Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R5.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
229.89 Кб
Скачать

5.3. Державне регулювання економічної конкуренції та обмеження монополізму в підприємницькій (господарській) діяльності

Правові засади підтримки та захисту економічної конкуренції, обмеження монополізму в господарській діяльності і забезпечення ефективного функціонування економіки України на основі розвитку конкурентних відносин ґрунтуються на нормах, установлених Конституцією України, і в основному складаються із законів України «Про захист економічної конкуренції» від 11 січня 2001 р., «Про Антимонопольний комітет України» від 26 листопада 1993 р., «Про природні монополії» від 20 квітня 2000 р., «Про захист від недобросовісної конкуренції» 7 червня 1996 р., «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16 квітня 1991 р., інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до цих законів.

Ст. 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції» визначає економічну конкуренцію як змагання між суб’єктами господарювання з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб’єктами господарювання, внаслідок чого споживачі, суб’єкти господарювання мають можливість вибирати між кількома продавцями, покупцями, а окремий суб’єкт господарювання не може визначати умови обороту товарів на ринку.

Державна політика у сфері розвитку економічної конкуренції та обмеження монополізму в господарській діяльності, здійснення заходів щодо демонополізації економіки, фінансової, матеріально-технічної, інформаційної, консультативної та іншої підтрим­ки суб’єктів господарювання, які сприяють розвитку конкуренції, здійснюється уповноваженими органами державної влади, органами місцевого самоврядування та органами адміністративно-господарського управління та контролю.

Суб’єкти господарювання, органи влади, органи місцевого самоврядування, а також органи адміністративно-господарського управління та контролю зобов’язані сприяти розвитку конкуренції та не вчиняти будь-яких неправомірних дій, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію.

Державний контроль за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції, захист інтересів суб’єктів господарювання та споживачів від його порушень здійснюються органами Антимонопольного комітету України (постійно діючими та тимчасовими адміністративними колегіями Антимонопольного комітету України, державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, адміністративними колегіями територіальних відділень Антимонопольного комітету України).

Органи влади, органи місцевого самоврядування, органи адміністративно-господарського управління та контролю зобов’я­зані сприяти Антимонопольному комітету України у здійсненні його повноважень у сфері підтримки й захисту економічної конкуренції, обмеження монополізму та контролю за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції.

Діючими нормативно-правовими актами передбачені порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у тому числі законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, що визначені нижче.

5.3.1. Недобросовісна конкуренція

Згідно зі ст. 1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» (з наступними змінами і доповненнями) недобросовісною конкуренцією є будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]