Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R5.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
229.89 Кб
Скачать

3. Неправомірне збирання, розголошення та використання комерційної таємниці.

Неправомірним збиранням, розголошенням та використанням комерційної таємниці є:

  • неправомірне збирання комерційної таємниці;

  • розголошення комерційної таємниці;

  • схилення до розголошення комерційної таємниці;

  • неправомірне використання комерційної таємниці.

Неправомірним збиранням комерційної таємниці вважається добування протиправним способом відомостей, що відповідно до законодавства України становлять комерційну таємницю, якщо це завдало чи могло завдати шкоди господарюючому суб’єкту (підприємцю).

Розголошенням комерційної таємниці є ознайомлення іншої особи без згоди особи, уповноваженої на те, з відомостями, що відповідно до чинного законодавства України становлять комерційну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв’язку з виконанням служ­бових обов’язків, якщо це завдало чи могло завдати шкоди господарюючому суб’єкту (підприємцю).

Схиленням до розголошення комерційної таємниці є спонукання особи, якій були довірені у встановленому порядку або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків відомості, що відповідно до законодавства України становлять комерційну таємницю, до розкриття цих відомостей, якщо це завдало чи могло завдати шкоди господарюючому суб’єкту (підприємцю).

Неправомірним використанням комерційної таємниці є впровадження у виробництво або врахування під час планування чи здійснення підприємницької діяльності без дозволу уповноваженої на те особи неправомірно здобутих відомостей, що становлять відповідно до законодавства України комерційну таємницю.

4. Антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання.

Ст. 5 Закону України «Про захист економічної конкуренції» визначає узгоджені дії як укладення суб’єктами господарювання угод у будь-якій формі, прийняття об’єднаннями рішень у будь-якій формі, а також будь-яка інша погоджена конкурентна поведін­ка (діяльність, бездіяльність) суб’єктів господарювання.

Узгодженими діями є також створення суб’єкта господарювання, метою чи наслідком створення якого є координація конкурентної поведінки між суб’єктами господарювання, що створили зазначений суб’єкт господарювання, або між ними та новоствореним суб’єктом господарювання.

Антиконкурентними узгодженими діями є узгоджені дії, які призвели чи можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції.

Антиконкурентними узгодженими діями, зокрема, визнаються узгоджені дії, які стосуються:

а) встановлення цін чи інших умов придбання або реалізації товарів;

б) обмеження виробництва, ринків товарів, техніко-техноло­гічного розвитку, інвестицій або встановлення контролю над ними;

в) розподілу ринків чи джерел постачання за територіальним принципом, асортиментом товарів, обсягом їх реалізації чи придбання, за колом продавців, покупців або споживачів чи за іншими ознаками;

г) спотворення результатів торгів, аукціонів, конкурсів, тендерів;

д) усунення з ринку або обмеження доступу на ринок (вихід з ринку) інших суб’єктів господарювання, покупців, продавців;

е) застосування різних умов до рівнозначних угод з іншими суб’єктами господарювання, що ставить останніх у невигідне становище в конкуренції;

є) укладення угод за умови прийняття іншими суб’єктами господарювання додаткових зобов’язань, які за своїм змістом або згідно з торговими та іншими чесними звичаями в підприємницькій діяльності не стосуються предмета цих угод;

ж) суттєвого обмеження конкурентоспроможності інших суб’єк­тів господарювання на ринку без об’єктивно виправданих на те причин.

Учинення антиконкурентних узгоджених дій забороняється і тягне за собою відповідальність згідно із законом.

Антиконкурентними узгодженими діями не вважаються дії малих або середніх підприємців щодо спільного придбання товарів, які не призводять до суттєвого обмеження конкуренції та сприяють підвищенню конкурентоспроможності малих або серед­ніх підприємців.

Узгоджені дії, передбачені статтею, можуть бути дозволені відповідними органами Антимонопольного комітету України, якщо їх учасники доведуть, що ці дії сприяють:

  • удосконаленню виробництва, придбанню або реалізації товару;

  • техніко-технологічному, економічному розвитку;

  • розвитку малих або середніх підприємців;

  • оптимізації експорту чи імпорту товарів;

  • розробленню та застосуванню уніфікованих технічних умов або стандартів на товари;

  • раціоналізації виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]