Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
112.13 Кб
Скачать

Вибори до вру:

Чергові вибори відбуваються в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень ВРУ.

Позачергові вибори призначаються Президентом України і проводяться в період 60-ти днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення повноважень ВРУ.

Парламент працює сесійно і має повноваження за умов обрання не менше 2/3 від його конституційного складу. ВРУ збирається на першу сесію не пізніше ніж на 30-й день після офіційного оголошення результатів виборів. Перше засідання ВРУ відкриває найстарший за віком народний депутат України.

Чергові сесії ВРУ починаються першого вівторка лютого і першого вівторка вересня кожного року. Позачергові - скликаються Головою ВРУ на вимогу не менш як 1/3 народних депутатів України або на вимогу Президента України.

Порядок роботи ВРУ встановлюється Конституцією України та Регламентом ВРУ. У ВРУ за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість нар.депутатів України від конституційного складу ВРУ. Вона формується протягом протягом 1-го місяця з дня відкриття першого засідання ВРУ,або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Відповідно до чинної Конституції (ст..88) і Регламенту ВРУ загальнопарламентськими інститутами загальної компетенції є:

  • Голова ВР, який веде засідання ВР; організовує підготовку питань до розгляду на засіданні ВР; підписує акти, прийняті ВР; представляє ВР у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав; організовує роботу апарату ВР;

  • Перший заступник Голови;

  • Другий заступник Голови;

  • Апарат ВР.

Голову Верховної Ради та його заступників Верховна Рада обирає зі свого складу та відкликає їх.

Основними галузевими органами ВР є її комітети, перелік та склад яких затверджується Верховною Радою. Комітети здійснюють законопроектну роботу, готують і попередньо розглядають питання, віднесені до повноважень ВРУ.

Для проведення розслідувань з питань, що становлять суспільний інтерес, ВР може створювати тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувало не менше третини від конституційного складу ВРУ.

Для здійснення парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина ВРУ призначає Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Для контролю за використанням коштів Державного бюджету від імені ВР створюється Рахункова палата.

Верховна рада розглядає та вирішує питання державного і суспільного життя, що потребують врегулювання законами України, а також здійснює установчі та контрольні функції, передбачені КУ.

Усі повноваження ВРУ можна поділити на:

1)законодавчі;

2)установчі;

3)повноваження, пов’язані із регулюванням відносин між ВРУ т Президентом;

4)бюджетні;

5)контрольні;

6)зовнішні.

Перелік повноважень ВРУ визначений ст.85 Конституції України.

Законодавча діяльність ВРУ характеризується правом законодавчої ініціативи, прийняттям та оприлюдненням. Право законодавчої ініціативи належить Президентові України; народним депутатам; КМУ; НБУ.

Закони ВРУ приймає більшістю від її конституційного складу. Закони, що вносять зміни до КУ та саму КУ не менш як 2/3 від її конституційного складу.

Завдання: самостійно розглянути стадії законодавчого процесу.

Повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання ВРУ нового скликання.

Президент України має право достроково припинити повноваження ВРУ, якщо: 1) протягом 1-го місяця у ВРУ не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до ст. 83 Конституції;

2) протягом 60-ти днів після відставки Каб.Мін.Укр. не сформовано персональний склад КМУ; 3) протягом 30-ти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися. Рішення про дострокове припинення повноважень ВРУ приймається Президентом після консультацій з Головою ВРУ, його заступниками та головами депутатських фракцій у Верховній Раді України. Повноваження ВРУ, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом повноважень ВРУ попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання.

Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України.