Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ненька Г.Ю..docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
57.67 Кб
Скачать

В и р і ш и в :

 Заяву задоволити.

Дозволити громадянину Португалії ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 та громадянці Іспанії ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, які проживають за адресою: АДРЕСА_1 усиновити малолітнього ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Записати батьками дитини: батьком ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина Португалії та матір`ю ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, громадянку Іспанії.

Змінити прізвище дитини з «ОСОБА_8»на «ОСОБА_8», імя «ОСОБА_8»на «ОСОБА_8», по батькові не вказувати згідно з традиціями Іспанії дату та місце народження дитини залишити без змін.

Зобовязати РАЦС Тульчинського районного управління юстиції Вінницької області внести відповідні зміни до актового запису про народження ОСОБА_8 № 94 від 24.06.2009 року.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку протягом десяти днів, шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Вінницької області через Тульчинський районний суд Вінницької області.

 Суддя:

 Народні засідателі:

 

 

 

Коментар

По даній справі головуючий суддя Тульчинського районного суду Вінницької області розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою громадянина Португалії та громадянки Іспанії про усиновлення ОСОБА_8.

Згідно з п.4 ч.2 Ст. 234 ЦПК суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

В нашому випадку розгляд справи відбувся заявою ОСОБИ_3 та ОСОБИ_4 за обов’язковою їх участю, а також участю представника служби у справах дітей з перевіркою законності підстав для усиновлення, після чого суд ухвалив рішення, тобто були дотримані всі вимоги, передбачені цивільно-процесуальним законодавством.

Відповідно до Ст. 209 СКУ дитина, покинута в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати з них батьки, інші родичі, може бути усиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

В даному випадку судом встановлено, що згідно Акту про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яку відмовились забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину від 22.06.2009 року, мати залишила ОСОБА_8 в лікувальній установі, до того ж за час перебування дитини в Тульчинскому спеціалізованому будинку дитини близькі родичі її не відвідували, тобто дитина може бути усиновлена особами не молодше двадцяти одного року і старшими за дитину не менше ніж на 15 років відповідно до Ст. 211 СКУ.

Ст. 212 СКУ наголошує, що не можуть бути усиновлювачами особи, які є іноземцями і не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини.

Виходячи з положень коментованого рішення заявники пояснили, що вони проживають в зареєстрованому шлюбі з 01.06.2003 року, однак власних дітей не мають і бажають всиновити малолітнього ОСОБА_8, до того ж, в матеріалах справи є письмовий дозвіл Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини при Міністерстві України у справах сім’ї, молоді та спорту, про усиновлення ОСОБА_8, який перебуває на обліку дітей, які підлягають усиновленню з 23.11.2009 року, а ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перебувають на обліку як кандидати в усиновлювачі за № Д-05165, тобто облік ведеться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, тобто були дотримані вимоги законодавства щодо обліку осіб, які бажають усиновити дитину.

Відповідно до Ст. 230, 231 СКУ особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини. За заявою усиновлювачів може бути змінено ім’я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім’ї усиновлювачів і звикла до нового імені.

В нашому випадку було змінено ім’я дитини, по батькові не вказувати згідно з традиціями Іспанії, а дату та місце народження залишити без змін.

Таким чином, рішення суду є законним та обґрунтованим. На мою думку, підстав перешкод для усиновлення немає, заява підлягає задоволенню і дитина може бути усиновлена іноземцями, що перебувають у шлюбі.