Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_diplomu_GIO.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
344.06 Кб
Скачать

1. Загальні положення

Порядок прийому на роботу. Проведення навчання з охорони праці. Рятувальна служба на підприємстві.

Порядок пересування територією підприємства. Заходи безпеки праці на робочих місцях. Відповідальність за порушення правил безпеки. Оформлення документації при травмах.

Розробка плану ліквідації аварій.

2. Виробнича санітарія

Заходи боротьби з пилом і шкідливими газами при всіх технологічних процесах. Заходи боротьби з шумом та вібрацією. Надання первинної медичної допомоги. Забезпечення підприємства та окремих підрозділів питною водою. Організація харчування.

3. Протипожежна профілактика

Класифікація цехів і дільниць за пожежною небезпекою. Ступінь вогнестійкості будівель і споруд. Протипожежне водозабезпечення. Кількість і місце розташування первинних засобів пожежогасіння.

4. Охорона навколишнього середовища

Заходи попередження поширення шкідливостей за межі кар’єру. Шляхи зменшення викидів забрудненої води.

Сейсмологічні дослідження в кар’єрі. Забезпечення стійкості відвалів, уступів та бортів кар’єру.

Рекультивація порушених земель.

Економічні розрахунки.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 15

РЕКУЛЬТИВАЦІЯ ПЛОЩ, ЯКІ ПОРУШЕНІ ГІРНИЧИМИ

РОБОТАМИ (5 – 6 стор.)

Визначення об’єктів рекультивації: кар’єр, відвали, хвостосховища, відстійники, малопродуктивні ділянки землі, які були зайняті під виробничі потреби.

Обгрунтування способу рекультивації: гірничотехнічна, біологічна або їх поєднання.

При гірничотехнічній рекультивації: визначення обсягів селективного виймання гумусового шару та потенційно продуктивних порід розкриття, вибір місця їх роздільного складування, розрахунки геометричних параметрів складів, розробка схеми роботи бульдозерів або скреперів з рівняння порушеної поверхні, виположення та терасування укосів, відновлення ложа та берегів водоймищ, формування ізоляційного, потенційно - родючого та родючого шарів, побудова дренажної мережі свердловин від заболочування відновлених територій.

При біологічній рекультивації: визначення напрямків використання відновлених територій (вирощування сільськогосподарських культур, насадження плодових, лісових або декоративних рослин, формування дачної зони або зони відпочинку).

Вибір типів устаткування для рекультивації та розрахунок його кількості .

Економічні розрахунки. Розрахунки витрат та можливого доходу від реалізації урожаю або від продажі дачних ділянок.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 16

ЗВЕДЕНА ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА

Розрахунок сумарних капітальних витрат на гірничо-капітальні роботи в період будівництва кар’єру (вартість розкривних робіт, первинна вартість адміністративно-побутового комбінату, ремонтно-механічного цеху, автогаражу, гаражу для тепловозів та електровозів) та на придбання устаткування за всіма технологічними процесами в теперішній час. Розробка структури організаційного управління кар’єром. Визначення кількості управлінського та допоміжного персоналу. Обґрунтування чисельності ремонтного персоналу.

Калькуляція собівартості видобутку 1 т руди та калькуляція собівартості виймання 1 м3 розкривних порід.

Розрахунки питомих капітальних та експлуатаційних витрат на видобуток 1 м3 гірничої маси.

Формування зведеної таблиці техніко-економічних показників проектованого і діючого кар’єру та їх аналіз.

Визначення ефективності заходів, які запропоновані в проекті.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

Загальні висновки формуються на основі висновків та рекомендацій за розділами проекту.

На підставі порівняння розрахованих техніко-економічних показників з показниками діючого підприємства встановлюються фактори, за рахунок яких можна здійснити підвищення ефективності розробки родовища.

Наводяться конкретні заходи з підвищення продуктивності праці, зниження собівартості видобувних та розкривних робіт, підвищення ефективності заходів з охорони праці, рекомендації з технічного переозброєння або реконструкції у майбутньому, а також розрахована ефективність заходів, які запропоновані в основній частині дипломного проекту.

ЛІТЕРАТУРА

Наводиться список навчальної, науково-технічної, нормативно-довідкової та спеціальної літератури, яка була використана при обгрунтуванні проектних рішень і виконанні техніко-економічних розрахунків.

У проекті повинні бути посилання на всі використані джерела інформації.

ДОДАТКИ

Наводяться звітні дані роботи підприємства, методики виконання розрахунків, креслення, схеми, технічні характеристики устаткування, нормативно-довідкові дані, які недоцільно наводити безпосередньо в розділах дипломного проекту.

РОЗДІЛ 4

ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНИХ РОЗРАХУНКІВ

Економічні розрахунки при виконанні дипломного проекту необхідні для визначення витрат на видобуток руди в кар’єрі та виймання розкривних порід при використанні проектних рішень, які запропонував студент, і прогнозування кінцевих техніко-економічних показників діяльності підприємства у цілому (обсяги товарної продукції, прибуток, рентабельність та ін.). При цьому необхідно:

1. Визначити загальну суму капітальних витрат на будівництво кар’єру та придбання усього технологічного устаткування, яке необхідне для відпрацювання родовища, а також значення питомих капітальних вкладень.

2. Розробити раціональну структуру організації робіт на гірничому підприємстві, обґрунтувати режим роботи, розрахувати штат працівників та фонди заробітної плати, визначити показники ефективності використання персоналу (продуктивність праці, фондоозброєність, енергоозброєність та ін.)

3. Розрахувати експлуатаційні витрати за всіма технологічними процесами, а також собівартість видобутку руди, виймання розкривних порід та гірничої маси взагалі за основними елементами витрат (зарплата основна та додаткова, нарахування на зарплату, матеріали, електроенергія, амортизація та інше).

4. Довести ефективність розроблених проектних рішень шляхом порівняння отриманих техніко-економічних показників з досягнутими в процесі експлуатації родовища у теперішній час.

Розділи пояснювальної записки до дипломного проекту, у яких передбачені економічні розрахунки, повинні містити розрахунки капітальних та експлуатаційних витрат. У якості вихідних даних використовується нормативно-правова база України, звітні дані підприємства, на базі якого виконується проект, нормативно-довідкова інформація, яка існує у галузі в теперішній час та індивідуальне завдання кожному студентові на дипломування.

Економічні розрахунки мають деякі особливості.

У розділах проекту, які відповідають технологічним процесам, основна увага приділяється розрахункам капітальних витрат на придбання устаткування та експлуатаційних витрат на виконання відповідних робіт.

У розділі „Генеральний план” розраховуються капітальні витрати на будівництво будівель, споруд, передаточних пристроїв, автомобільних і залізничних доріг тощо для кар’єру в цілому.

Капітальні витрати на будівництво кар’єру розраховуються у зведеній економічній частині.

В основній частині проекту здійснюється порівняння техніко-економічних показників за варіантами, які розглядаються, та обирається найбільш раціональний.

У розділах, що відповідають основним технологічним процесам, розрахунки капітальних та експлуатаційних витрат проводяться окремо для видобувних та розкривних робіт.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Проектування відкритих гірничих робіт

  1. Арсентьев А. И. Определение производительности и границ карьеров. – М.: Недра, 1970. - 320 с.

  2. Близнюков В.Г. Определение главных параметров карьера с учетом качества руды.- М.: Недра, 1978. - 152 с.

  3. Кумачев К. А., Майминд В. Я. Проектирование железорудных карьеров.- М.: Недра, 1981.- 464 с.

  4. Единая методика проектирования горнодобывающих предприятий черной металлургии с открытым способом разработки. -Л.: Гипроруда, 1983.

  5. Научные основы проектирования карьеров/ Под общ. ред. В.В.Ржевского, М.Г. Новожилова, Б.П. Юматова и др. -1971. - 600 с.

  6. Нормы технологического проектирования горнодобывающих предприятий черной металлургии с открытым способом разработки. – Л.: Гипроруда, 1986. – 264 с.

  7. Положення про проектування гірничодобувних підприємств України та визначення запасів корисних копалин за ступенем підготовленості до видобування //Офіційний вісник України. -2004.- №27.

  8. Проектирование карьеров / Хохряков В.С. и др. - М.: Недра, 1969.- 216 с.

Будівництво гірничих підприємств

1. Пичунина Т.А. Методика определения продолжительности строительства промышленных комплексов. – Харьков: Вища школа, 1988. -116 с.

2. Пляскин И.И., Сандригайло Н.Ф. Технология и механизация строительства карьеров. - М.: Недра, 1967.

3. Расчетные показатели для определения продолжительности строительства.- ЦНИИ ОМТП Госстоя СССР, 1991.

4. СНиП 3.01.01-85. Организация строительного производства. Госстрой СССР. - М,: ЦИТП Госстроя СССР, 1990. -56с.

5. СНиП 1.0403.-85 Нормы продолжительности строительства и задела в строительстве предприятий, зданий и сооружений. Госстрой СССР, Госплан СССР. – М.: Стройиздат, 1987. - 522 с.

6. Управление проектами/: Учебное пособие/ Под ред. И.И. Мазура. – М.: Омега – Л, 2004. – с.664.

7. Юматов Б.П., Бунин Ж.В. Строительство и реконструкция рудных карьеров. - М.: «Недра», 1978. - 231 с.

Процеси відкритих гірничих робіт

  1. Анистратов Ю.И., Анистратов К.Ю. Проектирование карьеров: Уч. пос. для вузов. - М.: Изд-во НПК «Гелиос – LTD», 2000. – 176 с.

  2. Кулешов Н.А., Анистратов Ю.И. Технология открытых горных работ. - М.: Изд-во «Недра», 1968. – 400 с.

  3. Технология открытой разработки месторождений полезных ископаемых. Новожилов М.Г., Хохряков В.С., Пчелкин Г.Д. и др. - М.: Изд-во «Недра», 1971. – ч. 1,2

  4. Теория и практика открытых разработок / Н. В. Мельников, Э. И. Реенович, Б. А. Симкин и др. – М.: Недра, 1979. – 636 с.

  5. Ржевский В.В. Технология и комплексная механизация открытых горных работ. - М.: Изд-во «Недра», 1968. – 639 с.

  6. Темченко А.Г. Ресурсозберігаючі технології гірничого виробництва. Кривий Ріг: Мінерал, 2000. 216 с.

  7. Темченко А.Г., Жуков С.О. Економіка та планування комплексної розробки рудних родовищ. .-Кривой Рог, 2001.- 231 с.

  8. Хохряков В.С. Открытая разработка месторождений полезных ископаемых:. Ученик для техникумов.- М.: «Недра», 1982. – 280 с.

  9. Щелканов В.А. Комбинированная разработка рудных месторождений. - М.: Недра, 1974. -231с.

  10. Щелканов В.А., Сторчак С.А. Комбинированная разработка месторождений. - Кривой Рог: КТУ, 1996. -292с.

  11. Шелканов В.А. Подземные выработки на карьерах. - М.: Недра, 1982. -128с.

Економіка та управління гірничими підприємствами

1. Ганицкий В.И. Организация производства на карьерах. - М.: Недра, 1983. - 232 с.

2. Организация, планирование и управление предприятиями горной промышленности / С.М. Бухало и др. - М.: Недра, 1979.

3. Морозов А.И. Научная организация и нормирование труда на горных предприятиях. - М.: Недра, 1984. – 373 с.

4.Организация производства и планирование в горнорудной промышленности / В.В. Осмоловский и др. - М.: Недра, 1963.

5. Ревазов М.А., Маляров Ю.А. Экономика, организация производства и планирование на открытых горных работах.- М.: Недра, 1989.

6. Организация и планирование производства на предприятиях горной промышленности / Под ред. К.Д. Науменко.- М.: Недра, 1968. – 460 с.

  1. Агошков М.Н. и др. Экономика горнорудной промышленности.-М.: Недра, 1986.

  2. Темченко О.А., Чорноморченко І.С.  Економіка підприємства: практикум. Навч. посібник. – Кривий Ріг: Мінерал, 2004. – 278с.

9. Темченко А.Г. Проектно-кошторисна справа.- К.: Віпол, 1995.-200 с.

10. Шершнев А.А., Темченко А.Г. Методы оценки экономической эффективности ресурсов и затрат в условиях рыночной экономики: Учебное пособие. - Кривой Рог: Минерал, 1997.- 72 с.

11. Витрати та результати виробництва: Навчальний посібник А.Г.Темченко, А.М.Турило, С.В. Максимов, Л.М.Варава, С.М. Короленко.- Кривий Ріг: Мінерал, 1999.-104 с.

Управління якістю залізних руд

  1. Бызов В.Ф. Управление качеством продукции карьеров: Учеб. для вузов. – М.: Недра, 1991. – 239 с.

  2. Арсеньев С.Я., Прудовский А.Д. Внутрикарьерное усреднение железных руд.- М.: «Недра», 1980. – 248 с.

  3. Качество минерального сырья / А.А. Азарян, В.А. Колосов, Л.А. Ломовцев, А.Д. Учитель - Кривой Рог: Минерал, 2001. – 201 с.

Довідкова література

1. Мельников Н. В. Краткий справочник по открытым горным работам. – М.: Недра, 1982.

  1. Тлумачний гірничий словник / В.С. Білецький та ін. - Донецьк: ДДТУ, -1998. - 446 с.

3. Протасов В.Ф., Дамаскинский В.А. Экономика горнорудной промышленности: Справочное пособие. – М.: Недра, 1990. – 430 с.

Законодавчі акти

1. Законодавство України про працю. Збірник нормативно-правових актів. – Х.: ТОВ „Одіссей”, 2004. – 848с.

2. Господарчий кодекс України. Кодекси України. - 2004. - №1, - с. 3 - 229.

Зарубіжний досвід

1. Астафьев Ю.П. Добыча руд открытым способом за рубежом. - М.: Недра, 1983. - 253 с.

2. Компьютеры и системы управления в горном деле за рубежом / Ю.П. Астафьев и др. – М.: Недра, 1989. – 264 с.

3. Опыт открытой разработки рудных месторождений США. М.В. Васильев и др.- М.: Недра, 1981. – 154 с.

ДОДАТКИ

Додаток А

Перелік найактуальніших тем основної частини дипломного проекту

№ п/п

Назва теми

1.

Визначення строку існування кар’єру

2.

Визначення максимальної продуктивності кар’єру за рудою

3.

Визначення продуктивності кар’єру за різновидами корисних копалин при їх комплексній розробці

4.

Обґрунтування раціонального режиму гірничих робіт

5.

Визначення параметрів кар’єру при комплексній розробці родовища

6.

Обґрунтування та вибір раціональної схеми циклічно-поточної технології при відпрацюванні глибинних горизонтів

7.

Вибір раціонального способу розкриття глибинних горизонтів

8.

Вибір раціонального способу розкриття кар’єру

9.

Обґрунтування та вибір раціональної системи розробки родовища

10.

Складання календарного плану гірничих робіт на 5-ти річний період

11.

Обґрунтування швидкості зниження гірничих робіт та посування уступів для забезпечення заданої продуктивності кар’єру за рудою

12.

Вибір раціональної технології розробки передового уступу

13.

Обґрунтування ширини робочої площадки, що забезпечує роботу кар’єру із заданим коефіцієнтом розкриття

14.

Вибір і обґрунтування раціональної техніки та технології розкривних робіт

15.

Вибір раціональної технології приконтурного підривання

16.

Вибір і обґрунтування раціональних параметрів системи розробки

17.

Вибір і обґрунтування раціонального типу виймально-навантажувального устаткування у кар’єрі

18.

Вибір і обґрунтування раціонального типу транспортного устаткування у кар’єрі

19.

Вибір і обґрунтування раціонального типу бурового устаткування у кар’єрі

20.

Вибір раціональних типів навантажувально-транспортного устаткування й удосконалення організації їх роботи

21.

Вибір і обґрунтування раціонального устаткування і технології відвалоутворення

22.

Вибір раціональної технології та параметрів буро-підривних робіт

23.

Вибір і обґрунтування раціональних параметрів екскаваторних відвалів та технології їх відсипки

24.

Обґрунтування раціональної схеми переміщення руди та розкривних порід через перенавантажувальні пункти

25.

Складання календарного плану відвальних робіт на поточні 5 років

26.

Дослідження та розробка паспорта буро-підривних робіт

27.

Дослідження та оптимізація транспортно-відвальних робіт на основі використання теорії масового обслуговування

28.

Дослідження та оптимізація роботи транспорту на основі теорії транспортних потоків

29.

Дослідження якісних характеристик БПР

30.

Дослідження та розробка системи усереднення руди у кар’єрі

31.

Дослідження та визначення раціональної відстані транспортування порід автомобільним транспортом

32.

Дослідження та оптимізація організації сумісної роботи екскаваторно-транспортного ланцюга у кар’єрі

33.

Дослідження та вибір концентраційного горизонту при циклічно-поточній технології

34.

Дослідження якісних та параметричних характеристик розвалу порід після вибуху

35.

Дослідження способів проходки розкривних виробок

36.

Дослідження ефективності внутрішнього відвалоутворення у кар’єрі

37.

Дослідження та оптимізація місця розташування відвалів при розробці родовища

38.

Дослідження кутів нахилу тимчасового борту та інтенсивності його відпрацювання

39.

Дослідження та визначення пускової потужності кар’єру під час будівництва

40.

Дослідження та обґрунтування виробничої потужності кар’єру

41.

Дослідження параметрів глибоких кар’єрів з урахуванням фактора часу

42.

Дослідження та оптимізація режиму гірничих робіт

Додаток Б

Форма титульного аркуша кваліфікаційної роботи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]