Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gospodarske.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
524.29 Кб
Скачать

17. Правове регулювання ринку цінних паперів

Законодавство про цінні папери та фондовий ринок.Поняття та організація фондового ринку в Україні. Його учасники та регулятори.Форми регулювання фондового ринку. Облік права власності на цінні папери. Національна депозитарна система та її структура.Правове регулювання розміщення цінних паперів (емісії).

Діяльність з торгівлі цінним паперами. Організатори торгівлі.

18. Правове регулювання інвестиційної діяльності

Поняття та ознаки інвестиційної діяльності. Її співвідношення з підприємницькою та господарською діяльностями. Поняття, ознаки та класифікація інвестицій. Суб’єкти інвестиційної діяльності. Класифікація та види інвестиційних договорів. Інвестиційні договори з особливим суб’єктним складом (концесійні угоди, угоди про розподіл продукції). Поняття спільного інвестування та його інститутів. Класифікація інститутів спільного інвестування (ІСІ) та їх особливості. Форми та засоби державного регулювання ІСІ. Правове регулювання іноземного інвестування. Правовий статус підприємств з іноземними інвестиціями, порядок створення та особливості правового статусу. Правові режими іноземних інвестицій. Усунення дискримінації вітчизняних інвесторів та підприємств, заснованих ними, у порівнянні з підприємствами з іноземними інвестиціями. Інвестування резидентами України за межами України. Правові режими інвестиційної діяльності та форми їх реалізації. Спеціальний режим інвестиційної діяльності у спеціальних (вільних) економічних зонах України та територіях пріоритетного розвитку. Державне регулювання інвестиційної діяльності: засоби та механізми реалізації. Гарантії прав суб’єктів інвестиційної діяльності, захист інвестицій та охорона прав інвесторів.

19. Правові засади державного регулювання інноваційної діяльності в Україні

Поняття, ознаки та напрямки інноваційної діяльності. Правові форми реалізації інноваційної політики держави. Державне агентство з інвестицій та інновацій: правовий статус і повноваження. Система засобів державного регулювання інноваційної діяльності.

Об’єкти інноваційної діяльності: інновації, інноваційний продукт, інноваційна продукція. Співвідношення інновацій з об’єктами інтелектуальної (промислової) власності. Суб’єкти інноваційної діяльності та особливості реалізації ними інноваційних проектів.

Правові форми комерціалізації інноваційних продуктів: договори на створення та реалізацію науково-технічної продукції, договори передачі майнових прав на об’єкти інтелектуальної (промислової) власності, ліцензійні договори, передача майнових прав на об’єкти інтелектуальної (промислової) власності як вкладів до статутних фондів (капіталів) створюваних суб’єктів господарювання – юридичних осіб.

Спеціальні суб’єкти інноваційного ринку: технопарки, наукові парки, технополіси, інноваційні бізнес-інкубатори, науково-дослідні установи, венчурні фірми.

Список основної літератури

Конституція України від 28.06.96 р. // Відом. Верхов. Ради України – 1996 – № 30 (23.07.96) – Ст. 141.

Цивільний кодекс України від 16.01.03р. // Офіц. вісн. України. – 2003.– № 11 – Ст. 461.

Господарський кодекс України від 16.01.03 р. // Там же. – 2003. – № 11 – Ст. 462.

Вінник О.М. Господарське право: Курс лекцій. – К.: Атіка, 2004. – 624 с.

Науково-практичний коментар Господарського кодексу України / За заг. ред. В.К. Мамутова. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 688 с.

Хозяйственное законодательство Украины: практика применения и перспективы развития в контексте европейского выбора: Сб. науч. тр. НАН Украины. Ин-т экономико-право-вых исследований. – Донецк: Юго-Восток, Лтд, 2005. – 584 с.

Мілаш В.С. Господарське право: Курс лекцій: У 2-х ч. Ч. 1. – Х.: Право, 2008. – 496 с.

Господарське право України: Навч. посіб. / За заг. ред. проф. Н.О.Саніахметової. – Х.: Одіссей, 2005. – 608с.

Господарський кодекс України: Науково-практичний коментар / О.І.Харитонова, Є.О.Харитонов, В.М. Коссак та ін.; За ред. О.І.Харитонової. – Х.: Одіссей, 2007. – 832 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]