Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KM_1 (1).docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
507.24 Кб
Скачать

55. Характеристики технології fddi. Особливості методу доступу в fddi.

Технологія FDDI багато в чому грунтується на технології Token Ring, розвиваючи й удосконалюючи її основні ідеї. Розробники технології FDDI ставили перед собою в якості найважливіших пріоритетів наступні цілі:

  • підвищити бітову швидкість передачі даних до 100 Мбіт/с;

  • підвищити відмовостійкість мережі за рахунок стандартних процедур відновлення її після відмовлень різного роду — ушкодження кабелю, некоректної  роботи вузла, концентратора, виникнення високого рівня перешкод на лінії і т.п.;

  • максимально ефективно використовувати потенційну пропускну здатність мережі як для асинхронного, так і для синхронного (чуттєвого до затримок) трафіків.

Для передачі синхронних кадрів станція завжди має право захопити маркер при його надходженні. При цьому час утримання маркера має заздалегідь задане фіксоване значення.

Якщо ж станції кільця FDDI потрібно передати асинхронний кадр (тип кадру визначається протоколами верхніх рівнів), то для з'ясування можливості захоплення маркера при його черговій появі станція повинна вимірити інтервал часу, що пройшов з моменту попереднього приходу маркера. Цей інтервал називається часом обороту маркера (Token Rotation Time, TRT). Інтервал TRT порівнюється з іншою величиною — максимально припустимим часом обороту маркера по кільцю Т_0рr. Якщо в технології Token Ring максимально припустимий час оберту маркера є фіксованою величиною (2,6 с з розрахунку 260 станцій у кільці), то в технології FDDI станції домовляються про величину Т_0рr під час ініціалізації кільця. Кожна станція може запропонувати своє значення Т_0рr, у результаті для кільця встановлюється мінімальне значення часу з запропонованих станціями. Це дозволяє враховувати потреби додатків, що працюють на станціях. Звичайно синхронним додаткам (додаткам реального часу) потрібно частіше передавати дані в мережу невеликими порціями, а асинхронним додаткам краще одержувати доступ до мережі рідше, але великими порціями. Перевага віддається станціям, що передають синхронний трафік.

Таким чином, при черговому надходженні маркера для передачі асинхронного кадру порівнюється фактичний час обороту маркера TRT з максимально можливим Т_0рr. Якщо кільце не перевантажене, то маркер приходить раніш, ніж минає інтервал Т_0рr, тобто TRT < Т Орr. В цьому випадку станції дозволяється захопити маркер і передати свій кадр (чи кадри) у кільце. Час утримання маркера ТHТ дорівнює різниці Т_0рr - TRT, і протягом цього часу станція передає в кільце стільки асинхронних кадрів, скільки встигає.

Якщо ж кільце перевантажено і маркер спізнився, то інтервал TRT буде більше Т_0рr. В цьому випадку станція не має права захопити маркер для асинхронного кадру. Якщо всі станції в мережі хочуть передавати тільки асинхронні кадри, а маркер зробив оберт по кільцю занадто повільно, то всі станції пропускають маркер у режимі повторення, маркер швидко робить черговий оберт і на наступному циклі роботи станції вже мають право захопити маркер і передати свої кадри.

Метод доступу FDDI для асинхронного трафіка є адаптивним і добре регулює тимчасові перевантаження мережі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]