Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП11.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

1.4. Магнітні наночастинки у виробництві лз.

Одним з напрямків розвитку нанотехнологій у фармації є використання наночастинок магнітного матеріалу для створення фармацевтичних препаратів з магнітокерованими властивостями .

Використання магнітокерованих ліків суттєво збільшує ефективність та безпечність лікування, має перевагу перед традиційними методами лікування. Розробкою та виробництвом магнітних мікро- та наночасток у складі лікарських препаратів займаються американські та деякі європейські фірми Bangs Laboratories, Polysciences Inc. Magforce Nanotechnologies AG .

Феромагнітні наночастинки або магнітні терапевтичні наночастинки; суперпарамагнітні наночастинки (англ. magnetic nanoparticles for therapeutic use; ferromagnetic nanoparticles, superparamagnetic nanoparticles) - наночастки, які мають постійний або наведений магнітний момент і застосовуються у медицині для діагностики та лікування захворювань .

Магнітні наночастки, що використовуються в терапевтичних цілях, можуть складатися з феро-, феррімагнітних або суперпарамагнітних матеріалів. Їхня основна перевага - це можливість безконтактного управління їх переміщенням у організмі із застосуванням зовнішнього магнітного поля. Найбільш широке застосування у медицині знаходять наночастинки на основі заліза оксидів зі структурою шпінелі (магнетит, маггеміт) .

Серед феритів найбільш вивченим є магнетит (FeFe2O4), який досить часто використовують як магнітний наповнювач у лікарських засобах. Введення до складу фериту катіонів інших металів призводить до утворення часток з новими властивостями. У складі магнітокерованих лікарських засобів можливо використання феритів різного складу, а також їх сумішей. Властивості такого засобу будуть пов'язані з магнітними параметрами, розміром та структурою наночастинок феритів. При створенні магнітокерованих фармацевтичних препаратів для внутрішнього застосування важливо прогнозувати поведінку магнітних наночастинок в умовах агресивного кислотного середовища шлунково-кишкового тракту .

Магнітні наночастки з терапевтичною метою рідко застосовують у чистому вигляді. Зазвичай їх інкапсулюють або помщають у біоінертні матриці (різні органічні сполуки або полімери, у тому числі природного походження) з метою зниження можливого токсичного впливу магнітної фази, підвищення її фізико-хімічної стійкості і створення можливості іммобілізації на поверхні таких капсул або матриць лікарських препаратів. Капсулювання зазвичай проводять у суспензіях ультрадисперсних феро-, феррі- та суперпарамагнітних частинок, що містять стабілізуючі реагенти і одержали назву "магнітні рідини" .

Однією з областей застосування магнітних наночастинок у медицині є адресна доставка ліків. До її основних переваг відносять можливість значного зменшення токсичної дії ліків на інші органи й системи організму, можливість спрямовувати і утримувати в певному місці наночастинки з ліками за допомогою магнітного поля, візуалізувати їх методами магнітно-резонансної томографії. Важливою властивістю магнітних наночастинок є можливість здійснювати їх локальний нагрів високочастотним магнітним полем для ініціації механізму десорбції,декапсулювання ліків або для проведення магнітної гіпертермії. Для адресної доставки ліків у якості магнітного носія зазвичай використовують суперпарамагнітні частинки, оскільки після впливу магнітного поля вони не агломерують, однак при цьому відбувається зниження потужності магнітного впливу, що ускладнює перенесення і утримування частинок у безпосередній близькості від цільового об'єкта .

Магнітні наночастки, вкриті біосумісними молекулами (декстран, полівіні-ловий спирт, фосфоліпіди), до яких "пришиті" антитіла до специфічних антигенів, використовуються у технології магнітного сепарування. Так, наприклад, магнітні частинки, покриті іммуноспецифічними агентами, можуть швидко зв'язуватися з червоними кров'яними клітинами, бактеріями або раковими клітинами. Методика поділу (сепарування) клітин полягає у додаванні суспензії іммуномодифікованих магнітних наночастинок безпосередньо до зразка біологічної рідини. Після 10-20 хвилинної інкубації пробірка із зразком вмщується у магнітний сепаратор, де клітини, зв'язані з магнітними частинками, вловлюються магнітом, а надосадова рідина видаляється. Використання для цих цілей феритів різного складу

розміром частинок декілька нанометрів дозволяє одержувати магнітокеровані лікарські препарати .