Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
146.43 Кб
Скачать
  1. Культура і духовне життя України в 1900-1930ті рр.

Особливості розвитку культури: формування індустріального суспільства супроводжувалось з одного боку - політизацією суспільства, з іншого – кризою європейського світобачення. Почався процес формування нових культурно-естетичних цінностей. Освіта: збільшується кількість шкіл, державні навчальні заклади відсутні, тому важливу роль відіграють приватні заклади. Театр:формується новаторський театр під керівництвом Д.Курбаса, на цей період припадає розквіт таланту М.Заньковецької. Література: поява нової школи української прози - М.Коцюбинський «Фата моргана», «Тіні забутих предків», О.Кобилянська «Земля», В.Стефаник «Камінний хрест». Наука: вийшли друком 10 томів «Історії України-Руси» М.Грушевського, Д. Заболотний створив препарат для лікування холери, В.Вернадський почав вивчати мінеральні багатства України. Архітектура: поширення стилю «модерн» архітектори модерністи того часу В.Городецький, К. Жуков, О.Вербицький. Побут українців: з»являються нові знаряддя праці (залізні плуги, сіялки), з»являється одяг фабричного виробництва, відбувається перехід від великих патріархальних родин до малих сімей (батько, мати, діти). Церква: в Західній Україні діяла греко-католицька церква, яка підтримувала національний рух. В Наддніпрянській Україні діяла Російська православна церква.

  1. Українські землі в 1915-1917рр, воєнні дії, назрівання економічної та політичної кризи в імперіях. Національний рух.

В 1915 році російські війська вели бої в карпатах та здобули фортецю Перемишль

  1. Проголошення Західноукраїнської Народної республіки, є.О.Петрушевич. Злука унр і зунр.

В жовтні 1918 р. в Австро-Угорській імперії розпочи­нається революція. В цих умовах 18 жовтня 1918 р. у Львові українські парламентарі з Галичини і Буковини, утворили Українську Національну Раду, яка мала представляти інтереси українців в Австрійській імперії.

Польські державні використала мані­фест для поширення свого впливу у Галичині і включення цих земель до складу Польської держави. Українські офіцери січового стрілецтва, І листопада 1918 р. розпочинають повстання у Львові і беруть місто під свій контроль. Австрія передають владу Українській Національній Раді. 8 листопада 1918р. — Українська Національна Рада призначає уряд Української держави - Тимчасовий Державний секретаріат (який очолив К.Левицький).

10 листопада 1918 р. офіційно було проголошено Західноукраїнську Народ­ну Республіку (ЗУНР). Президентом ЗУНР стає Є.Петрушевич Уряд cтворюються умови для громадського самоврядування і національного самовизначення, демократизації та лі­бералізації громадсько-політичного життя:

  • затверджено державний статус української мови;

  • згідно з законом про вибори запроваджено загальні прямі вибори при таємному голосуванні осіб, що досягли 20 років;

  • ухвалено закон про громадянство;

  • розпочато перебудову системи народної освіти (запровад­жено систему державних шкіл з вчителями - державними службовцями при збереженні мережі приватних навчальних закладів).

Для поляків створення ЗУНР стало неприємною неспо­діванкою. Вже 5 листопада 1918 р. у Львові розпочина­ються збройні сутички між польськими військовими частинами та українськими військами.

До Львова перекидаються польські військові з’єднання з інших районів Галичини. 22 листопада 1918 р. Львів був захоплений поляками, український уряд переїздить до Тернополя, з 2 січня 1919 р. - до Станіслава. Протя­гом листопада-грудня 1918 р. польські війська заволо­діли 10 із 59 повітів, в яких була проголошена влада ЗУНР.

Уряд ЗУНР з метою забезпечення оборони країни про­водить ряд заходів: 22 січня 1919 р. у Києві було проголошено Акт злуки ЗУНР з УНР; ЗУНР входила до УНР на правах автономної області; Є.Петрушевич увійшов до складу Директорії; створюється Українська Галицька Армія - УГА; яку очолив генерал М.Омелянович-Павленко, а з літа 1919 р.- генерал О.Греков;

уряд ЗУНР направляє делегацію на Паризьку мирну кон­ференцію в пошуках дипломатичного вирішення польсько- українського конфлікту.

Польсько-українська війна йшла з перемінним успіхом В січні 1919 р війська УГА спробували оволодіти

Польсько-українська війна закінчилася поразкою ЗУНР.

ЗУНР реально проіснувала 257 діб.

Поглинення Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття іноземними державами.

Паризька мирна конференція в 1919 р. дала дозвіл Польщі на тимчасову окупацію Східної Галичини, а в 1923 р. Рада послів країн Антанти визнала Східну Галичину частиною Польщі.

На Паризькій мирній конференції за Сен-Жерменським договором 1919 р. Чехословаччині було передано Закарпаття, а Північну Буковину - Румунії. В 1920 р. у Парижі Англія, Франція, Італія і Японія т.зв. Бессарабським протоколом визнали і затвердили загарбання Румунією Бессарабії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]