Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
122.42 Кб
Скачать

Тема6. Інформаційно-аналітичне забезпечення

законотворчої,  правозастосовної та

правоосвітньої діяльності

 

Практичне заняття 6. Автоматизований бібліотечний комплекс (АБК)

 

Завдання

 

1.       Видати всі документи, автором яких є Борисов В.І. без використання довідника.

2.       Повторити пункт 1 з використанням довідника.

3.       Видати всі документи із заданим значенням ключового слова “Договір оренди”.

4.       Повторити пункт 3 з використанням відповідного словника.

5.       Видати всі документи з датою видання до заданого року (1917).

6.       Видати всі документи, для яких задано ПІБ автора (Борисов В.І.), Ключевое слово – Уголовный кодекс; год издания – >1991; язык украинский.

7.       Видати всі документи, що належать хоча б одному з трьох заданих авторів (Борисов В.І., Грошевой Ю.М., Бажанов М.І.).

8.       Видати всі документи, релевантні запиту “Наукова спеціальність 12.00.08” И “Мова роботи” (укр.) ИЛИ “Наукова спеціальність 12.00.09” И “Мова роботи” (укр.).

9.       Видати всі документи, які одночасно задовольняють заданій умові (ключове слово) і ознаці новизни.

10.    Знайдені документи скопіювати у свій текстовий файл.

11.    Видати всі документи (журнали) із заданою назвою (“Адвокат”) за 2000, 2001 та 2003 роки.

 

Ключі до виконання завдань

 

1.       Необхідно виконати наступні команди: Поиск/ Все каталоги і в екранній формі, що розкрилася, задати в першому сегменті ім’я вибраного пошукового параметра (Автор), в другому – значення вибраної умови (=, <=, >=, <>), у третьому сегменті ввести значення пошукового параметра, який задається (Борисов В.І.) і в четвертому – логічну умову “И” або “Или”, якщо це необхідно. Команда Выполнить запрос.

2.       Виконати команди: Справочники/Авторы, ввести необхідний контекст (Борисов В.І.), виконати команду Выполнить запрос і перейти по гіперпосиланню Борисов В.І. до списку знайденої літератури.

3.       Команди: Поиск/Все каталоги. У першому сег-менті вибрати Ключевое слово, у другому – умову, у третьому ввести ключове слово “Договір оренди”.

4.       Команди: Справочники/Ключевое слово. Увести необхідний контекст “Договор аренды”, виконати команду Выполнить запрос і перейти по гіперпосиланням до списку знайденої літератури.

5.       Команди: Поиск/Все каталоги. У першому сег-менті вказати Год издания, у другому – умову (<), у третьому – значення 1917.

6.       Команди: Поиск/Все каталоги. У першому рядку першого сегмента вказати: Автор (Борисов В.І.), у другому – Ключевое слово (Уголовный кодекс), у третьому – Год издания (1991) з умовою (>).

7.       Команди: Поиск/Все каталоги. У першому рядку вказати: Автор , умову (=), контекст (Борисов), умову (Или); у другому – повторити попередні зі своїм контекстом (Грошевой Ю.М.); третій рядок повторює перший зі своїм контекстом. Команда Выполнить запрос.

8.       Команди: Поиск/Все каталоги. У першому рядку вказати: Тематика, умову (=), контекст (12.00.08), умову для другого рядка (И); у другому рядку вказати: Язык издания, умову (=), контекст (укр.) та умову (Или) у четвертому розділі для наступних двох рядків за аналогією з двома попередніми.

9.       Команди: Поиск/Все каталоги. У першому рядку вказати: Ключевое слово, умову (=), контекст (право) і в додаткових умовах поставити мітки  Научные и учебные издания,  Новые поступления (1 месяц). Команда Выполнить запрос.

10.    Виділити знайдені документи та скопіювати у буфер (права кнопка миші). Відкрити свій файл і вставити дані з буфера.

11.    Виконати команди: Поиск/Периодика. У першому рядку: Название издания, умова (=), контекст (адвокат), умова для другого рядка (И). У другому рядку: Год издания, умова (>=), контекст (2000), умова для третього рядка (И). У третьому рядку: Год издания, умова (<=), контекст (2000). Команда Выполнить запрос.

 

Матеріал для роздумів і осмислення

 

1.       Поясніть поняття “е-бібліотека”. Як Ви його розумієте? [4, с. 158]

2.       Як Ви розумієте термін “Відкритий контент”? [3]

3.       Поясніть зміст термінів “web-сервер-2.0” і “Бібліотека – 2.0”. [8]

4.       Як утворюється поняття “довгий хвіст” в інформаційних ресурсах електронних бібліотек? [8, с. 18-19]

5.       Дайте визначення поняття “клієнт-серверна технологія роботи”. [18, 20]

6.       Як Ви оцінюєте умови введення даних для пошукового запиту в АБК: строге дотримання правил введення – це плюс чи мінус?

7.       У чому Ви бачите відмінності між формуванням простого одноелементного запиту з використанням відповідного довідника і без нього?

8.       У чому Ви бачите переваги й недоліки використання довідників?

9.       У чому полягає особливість багатоелементного запиту? Чи можна сформулювати складний запит з використанням довідників?

10.    Дайте коротку характеристику системи електронних ресурсів бібліотеки.

11.    Чи є можливості розширення області пошуку документів в електронному каталозі і що вони дають користувачеві?

12.    Чи є відмінності і які вони при пошуку інформації в розділах: Все каталоги, Периодика, Статьи?

13.    Чи є в системі можливості імпорту знайдених документів у інші додатки?

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]