Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 6.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
66.63 Кб
Скачать

2. Статус учасників митних правовідносин

Важливою сферою регулювання митного права ЄС є взаємини митних органів держав-членів та організацій, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю. Даний напрямок зачіпає питання інформаційного обміну між митними органами і торговими організаціями, надання сумлінним торговим організаціям спрощень при митному оформленні товарів, а також порядок оскарження рішень митних органів.

Інформаційний обмін. МТК визначає, що весь обмін даними, супровідними документами, рішеннями і повідомленнями між митними органами, а також між економічними операторами та митними органами в рамках вимог митного законодавства та зберігання цих даних в рамках вимог митного законодавства повинні здійснюватися з використанням електронних технологій обробки даних .

На всю інформацію, що отримується митними органами в ході їх діяльності, що є конфіденційною за своєю природою або ж надається на конфіденційній основі, повинна поширюватися гарантія збереження професійної таємниці. Виключаючи встановлені законодавством випадки, дана інформація не може бути розкрита компетентним органам без пред'явлення дозволу відповідної особи або органу. Проте дана інформація може бути розкрита без дозволу, якщо митні органи зобов'язані або уповноважені це зробити відповідно до положень чинного законодавства, особливо якщо воно стосується захисту даних, або в рамках судочинства.

Передача конфіденційних даних митним органам або іншим компетентним органам країн або територій за межами митної території Співтовариства дозволяється тільки в рамках міжнародних угод, що забезпечують достатній рівень захисту даних.

Митні органи та економічні оператори можуть обмінюватися будь-якою інформацією, що не обумовленої вимогами митного законодавства, зокрема, в цілях взаємного співробітництва в галузі визначення та протидії ризикам.

Даний обмін може здійснюватися в рамках письмової угоди і включати надання митним органам доступу до комп'ютеризованим системам економічних операторів.

Відповідно до Митного кодексу ЄС будь-яка особа може запросити в митних органах інформацію, що стосується застосування митного законодавства. Проте подібний запит може бути відхилений, якщо він не пов'язаний з діяльністю, що стосується міжнародної торгівлі товарами.

Будь-яка особа, прямо або побічно втягнуте у вчинення митних формальностей або здійснення митного контролю, повинно за запитом митних органів у встановлений термін забезпечити даними органам всі необхідні документи та інформацію у відповідній формі, а також надати будь-яке сприяння для здійснення зазначених формальностей та контролю.

Митне представництво. У взаємовідносинах з митними органами будь-яка особа може призначити митного представника. Таке представництво може бути як прямим (митний представник діє від імені та за дорученням іншої особи), так і непрямим (митний представник діє від свого імені, але за дорученням іншої особи). Митний представник повинен бути заснований на митній території Співтовариства.

При взаємовідносинах з митними органами митний представник повинен заявити, що він діє за дорученням акредитуючої особи, і уточнити, чи є це представництво прямим або непрямим.

Однак МТК конкретизує, що особа, яка не заявила про те, що воно діє в якості митного представника, або яка заявила, що воно діє як митний представник без наділення відповідними повноваженнями, має розглядатися як чинне від свого імені і у власних інтересах.

Митні органи можуть вимагати від будь-якої особи, яка заявляє, що воно діє в якості митного представника, надати підтвердження наділення його повноваженнями від подається особи.

Уповноважені економічні оператори. Економічний оператор, створений на митній території Співтовариства і відповідає умовам, встановленим Митним кодексом ЄС, може запросити статус уповноваженого економічного оператора.

Статус уповноваженого економічного оператора може бути двох рівнів:

1)уповноважений економічний оператор - «митне спрощення»,

2)уповноважений економічний оператор - «захист і безпека».

Перший рівень дає економічним операторам можливість отримувати переваги від певних спрощень митного законодавства. Згідно з другим рівнем тримач такого повинен мати можливість використовувати спрощення в сфері безпеки.

Критеріями присвоєння статусу уповноваженого економічного оператора відповідно до Митного кодексу ЄС є наступні:

1)підтвердження відповідності вимогам митного та податкового законодавства;

2)задовільна система реєстрації комерційних і при необхідності транспортних операцій, яка дозволяє здійснювати митний контроль;

3)підтвердження платоспроможності;

4)відповідність стандартам рівня знань або професійної кваліфікації, безпосередньо пов'язаним з здійснюваної діяльністю, у випадках, коли уповноважений економічний оператор бажає використовувати переваги,

надаються митним законодавством в частині спрощення митних операцій;

5)відповідність встановленим стандартам безпеки у випадках, якщо уповноважений економічний оператор бажає використовувати переваги щодо митного контролю, пов'язані з безпекою.

Оскарження рішень митних органів. Відповідно до Митного кодексу ЄС будь-яка особа повинна мати право оскарження будь-якого рішення, прийнятого митними органами стосовно застосування митного законодавства, яке стосується його прямо і безпосередньо.

Право оскарження реалізується щонайменше в два етапи:

1)спочатку в митних чи судових органах чи інших органах, призначених для цієї мети державами-членами;

2)згодом у вищому незалежному органі, який може бути судовим органом або аналогічним спеціалізованим органом, відповідно до чинних положень законодавства держав-членів.

Скарга повинна подаватися в державі-члені, в якому прийнято або застосовується рішення. Держави-члени в свою чергу повинні гарантувати, що процедура оскарження надає можливість оперативного підтвердження або зміни рішень, прийнятих митними органами.

Подача скарги не тягне за собою припинення оскаржуваного рішення. Однак митні органи повинні призупинити імплементацію подібного рішення в цілому або його частини, якщо вони мають обгрунтовану причину вважати, що оскаржуване рішення не відповідає митного законодавства або що зацікавленій особі може бути заподіяна непоправний збиток.

У зазначених випадках, якщо оскаржуване рішення впливає на сплату імпортних або експортних мит, призупинення рішення має здійснюватися за умови надання відповідної гарантії. При цьому на підставі перевірки документів має бути встановлено, що надання даної гарантії не спричинить для боржника серйозних економічних чи соціальних складнощів.