Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ROZDIL_I-II.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
157.98 Кб
Скачать

3.3 Шляхи удосконалення кадрового менеджменту на підприємстві пат «Укртелеком»

Для удосконалення кадрової роботи підприємства ПАТ «Укртелеком» можна запропонувати кращу організацію підготовки та перепідготовки кадрів, забезпечення росту кваліфікації робітників безпосередньо на виробництві в навчальних закладах.

Підприємство з цією метою повинне розвивати учбово-матеріальну базу, створювати курси та центри, школи по вивченню передових методів праці.

Конкретний зміст і вибір методів навчання в системі підвищення кваліфікації визначається метою і задачами цього навчання. При цьому необхідно мати на увазі, що зміст навчання в системі підвищення кваліфікації динамічне, програми навчання постійно оновлюються й уточнюються.

Не потрібно забувати про те, що оптимальний період перебування на керівній посаді – 5-7 років, цьому ж періоду дорівнює і часовий критерій службового просування. Керівник, що займає посаду занадто довго, усе менш об'єктивно оцінює свої дії і вчинки підлеглих, тому що підсилюється вплив на нього неформальних відносин.

ПАТ «Укртелеком» значно удосконалило б ефективність атестації працівників управління, а також забезпечило об'єктивність її оцінок і висновків шляхом застосування методу експертних оцінок.

Цей метод ґрунтується на використанні думки спеціалістів для визначення потреби в персоналі. Цими спеціалістами є керівники підрозділів. Відділ управління персоналом займається збором і обробкою оцінок. Залежно від розмірів організації і кількості лінійних керівників проводять групове обговорення або письмовий огляд (кожному працівнику пропонується відповісти на ряд питань, підготовлених службою персоналу). Перевага цього методу — в залученні лінійних керівників з їх досвідом, знаннями, що дозволяє більш точно визначити потребу в кількісному й якісному вимірі.

Важливою проблемою підприємства є уміле використання резерву. Необхідно вчасно визначити момент, коли резервіст повинний бути висунутий на ту посаду, на якій він принесе найбільшу користь.

Значним кроком для збільшення продуктивності кадрового менеджменту на ПАТ «Укртелеком» може стати підвищення ролі посади менеджера по персоналу. Це б забезпечило створення нормативно-методичної бази управління персоналом та практичне впровадження методичних і нормативних розробок.

В головні його функції входить:

  • розроблення та вжиття заходів щодо удосконалення управління персоналом, контролює виконання керівниками підрозділів постанов, наказів та розпоряджень з питань роботи з кадрами;

  • планування соціального розвитку колективу, вирішення трудових спорів та конфліктів;

  • контроль додержання трудового законодавства у роботі з персоналом.

  • забезпечує постійне вдосконалення процесів управління персоналом на основі впровадження соціально-економічних та соціально-психологічних методів управління, передових технологій кадрової роботи, створення та ведення банку даних персоналу, стандартизації та уніфікації кадрової документації, застосування засобів обчислювальної та оргтехніки, комунікацій та зв’язку;

Доцільним було б створення нового відділу «Генерування і розробки ідей».

Це дало б змогу розширювати сферу послуг, збільшити конкурентноспроможність, створити більше робочих місць і виходити на рівень світових інновацій. Можна виділити кілька типів нових ідей цього відділу :

- світові новинки — принципово нові послуги, аналогів якому на ринку до його появи не було;

- докорінно вдосконалені послуги, які задовольняють потреби, які раніше задовольняли інші послуги-аналоги, подібні за способом застосування.

- модифіковані — послуги, які вже є на ринку, з деякими вдосконаленнями, що не змінюють докорінно їх характеристик.

Основним принципом управління персоналом підприємства ПАТ «Укртелеком» треба обрати принцип добору і розстановки кадрів відповідно до їхніх особистих і ділових якостей, які докладно описано в науковій і методичній літературі, присвяченій цій проблемі.

Головне завдання кадрового менеджменту — якісне, ефективне використання цього принципу відповідними службами, окремими керівниками і виконавцями в конкретних умовах бізнесу.

Найважливіше значення в розвитку и удосконалюванні підприємницької структури належить кадровій політиці підприємства.

Об'єктом кадрової політики виступає персонал підприємства, предметом — система управління людськими ресурсами, а метою — формування, підготовка, розстановка і використання висококваліфікованих кадрів.

Пріоритетними напрямками процесу оптимізації управління кадровим потенціалом є:

  • покращення психологічного клімату на підприємстві, аналіз та можлива

ліквідація причин, які призводять до виникнення конфліктних ситуацій;

  • аналіз причин бажання звільнитися працівників з підприємства та

розроблення заходів щодо ліквідації цих причин;

  • підвищення якості здоров’я працівників, покращення медичного

обслуговування та якості відпочинку;

  • аналіз причин порушення трудової дисципліни та розробка заходів з їх

ліквідації;

  • стимулювання підприємницьких здібностей працівників, які направлені

на покращення результатів діяльності підприємства;

  • виявлення працівників, які володіють творчим потенціалом та

прийняття заходів з підвищення їх зацікавленості працювати на підприємстві.

Реалізація запропонованих заходів дозволить керівництву підприємства покращити кадрове забезпечення підприємства ПАТ «Укртелеком».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]