

Значні соціальні зміни відбуваються на основі важ­ливих відкриттів і нововведень, тобто інновацій. Понят­тя «інновація» ввійшло в науку ще в XIX ст. і вжива­лось при вивченні змін у культурі на противагу поняттю «традиція». Тепер нововведення розглядається як пев­на стадія процесу соціальної зміни.

Інновація (англ. innovation, від лат. innovatio — оновлення, зміна) — комплексний процес створення, поширення та використання но­вого практичного засобу (нововведення) для задоволення людсь­ких потреб, а також пов'язані з цим нововведенням зміни в соці­альному середовищі.

Інновація передбачає не тільки відкриття, а і його впровадження. Саме воно спричинює суттєві зміни в суспільному житті. Не всі інновації однозначно сприй­маються суспільством. Різним є термін їх втілення в життя. Як правило, це відбувається шляхом дифузії — передавання інноваційних властивостей і зразків пове­дінки від однієї групи до іншої як усередині певного су­спільства, так і за його межами.

Вони є соціокультурним процесом, що вносить у су­спільне життя нові культурні зразки. Вони можуть не тільки приєднуватись до існуючих зразків, а й витісня­ти їх. Так, якщо наукові чи художні інновації в сучас­ному українському суспільстві приєднуються до того, що вже існує, то ринкові відносини можуть поширюва­тися тільки внаслідок витіснення адміністративно-командних відносин.

Інновації часто вступають у конфлікт з існуючими культурними зразками, цінностями та нормами. На­приклад, спроби масового розвитку фермерства в Укра­їні в 90-ті роки XX ст. наштовхнулись на опір місцевих чиновників, протидію вкорінених серед селянства коле­ктивістських традицій, психологію зрівнялівки.

Сучасний етап науково-технічного прогресу в роз­винутих країнах ґрунтується на такій техніко-економічній та інтелектуальній базі, яка вимагає постійної орі­єнтації не тільки на науково-технічні, а й на організа­ційно-управлінські та соціальні нововведення. Триває пошук нової державної політики у сфері нововведень, орієнтованої на створення в суспільстві постійного сти­мулу до новаторства та підприємливості. Постійні і си­стематичні нововведення стають формою стійкого функ­ціонування всього соціального організму.

Соціальні ефекти інновацій є особливо актуальни­ми. Сучасне суспільство змушене реагувати на іннова­ції, сприймати і засвоювати їх у соціальній, культур­ній та інших сферах діяльності. Несприйняття їх поро­джує застій соціального життя, регресивні соціальні ефекти. Нединамічне суспільство відстає від сус­пільств, що прагнуть до інновацій, і не може претенду­вати на соціальний добробут.