Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задача С 1.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Розділ 3. Контрольні завдання до розділу

СТАТИКА”

§25. Зміст завдань. Вибір варіантів. Порядок виконання робіт

Для забезпечення глибоких і міцних знань з теоретичної механіки студентам та іншим особам, які вивчають дану дисципліну, необхідно виконати дві контрольні роботи. Перша контрольна робота присвячена теоретичному матеріалу, який викладено в розділі “Статика”; до неї входять задачі С.1-С.5. Друга контрольна робота присвячена теоретичному матеріалу, який викладено в розділі “Кінематика”; до неї входять задачі К.1-К.4.

В умовах кожної задачі дається 10 рисунків і декілька таблиць. Таблиці містять вихідні дані та умови, додаткові до основного тексту задачі. Нумерація рисунків подвійна. Номером рисунка є цифра, що стоїть після другої точки, наприклад, С.1.1 - це рисунок 1 до задачі С.1 (при розв’язанні задачі можна писати скорочено: рис. 1). Номери умов від 0 до 9 проставлені в першій колонці всіх таблиць.

При самостійному виконанні контрольних робіт студент у всіх задачах вибирає номер рисунка за передостанньою цифрою шифру в заліковій книжці, а номер умови в таблиці – за останньою цифрою. Наприклад, якщо шифр залікової книжки закінчується числом 12, то беруться: рис. 1 і умова № 2 в таблицях.

Кожна контрольна робота виконується в окремому зошиті. Сторінки зошита нумеруються. На обкладинці зошита необхідно вказати: назву університету та кафедри, назву дисципліни, групу, прізвище, шифр студента. Наприклад:

Криворізький технічний університет

Кафедра теоретичної та прикладної механіки

Контрольна робота з теоретичної механіки

студента групи ЗТМ – 05

Іванова Івана Івановича

Варіант 48

Розв’язання кожної задачі необхідно починати на розвороті зошита (на парній сторінці, починаючи з другої), інакше роботу важко перевіряти. Угорі вказують номер задачі, коротко записують, що дано в умові задачі та що необхідно визначити. Текст задачі можна не переписувати. Далі виконують рисунок. Рисунок виконується з урахуванням умов заданого варіанта. На рисунку число сил, точки їх прикладання, кути, число тіл та їх розташування повинні відповідати умові варіанта задачі. У результаті в багатьох задачах рисунок буде простішим, ніж загальний. Рисунок виконується акуратно. Його розміри повинні дозволяти виразно показати всі сили або вектори швидкостей, прискорень і т. ін. Потрібно зображувати всі ці вектори на рисунку; за необхідності показати координатні осі.

При розв’язанні необхідно вказувати одиниці виміру одержаних величин.

Розв’язання задач потрібно супроводжувати короткими поясненнями: які формули чи теореми застосовуються, звідки одержуються ті чи інші результати тощо. Необхідно детально викладати весь хід розрахунків.

На кожній сторінці бажано залишати поля для зауважень викладача (рецензента).

Роботи, виконані без додержання вище вказаних умов, не перевіряються і повертаються студентові для переоформлення.

При читанні текстів задач необхідно врахувати наступне. Більшість рисунків дано без додержання масштабу. На рисунках до задач С.1-С.5 усі лінії, які паралельні рядкам, вважаються горизонтальними, а лінії, перпендикулярні до рядків, вважаються вертикальними (про це в тексті спеціально не зазначається). Також без зазначення вважається, що всі нитки, мотузки, троси є невагомими й такими, що не розтягуються. Нитка, яка перекинута через блок, по блоку не ковзає. Усі в’язі, якщо не зроблені спеціальні застереження, вважаються ідеальними.

Коли тіла на рисунку пронумеровані, то задані в тексті задачі та в таблицях величини з індексами P1, l1, r1 тощо відносяться до першого тіла: вага першого тіла, довжина першого тіла, радіус першого блока; аналогічно в кінематиці запис означає відповідно швидкість і прискорення точкиВ, а запис - кутову швидкість і кутове прискорення першого тіла.

Необхідно мати на увазі також те, що деякі задані в умові величини при розв’язуванні вашої задачі не знадобляться, вони необхідні для розв’язання інших варіантів задачі. Тому звертайте увагу лише на ті дані, які необхідні для вашого варіанта – номера вашого рисунка та умов вашої задачі.

При виконанні завдань усі перетворення та числові розрахунки повинні бути послідовно виконані з необхідними поясненнями.

У кінці розв’язання задачі необхідно дати відповідь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]