Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gospodarske.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
524.29 Кб
Скачать

7. Відповідальність за правопорушення у сфері

господарювання

Поняття, підстави та функції відповідальності в господарському праві. Форми й види господарсько-правової відповідальності. Поняття й види санкції за господарським правом. Відшкодування збитків. Штрафні й оперативно-господарські санкції. Адміністративно-господарські санкції. Відповідальність суб’єктів господарювання за порушення антимонопольного законодавства. Реалізація господарсько-правової відповідальності.

8. Державне регулювання господарської діяльності

Поняття та значення державного регулювання економіки. Засоби державного регулювання господарської діяльності. Ліцензування: порядок видачі, переоформлення та анулювання ліцензій. Патентування господарської діяльності.

Державна система стандартизації та сертифікації, її правові джерела. Види стандартів в Україні. Сертифікація товарів та послуг. Правові засади обов’язкової та добровільної сертифікації.

Правові джерела регулювання ціноутворення в Україні. Види цін та тарифів, порядок їх встановлення. Відповідальність за порушення законодавства про ціни. Державна підтримка малого підприємництва.

Контроль за здійсненням господарської діяльності. Порядок проведення перевірок суб’єктів господарської діяльності.

9. Правове регулювання відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом

Загальні положення процедури банкрутства. Поняття неплатоспроможності й банкрутства. Учасники справи про банкрутство.

Розгляд справ про банкрутство в господарському суді: порушення справи про банкрутство, розпорядження майном боржника, санація, ліквідація, мирова угода.

Особливості банкрутства окремих категорій суб’єктів підприємницької діяльності.

Правове регулювання неспроможності (банкрутства) в зарубіжних країнах.

10. Правові засади захисту економічної конкуренції

Поняття економічної конкуренції. Правопорушення у сфері конкуренції. Недобросовісна конкуренція та форми її здійснення. Антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю. Економічна та адміністративна монополії. Монопольне (домінуюче) положення на ринку. Зловживання монопольним становищем на ринку. Концентрація суб’єктів господарювання. Правовий статус Антимонопольного комітету України. Відповідальність за порушення антимонопольного законодавства України. Поняття природних монополій та суміжних ринків.

11. Спеціальні правові режими господарювання

Правові режими в окремих секторах економіки, на ринках окремих товарів та послуг. Засоби державного регулювання в галузях господарської діяльності, літакобудування, суднобудування, сільському господарстві, виробництві автомобілів тощо.

Спеціальні (вільні) економічні зони. Суб’єкти вільної економічної зони (ВЕЗ). Зміст спеціальних режимів ВЕЗ. Договір на реалізацію інвестиційного проекту. Адміністрація ВЕЗ та її компетенція.

Території з пріоритетним розвитком. Особливості правового режиму господарської діяльності.

ЧАСТИНА ІІ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]