Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мікро практ.2010.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
591.36 Кб
Скачать

Практичні завдання:

Ситуація1. Визначте елементи позитивного та нормативного аналізу в наведених нижче положеннях:

    1. Нормування продажу бензину – це політика, внаслідок якої рівень життя більшості людей раніше погіршується, аніж поліпшується.

    2. Бюджетний дефіцит слід зменшити за рахунок вищих податків і нижчих урядових витрат.

    3. Якщо доходи споживачів зростуть, попит на абсолютну більшість товарів також зросте.

    4. Люди з низьким рівнем доходів не повинні сплачувати податки.

    5. За минулий місяць загальний рівень цін зріс на 2%.

Ситуація 2. Безмежні потреби людей визначають рідкість ресурсів. Чи згодні Ви з цим твердженням? Відповідь обґрунтуйте.

Ситуація 3. Якщо взяти до уваги, що ресурси обмежені, а потреби безмежні, чи існує небезпека зниження ступеня задоволення потреб із часом (тобто в міру виснаження ресурсів і росту потреб)?

Ситуація 4. Що з Вашої точки зору, найбільше впливає на задоволення потреб: обсяг наявних ресурсів або характер їхнього розподілу?

Ситуація 5. На території України, за оцінками економістів у 2000 р. близько 40% населення проживало за межею бідності. Чи відбувалося це внаслідок катастрофічної обмеженості ресурсів? Запропонуйте можливі шляхи виходу із ситуації.

Задача 1. На приватному підприємстві працює десять робітників, кожен з яких може виготовити в день або три одиниці товару А або п’ять одиниць товару Б:

а) накресліть криву виробничих можливостей цього підприємства;

б) як зміниться межа виробничих можливостей підприємства, якщо воно придбає технологію, яка дозволить збільшити щоденний обсяг виробництва товару А одним робітником на одну одиницю?

в) знайдіть точки на графіку для наступних комбінації виробництва товарів:

1. 20 А і 10 Б;

2. 25 А і 15 Б;

3. 24 А і 10 Б;

4. 20 А і 20 Б;

5. 20 А і 35 Б;

6. 10 А і 35 Б.

Визначте ефективний, неефективний і недосяжний варіанти виробництва для рівня технології, передбаченого пунктом (а);

г) підрахуйте альтернативну вартість виготовлення додаткових десяти одиниць товару Б, якщо припустити, що до цього підприємство виготовляло 25 одиниць товару А і 10 одиниць товару Б.

Задача 2. Визначити величину виробничих можливостей підприємства та накреслити криву виробничих можливостей виготовлення двох видів продуктів А та Б при використанні двох видів ресурсів (праця та машини - капітал). Загальна кількість праці на тиждень 640 людино-годин та капіталу - 400 машино-годин. Одиниця продукту А потребує витрат 4 людино-годин праці та 5 машино-годин роботи верстату. Одиниця продукції Б відповідно - 4-х людино-годин та однієї машино-години.

Задача 3. Підприємець вклав власні заощадження у сумі 50 тис. грн. в проект В, що передбачає отримання інвестором щорічного прибутку у розмірі 13 тис. грн. Визначте альтернативну вартість інвестування грошей в проект В, якщо за більш ризикованим проектом А, що потребує тих самих інвестицій, пропонуються щорічні прибутки у розмірі 15 тис. грн., а банківські установи виплачують 14 % річних по депозитним внескам.

Задача 4. Якою буде альтернативна вартість однієї години дозвілля людини, що має можливість отримати роботу, з заробітною платнею від 15,2 до 16,4 грн./год.?