Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Cuvil_zaxust_2012

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

5.5.4. Інформація та звітність про стан охорони праці

Це питання регламентується ст. 23 Закону України “Про охорону праці”. Роботодавець зобов’язаний інформувати працівників або осіб, уповноважених на здійснення громадського контролю за дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці, та Фонд соціального страхування від нещасних випадків про стан охорони праці, причину аварій, нещасних випадків і професійних захворювань і про заходи, яких вжито для їх усунення та для забезпечення на підприємстві умов і безпеки праці на рівні нормативних вимог.

Працівникам та/або їх представникам забезпечується доступ до інформації та документів, що містять результати атестації робочих місць, заплановані роботодавцем профілактичні заходи, результати розслідування, обліку та аналізу нещасних випадків і професійних захворювань і звіти з цих питань, а також до повідомлень, подань та приписів органів державного управління і державного нагляду за охороною праці.

5.5.5. Обов’язкові медичні огляди працівників певних категорій

Організуються відповідно до ст. 17 Закону України “Про охорону праці”.

Роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. За результатами періодичних медичних оглядів, у разі потреби, роботодавець повинен забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів.

Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров’я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я працівника. Проведення медичних

91

оглядів здійснюється згідно із “Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій”, затвердженим наказом Міністра охорони здоров’я України № 246 від 21.05.2007 р.

Роботодавець має право притягнути працівника, який ухиляється від обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, також зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

Дуже важливе значення має забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку. Їх порушення приводить до втоми, зниження уваги та збільшення ризику виникнення нещасних випадків та аварій на виробництві.

Відповідно до Кодексу законів про працю України тривалість робочого часу не повинна перевищувати 40 годин на тиждень; тривалість робочого дня для учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості визначеного для них робочого часу; для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, – не більше 36 годин на тиждень; тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна бути не менше 42 годин.

Т е м а 6. ОРГАНІЗАЦІЯ НАВЧАННЯ ТА ПЕРЕВІРКИ

ЗНАНЬ З ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ

6.1. Навчання з питань охорони праці при прийнятті на роботу і в процесі роботи

Це питання регламентується ст. 18 Закону України “Про охорону праці”.

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання первинної медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, правил поведінки у разі виникнення аварії.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні щороку

92

проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів зохоронипраці.

Посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично (один раз на три роки) проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок. Порядок проведення навчання та перевірки знань посадових осіб визначається НПАОП 0.00-4.12-05 “Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці”. Додаток 3 до пункту 5.1 цього Положення містить перелік посадових осіб, які проходять навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Порядок навчання та пропаганди знань з охорони праці для різних категорій працівників показаний на рис. 5.

Підготовка працівників здійснюється безкоштовно та у робочий час. Не допускаються до роботи працівники, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці. У разі виявлення у працівників, у тому числі посадових осіб, незадовільних знань з питань охорони праці, вони повинні у місячний строк пройти повторне навчання і перевірку знань.

Навчання та пропаганда знань з охорони праці

Робітники

Робітники, які виконують

Посадові

роботи підвищеної небез-

особи

 

 

пеки

 

Інструктаж

Навчання один раз на рік.

Навчання

(тренування)

Інструктаж один раз

один раз

один раз на

у три місяці

на три ро-

шість місяців

 

ки

Рис. 5. Навчання та пропаганда знань з охорони праці

93

Вивчення основ охорони праці, а також підготовка та підвищення кваліфікації спеціалістів з охорони праці забезпечуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в усіх навчальних закладах.

Необхідно зауважити, що основи охорони праці, як правило, вивчають дорослі слухачі (люди віком від 20 років), які мають особливе світосприйняття та володіють певним рівнем засвоєння знань.

Аспектами навчання дорослих займається наука андрагогіка, яка об’єднує знання про специфіку навчання дорослої людини з урахуванням її віку, освітніх та життєвих потреб, можливостей, індивідуальних особливостей і досвіду, психіки і фізіології. Вважається, що люди віком до 35 років можуть більш ефективно засвоювати нові знання, у них висока мотивація до сприйняття інформації. А у людини після 35 років вже є свій досвід, переконання і вона не дуже хоче вчитися чомусь новому, у неї недостатня мотивація, вчитися їй важче.

Тому при вивченні основ охорони праці необхідно враховувати загальні принципи організації процесу навчання дорослих людей, а саме: пріоритет самостійного навчання; спільна діяльність; опора на досвід тих, хто навчається; індивідуалізація, системність і конкретність навчання; актуалізація результатів навчання; розвиток освітніх потреб; ефективність, усвідомлення навчання.

Форми проведення занять, які використовуються для навчання дорослих, представлені в таблиці 2.

Таблиця 2

Форми та методи проведення занять для навчання дорослих

Форма проведення занять

лекція, тематична зустріч, “круглий стіл” практичне заняття, тренінг науково-практична конференція обмін досвідом роботи

Методи проведення занять

дискусія (полеміка) ділова (рольова) гра кейс-стаді фокус-група

94

На сьогоднішній день актуальним напрямком є інтерактивні методи навчання дорослих. Найбільш суттєві результати серед інтерактивних методів навчання дорослих дають такі неігрові імітаційні методи навчання, як: ситуація-ілюстрація; си- туація-проблема; ситуація-інцидент; “інформаційний лабіринт” (розбір папки з діловою документацією).

Для проведення навчання з охорони праці та пропаганди безпечних методів праці роботодавцями використовуються кабінети промислової безпеки та охорони праці як один з інструментів забезпечення системи управління охороною праці, що передбачено ст. 13 Закону України “Про охорону праці”.

Створення кабінету промбезпеки та охорони праці рекомендується на підприємстві з чисельністю більше 100 працівників, на підприємствах, специфіка яких вимагає проведення

зперсоналом великого обсягу робіт з охорони праці.

Вустановах можуть бути як кабінети, так і куточки промислової безпеки та охорони праці. Куточки оформляють у вигляді стенда, екрана, комп’ютера. Рекомендується забезпечувати вільний доступ працівників до кабінету промислової безпеки та охорони праці протягом робочого часу.

6.2. Організація проведення інструктажів з питань охорони праці

Працівники під час прийняття на роботу та періодично повинні проходити на підприємстві інструктажі з питань охорони праці, надання первинної медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні аварійних ситуацій, пожеж і стихійних лих.

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці (далі – інструктажі) поділяються на: вступний, первинний, повторний, позаплановий, цільовий.

Вступний інструктаж проводиться:

з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;

з працівниками інших організацій, які прибули на під-

95

приємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи;

з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження трудового або професійного навчання;

з екскурсантами у разі екскурсії на підприємство. Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби

охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу (розпорядження) по підприємству.

Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці або в приміщенні, що спеціально для цього обладнано, з використанням технічних засобів навчання, навчальних і наочних посібників за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливостей виробництва. Програма і тривалість інструктажу затверджуються керівником підприємства.

Запис про проведення вступного інструктажу робиться в Журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, який зберігається службою охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у наказі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником:

новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство або до фізичної особи, яка використовує найману працю;

який переводиться з одного підрозділу підприємства до іншого;

який виконуватиме нову для нього роботу;

відрядженим працівником іншого підприємства, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві.

Первинний інструктаж проводиться з учнями, курсантами, слухачами та студентами навчальних закладів:

до початку трудового або професійного навчання;

перед виконанням кожного навчального завдання, пов’язаного з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів тощо.

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці індивідуально з кожним працівником або групою працівників,

96

які виконують однотипні роботи, за обсягом і змістом питань первинного інструктажу. Повторний інструктаж проводиться у строки, визначені нормативно-правовими актами з охорони праці, які діють у галузі, або роботодавцем (фізичною особою, яка використовує найману працю) з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше:

– на роботах з підвищеною небезпекою – 1 раз на

3місяці;

для решти робіт – 1 раз на 6 місяців.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці:

при введенні в дію нових або переглянутих норматив- но-правових актів з охорони праці, а також при внесенні змін та доповнень до них;

при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів;

при порушеннях працівниками вимог нормативноправових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо;

при перерві в роботі виконавця робіт з підвищеною небезпекою більш ніж на 30 календарних днів, а для решти робіт – понад 60 днів.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками:

при ліквідації аварії або стихійного лиха;

при проведенні робіт, на які відповідно до законодавства оформлюються наряд-допуск, наказ або розпорядження.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі проводить безпосередній керівник робіт (начальник структурного підрозділу, майстер) або фізична особа, яка використовує найману працю. Завершується вона перевіркою знань,

атакож перевіркою набутих навичок безпечних методів праці. При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і

навичок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань. При незадовільних результатах перевірки знань після цільового

97

інструктажу допуск до виконання робіт не надається.

Про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів та допуск до роботи особа, яка проводила інструктаж, робить запис у Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці. Сторінки Журналу реєстрації інструктажів повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою.

В якості підсумку зведемо основні характеристики інструктажів до табл. 3.

Таблиця 3

Основні характеристики інструктажів з питань охорони праці

Види

 

Хто

 

 

Форма

 

Повторний

 

 

 

 

інструктаж і

інстру-

 

 

Де фіксується

перевірки

проводить

перевірка

ктажів

 

знань

 

 

 

 

 

 

знань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ-

Спеціаліст

слу-

У Журналі ре-

не перед-

не

перед-

ний

жби

охорони

єстрації вступ-

бачена

бачені

 

праці або інший

ного інструк-

 

 

 

 

 

 

фахівець

відпо-

тажу, а також у

 

 

 

 

 

 

відно

до

наказу

наказі про при-

 

 

 

 

 

 

по підприємству,

йняття праців-

 

 

 

 

 

 

який

пройшов

ника на роботу

 

 

 

 

 

 

навчання і пере-

 

 

 

 

 

 

 

вірку знань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пер-

Безпосередній

У Журналі ре-

усне опи-

допуска-

вин-

керівник

робіт

єстрації інстру-

тування

ється

про-

ний

(начальник стру-

ктажів з питань

або

за

тягом

 

Пов-

ктурного підроз-

охорони праці

допомо-

10

днів у

тор-

ділу,

майстер)

 

гою

тех-

разі

неза-

ний

або фізична осо-

 

нічних

довільних

Поза-

ба, яка викорис-

 

засобів,

знань,

 

плано-

товує

найману

 

перевірка

умінь і на-

вий

працю

 

 

 

набутих

вичок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

98

Цільо-

 

У разі виконан-

навичок

не дозво-

вий

 

ня робіт з офо-

безпеч-

ляється

 

 

рмленням наря-

них ме-

 

 

 

ду-допуску ці-

тодів

 

 

 

льовий інструк-

праці

 

 

 

таж реєструєть-

 

 

 

 

ся в цьому на-

 

 

 

 

ряді-допуску

 

 

 

 

 

 

 

6.3. Стажування, дублювання і допуск працівників до роботи

Новоприйняті на підприємство працівники після первинного інструктажу на робочому місці до початку самостійної роботи повинні під керівництвом досвідчених, кваліфікованих працівників пройти стажування протягом не менше 2-15 змін або дублювання протягом не менше шести змін.

Допуск до стажування (дублювання) оформлюється наказом, яким визначається тривалість стажування (дублювання) та вказується прізвище працівника, відповідального за проведення стажування (дублювання).

Стажування (дублювання) проводиться на робочих місцях свого або іншого подібного за технологією підприємства.

У процесі стажування (дублювання) працівник повинен: закріпити знання щодо правил безпечної експлуатації технологічного обладнання, технологічних і посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці; оволодіти навичками орієнтування у виробничих ситуаціях у нормальних і аварійних умовах; засвоїти в конкретних умовах технологічні процеси і обладнання та методи безаварійного керування ними з метою забезпечення вимог безпеки праці.

Після закінчення стажування (дублювання) та при задовільних результатах перевірки знань з питань охорони праці наказом (розпорядженням) роботодавця (або керівника підрозділу) працівник допускається до самостійної роботи, про що робиться запис у Журналі реєстрації інструктажів.

99

Т е м а 7. ОСНОВИ ВИРОБНИЧОЇ САНІТАРІЇ,

ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ТА ГІГІЄНИ ПРАЦІ

7.1. Атестація робочих місць

Атестація робочих місць за умовами праці – це комплекс-

на оцінка всіх чинників виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, які впливають на здоров’я і працездатність працівників.

Рекомендації з проведення атестації робочих місць за умовами праці, розроблені відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 442 від 01.08.1992 р., із змінами і доповненнями, внесеними роз’ясненням Міністерства праці України, Міністерства охорони здоров’я України № 06-960 від 22.03.1993 р., визначають організацію роботи з проведення атестації робочих місць, оцінку умов праці та реалізацію прав трудящих на пільги і компенсацію залежно від шкідливих і небезпечних виробничих факторів.

Результати атестації за умовами праці (далі – атестація) є основою для вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення”, інших пільг та компенсацій, а також для розробки та реалізації організаційних, технічних, економічних і соціальних заходів колективного договору щодо покращення умов трудової діяльності.

Атестація проводиться на підприємствах, в організаціях, установах (далі – підприємствах) незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, які можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Періодичність атестацій установлюється самим підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестацій покладається на керівника (власника) підприємства, організації.

100

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]