Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_diplomu_GIO.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
344.06 Кб
Скачать

5. Відвалоутворення та рекультивація порушених земель (1 арк.).

Креслення виконується на основі рішень, які прийняті у проекті.

На аркуші навести плани діючих або запроектованих відвалів з нанесенням транспортних комунікацій.

Для екскаваторних відвалів розставити екскаваторні тупики, дати схему відсипки тупика та параметри екскаваторного вибою.

Для автомобільних відвалів навести схему сумісної роботи бульдозера та автосамоскидів.

Для транспортно-відвальних мостів навести схему складування порід на відвалі із зазначенням параметрів.

На кресленнях з рекультивації навести схему роботи бульдозерів або скреперів з рівняння порушеної поверхні на плані. На розрізі показати формування ізоляційного, потенційно - родючого та родючого шарів.

  1. Креслення основної частини (2 – 4 арк.).

Креслення виконується на основі рішень, які прийняті у проекті.

Зміст та кількість креслень з основної частини залежить від обраної теми та питань, які вирішуються.

Основна вимога до креслень – всебічне відображення проектних рішень, які приймає автор проекту.

У дипломі можуть бути представлені додаткові креслення в залежності від характеру виконання розділів проекту. У цьому випадку їх кількість та зміст узгоджується з керівником.

3.3. Рекомендований склад та анотація розділів пояснювальної записки до дипломного проекту.

ВСТУП ( 2 - 3 стор.)

Короткий аналіз ринку залізорудної сировини (ЗРС). Світові тенденції у виробництві ЗРС та сталі.

Сучасний стан та перспективи розвитку гірничовидобувної галузі промисловості в Україні.

Характеристика району родовища, географічне та адміністративне положення, джерела енерго- і водопостачання підприємства, на базі якого виконується дипломний проект.

Форма власності підприємства, види продукції, яка виробляється, аналіз основних техніко-економічних показників (товарна продукція, собівартість, прибуток, рентабельність), рейтинг підприємства серед виробників ЗРС.

Споживачі товарної продукції підприємства на внутрішньому та зовнішньому ринках. Постачальники матеріально-технічних ресурсів.

Виробнича структура підприємства. Коротка характеристика кар’єру.

Обґрунтування необхідності виконання обраної теми основної частини, її актуальність.

РОЗДІЛ 1

ГЕОЛОГО-ТЕХНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

РОДОВИЩА (5 -7стор.)

Геологічна будова родовища. Потужність рудного тіла, простягання, кути падіння, твердіння, тріщинуватість руди та порід, щільність, коефіцієнти розпушування та ін.

Результати розвідування родовища та запаси за категоріями А, В, С у межах кар’єрного поля. Бортовий вміст корисної копалини. Інформація про оводненість родовища та заходи з осушення.

Технологічні типи та сорти руд. Якісні характеристики залізистих кварцитів. Обґрунтування валового чи селективного видобутку руди. Втрати та засмічення руди.

Технологічна схема переробки руди на збагачувальній фабриці (ЗФ). Взаємозв’язок якості вихідної руди з показниками збагачування. Система управління якістю на підприємстві.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 2

СУЧАСНИЙ СТАН ГІРНИЧИХ РОБІТ (4 – 6 стор.)

Виробнича потужність кар’єру (річна продуктивність по руді, розкривним породам, гірській масі).

Опис сучасного стану гірничих робіт у кар’єрі: глибина гірничих робіт, кути укосу робочого та неробочого бортів, кількість робочих уступів за видами порід, протяжність фронту гірничих робіт (загальна, активна), у тому числі, рудного фронту.

Сучасне стан відвальних робіт: спосіб відвалоутворення, кількість відвалів та відвальних тупиків, річні обсяги складування порід, стан рекультивації тощо.

Характеристика системи розробки, яка застосована у кар’єрі, параметри робочої площадки, висота уступу на різних породах, способи відпрацювання екскаваторних блоків, схеми сумісної роботи екскаваторів і транспорту, параметри берм безпеки та ін.

Застосоване гірничо-транспортне устаткування за технологічними процесами, техніко-економічні показники його використання.

Стан охорони праці, промсанітарії та цивільної оборони.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 3

ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДОЦІЛЬНОСТІ ВІДКРИТОЇ РОЗРОБКИ РОДОВИЩА (4 – 6 стор.)

Обґрунтування принципу та вибір методу встановлення меж кар’єру. Визначення граничних коефіцієнтів розкриття або гірської маси.

Визначення кутів укосів бортів кар’єру з умов стійкості і розміщення транспортних комунікацій.

РОЗДІЛ 4

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН РОЗВИТКУ ГІРНИЧИХ РОБІТ (6-8 стор.)

При проектуванні нового кар’єру:

  • вибір раціонального варіанта гірничо-капітальних робіт;

  • розрахунки обсягів гірничо-капітальних робіт;

  • визначення терміну досягнення проектної продуктивності.

Для експлуатаційного періоду:

  • складання таблиці наростаючих обсягів розкриття та руди;

  • побудова кумулятивного графіка V = f (Р);

  • усереднення та визначення експлуатаційних коефіцієнтів розкриття;

- трансформація графіка V = f (Р) в календарний план гірничих робіт на 10 – річний період подальшої роботи кар’єру.

РОЗДІЛ 5

РЕЖИМ РОБОТИ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КАР’ЄРУ (4-5 стор.)

Вибір та обґрунтування режиму роботи кар’єру й окремих технологічних процесів. Визначення кількості робочих днів та змін протягом року. Розрахунки місячної, добової та змінної продуктивності кар’єру.

РОЗДІЛ 6

РОЗКРИТТЯ РОДОВИЩА (5 - 6стор.)

Вибір способу розкриття родовища корисних копалин. Встановлення висоти уступів. Розрахунок параметрів виробок, які розкривають родовище. Вибір способу проходки та організація робіт при створюванні розкривних гірничих виробок та з’їздів.

Для нових кар’єрів: визначення обсягів та кошторисної вартості утворення гірничо-капітальних виробок.

РОЗДІЛ 7

ПІДГОТОВКА ГІРСЬКИХ ПОРІД ДО ВИЙМАННЯ (8 -10 стор.)

Обґрунтування способу підготовки гірських порід до виймання та визначення вимог до його застосування.

При застосуванні буро-вибухових робіт необхідно розв’язати наступні питання :

1. Обґрунтування та вибір способу буріння свердловин, типу бурового верстату та режиму буріння окремо для видобувних та розкривних робіт. Визначення продуктивності та кількості бурових верстатів.

Організація робіт та правила безпеки при бурінні свердловин. Особливі заходи безпеки при наявності верстатів вогневого буріння.

Економічні розрахунки по буровим роботам.

2. Вибір та обґрунтування способу підривання на видобувних та розкривних роботах. Обґрунтування режиму роботи вибухових дільниць. Вибір вибухових речовин та засобів підривання. Конструкція свердловинних зарядів ВР для різних порід. Розрахунки лінії найменшого опору по підошві, параметрів сітки свердловин, глибини свердловин та перебуру на різних породах. Диспозиція свердловин на уступі. Схема комутації підривної мережі. Розрахунки безпечних відстаней із умов сейсмічної дії вибуху, розльоту уламків гірничої маси та дії повітряної ударної хвилі.

Розрахунки показників підривних робіт: вихід гірничої маси з І п. м свердловини, обсяг заряду у свердловині, питомий розхід ВР, обсяг одночасного підривання та частота вибухів у часі, гранулометричний склад подрібненої гірської маси та параметри розвалу гірських порід після вибуху.

Організація підривних робіт. Складування, одержання та транспортування ВР. Організаційні заходи з зарядження свердловин та комутації підривної мережі. Механізація зарядження та забійки свердловин. Обґрунтування типів устаткування для зарядження та забійки свердловин і визначення його кількості.

Порядок здійснення вибухів. Виведення людей з кар’єру. Заходи по збереженню устаткування. Ліквідація “відмовлень”.

3. Складання паспорта БПР.

4. Особливості підривних робіт при прохідці траншей. Розрахунки параметрів БПР (сітка свердловин, схеми комутації та ін.).

5. Вторинні підривні роботи. Вибір способу руйнування, типу устаткування, розрахунки параметрів, організація робіт при дробленні негабариту.

Заходи безпеки при підривних роботах.

Економічні розрахунки по підривним роботам.

Економічні розрахунки по буро-підривному процесу в цілому.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 8

СИСТЕМА РОЗРОБКИ (8 -10 стор.)

Аналіз гірничо-геологічних умов та вибір системи розробки родовища. Аналіз наявних типів виймально-навантажувального устаткування та вибір найбільш прийнятного для видобувних та розкривних робіт. Обґрунтування необхідності складів усереднення руди або перевантажувальних пунктів.

Розрахунок продуктивності та визначення кількості устаткування на видобувних і розкривних роботах, на складі усереднення руди тощо.

Визначення параметрів елементів системи розробки: висота уступу, ширина робочого майданчика (мінімальна та нормальна), довжина екскаваторного блока, швидкість горизонтального посування уступів, швидкість поглиблення дна кар’єру.

Розроблення паспортів робочих майданчиків на скельних та пухких породах.

Розвиток розкривних та видобувних робіт у просторі. Зв’язок виймально-навантажувальних робіт з буро-підривними, транспортними та іншими. Організація робіт в екскаваторному забої.

Опис циклічно-поточної технології (за наявності).

Заходи безпеки при виймально-навантажувальних роботах.

Економічні розрахунки.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 9

КАР’ЄРНИЙ ТРАНСПОРТ (10-15 стор.)

Формування кар’єрних вантажопотоків та визначення середньої відстані транспортування гірської маси від забоїв до місця призначення. Аналіз наявних типів транспортного устаткування та вибір найбільш прийнятних за вантажопотоками. Визначення необхідної кількості транспортних засобів.

Визначення “керівного” укосу та маси рухомого засобу. Розрахунки пропускної і провізної здібності обмежувального перегону.

Вимоги до будівництва автомобільних шляхів та залізничної колії (ширина, укоси, радіуси заокруглення, обладнання переїздів).

Організація руху локомотиво-потягів, автосамоскидів та інших транспортних засобів. Організація ремонтно-дорожніх робіт.

Заходи безпеки при експлуатації кар’єрного транспорту.

Економічні розрахунки.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 10

ВІДВАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО (5-6 стор.)

Визначення типів та сортів гірських порід, які необхідно складувати у відвалах (окислені руди, кварцити, сланці, глина, пісок та ін.). Визначення можливості сумісного та необхідності роздільного складування. Розрахунки обсягів складування.

Вибір способу відвалоутворення, типу відвального устаткування та розрахунок основних параметрів.

При екскаваторному відвалоутворенні: визначення приймальної спроможності та необхідної кількості відвальних тупиків, їх довжини, висоти верхнього та нижнього ярусів, кроку переміщення, способу формування первісного насипу, розробка схеми роботи екскаватора у вибої, схеми електрозабезпечення локомотиво-потягів та екскаваторів тощо.

При автомобільному відвалоутворенні: розроблення схеми роботи бульдозерів з автотранспортом для обраного периферійного або площинного способу.

При відвалоутворенні за допомогою транспортно-відвальних мостів: розроблення схеми формування відвалу при використанні транспортно-відвального моста.

Організація робіт на відвалах. Заходи щодо забезпечення стійкості відвалів.

Заходи безпеки при відвальних роботах.

Економічні розрахунки.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 11

ОСУШЕННЯ ТА ВОДОВІДЛИВ (2 - 3 стор.)

Визначення припливу ґрунтових, поверхневих та атмосферних вод у кар’єрі. Розробка схеми водовідливу: вибір типу насосів, визначення їх продуктивності і кількості, вибір місця розташування водозбірного зумпфа та способу його формування, вибір місця розташування водоводу та місця водозбросу.

Огородження кар’єру від поверхневих вод.

Заходи безпеки при експлуатації устаткування водовідливу.

Економічні розрахунки.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 12

ЕЛЕКТРОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ОСВІТЛЕННЯ КАР’ЄРУ (3 - 4 стор.)

Визначення сумарної потреби в електроенергії. Обґрунтування схеми електропостачання: вибір типу трансформатора та місця розташування ГПП, мережі електропостачання на поверхні та в кар’єрі, вибір способу освітлення та визначення кількості світильників і освітлювального обладнання.

Порядок виконання захисного заземлення. Вимоги до перевірки опору пристроїв. Захисні пристрої від замикання.

Електробезпека на кар’єрах.

Економічні розрахунки.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 13

ГЕНЕРАЛЬНИЙ ПЛАН. ПОВЕРХНЕВІ БУДІВЛІ

ТА СПОРУДИ (2 -3 стор.)

Установлення кількості, номенклатури та об’єму основних будівель та споруд кар’єру. Визначення місця розташування основних будівель та споруд кар’єру, автомобільних та залізничних шляхів, ліній електропередачі, систем тепло-, газо- та водопостачання (генеральний план кар’єру).

Визначення капітальних витрат на будівництво будівель, споруд та передаточних пристроїв.

Висновки та рекомендації.

РОЗДІЛ 14

ОХОРОНА ПРАЦІ ТА НАВКОЛИШНЬОГО

СЕРЕДОВИЩА (6 -7 стор.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]