Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідження.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
145.48 Кб
Скачать

ЗМІСТ

І. ВСТУП. АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ 2

ІІ. ПРОГРАМА ДОСЛІДЖЕННЯ. МЕТОДОЛОГІЧНИЙ РОЗДІЛ ПРОГРАМИ 3

2.1. Формування проблеми, визначення мети дослідження. 3

2.2. Постановка завдань дослідження. 4

2.3. Визначення предмета й об'єкта дослідження. 4

2.4. Формування гіпотез соціологічного дослідження. 5

ІІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА 5

3.1. Розробка анкети дослідження. 5

3.2. Анкета. 7

ІV. ВИСНОВКИ 11

І. Вступ. Актуальність теми дослідження

Знання однієї мови дозволяє увійти в коридор життя,

знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому коридорі.

Франк Сміт1

Знання іноземних мов – це ключ до успіху в сучасному світі, де спілкування іноземними мовами та обробка величезних обсягів інформації набуває все більшого значення. Людина, яка володіє мовами, – різнобічно розвинута особистість, яка володіє кращими здібностями до вивчення нового, більш вільна та більш впевнена у спілкуванні з людьми.

Стара приказка говорить: «Скільки мов ти знаєш, стільки раз ти людина». Тобто, чим більше мов на сьогодні знає людина, тим краще. Адже, кожна мова – це ключ, який відкриває двері до чогось нового.

Останнім часом інтенсивно розвиваються зв'язки між Україною та країнами Європейської Союзу, між українськими та зарубіжними фірмами, підприємствами й організаціями у різних сферах діяльності; розширюються безпосередні зв'язки між українськими та зарубіжними школами; розробляються програми з культурного та освітнього обміну учнями, активізується участь школярів, студентів у спільних міжнародних проектах.

Сучасний світ став більш багатонаціональним і багатомовним: з одного боку, активізується процес глобалізації та економічної конкуренції, а з другого – зростає роль національної ментальності. Показовою є ситуація на ринку праці: практично всюди потрібні фахівці, які не тільки вміють працювати з комп'ютером, а знають, принаймні, одну іноземну мову. Наше суспільство стало мобільнішим: відпочинок, навчання та навіть працевлаштування за кордоном стають реальністю.

Таким чином, тема соціологічного дослідження «Ставлення студентів до вивчення іноземних мов» є актуальною: по-перше, з огляду на вище зазначені тенденції світової спільноти, а по-друге, через те, що студенти – майбутнє країни, її інтелектуальний потенціал.

Іі. Програма дослідження. Методологічний розділ програми

2.1. Формування проблеми, визначення мети дослідження.

Проблема дослідження: соціально-економічний розвиток України, як незалежної держави, ознаменувався значними змінами, зокрема в її освітній сфері. Особливе місце серед цих змін належить змінам у сфері навчання іноземних мов, адже сьогодні іноземна мова – важливий і необхідний засіб міжкультурного спілкування. Але чи усвідомлює це сучасна українська молодь? Чи впливають якимось чином сучасні глобалізаційні процеси на ставлення молоді до вивчення іноземних мов? Чи вплинули зміни в освітній сфері на рівень володіння іноземними мовами українців? Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко повідомляє, що «4% - це і є та кількість українців, які дійсно знають англійську і можуть нею користуватися». А без знання англійської мови, як відомо, говорити про якусь наукову кар’єру (особливо за кордоном) практично неможливо.

Мета дослідження: дослідити особливості вивчення іноземної мови та виявити ставлення студентів до вивчення іноземної мови.

Проведення соціального дослідження – це інструмент, за допомогою якого буде досягнута мета мого соціологічного дослідження. Тобто мета соціологічного дослідження – це модель очікуваного кінцевого результату.

2.2. Постановка завдань дослідження.

Завдання соціологічного дослідження:

  • з’ясувати рівень володіння студентами іноземними мовами;

  • з’ясувати мету вивчення іноземних мов студентами;

  • з’ясувати ставлення студентів до організації процесу вивчення іноземних мов;

  • з’ясувати, чи впливає знання іноземної мови при працевлаштуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]