Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задача Д1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Розділ 4. Контрольні завдання до розділу “динаміка”

§21. Зміст завдань. Вибір варіантів. Порядок виконання робіт. Задачі до контрольних завдань.

Для забезпечення глибоких і міцних знань з теоретичної механіки студентам та іншим особам, які вивчають цю дисципліну, необхідно виконати контрольну роботу.

В умовах кожної задачі дається 10 рисунків і таблиця або декілька таблиць. Таблиці містять додаткові вихідні дані і умови до основного тексту задачі. Нумерація рисунків подвійна. Номером рисунка є цифра, що стоїть після другої точки, наприклад, Д.1.1 – це рисунок 1 до задачі Д.1. Номера умов від 0 до 9 проставлено в першій колонці таблиць.

При самостійному виконанні контрольної роботи студент у всіх задачах вибирає номер рисунка по передостанній цифрі шифру в заліковій книжці, а номер умови в таблицяхпо останній цифрі. Наприклад, якщо шифр залікової книжки закінчується числом 12, то беруться: рисунок 1 і умова №2 з таблиць.

Контрольна робота виконується в окремому зошиті. Сторінки зошита нумеруються. На обкладинці зошита необхідно вказати: назву університету і кафедри, назву дисципліни, групу, прізвище, шифр студента. Наприклад:

Криворізький технічний університет

Кафедра теоретичної та прикладної механіки

Контрольна робота з теоретичної механіки

студента групи ЗТМ-04

Іванова Івана Івановича

Шифр 47

Розв’язок кожної задачі необхідно починати на розвороті зошита( на парній сторінці, починаючи з другої, інакше роботу важко перевіряти). Зверху вказується номер задачі, коротко записується, що дано в умові задачі та що необхідно визначити. Текст задачі можна не переписувати. Далі виконується рисунок.Рисунок виконується з урахуванням умов заданого варіанта. На рисунку число сил, точки їх прикладання, кути, число тіл та їх розташування повинні відповідати умові задачі. В результаті в багатьох задачах рисунок буде простішим, ніж загальний. Рисунок повинен бути акуратним. Його розміри повинні дозволяти виразно показати всі сили або вектори швидкостей, прискорень і т. ін. Потрібно показати всі ці вектори на рисунку; при необхідності зобразити координатні вісі.

При розв’язанні необхідно вказувати одиниці виміру одержаних величин.

Розв’язання задач потрібно супроводжувати короткими поясненнями: які формули чи теореми застосовуються, звідки одержуються ті чи інші результати тощо. Необхідно детально викладати весь хід розрахунків.

На кожній сторінці необхідно залишати поля для зауважень викладача ( рецензента ).

Роботи, які виконані без додержання вище вказаних умов, не перевіряються і повертаються студенту для переоформлення.

При читанні текстів задач необхідно врахувати наступне. Більшість рисунків дано без додержання масштабу. На рисунках Д.1–Д.12 всі лінії, які паралельні рядкам, вважаються горизонтальними; лінії, перпендикулярні рядкам, вважаються вертикальними; це в тексті спеціально не застерігається. Також без застережень вважається, що всі нитки, мотузки, троси є невагомими і такими, що не розтягуються. Нитки, які перекинуті через блок, по блоку не ковзають. Котки і колеса (циліндри) котяться по площині без ковзання. Всі в’язі, якщо не зроблені спеціальні застереження, вважаються ідеальними.

Коли тіла на рисунку пронумеровані, то задані в тексті задачі і в таблицях величини з індексами P1, l1, r1 тощо, відносяться до першого тіла: вага першого тіла, довжина першого стержня, радіус першого блоку; аналогічно запис vB , aB означає відповідно швидкість і прискорення точки В, і- кутова швидкість і кутове прискорення першого тіла.

Необхідно також мати на увазі те, що деякі задані в умові величини при рішенні Вашої задачі не знадобляться – вони необхідні для розв’язання інших варіантів задачі. Тому звертайте увагу лише наті дані, які необхідні саме для Вашого варіанта – номера Вашого рисунка і умов Вашої задачі.

При виконанні завдань всі перетворення і числові розрахунки повинні бути послідовно виконані з необхідними поясненнями.

В кінці розв’язку задачі необхідно дати відповідь.