Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
logika_1 (1).docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
155.18 Кб
Скачать

2. Друге правило вимагає, щоб теза протягом всього процесу обгрунтування залишалася незмінною.

Перше і друге правило пов’язані між собою в тому розумінні, що нечіткість, неясність формулювання тези зумовлює більшу вірогідність її підміни.

Порушення цього правила веде до помилки, яка називається підміною тези (лат. – ignoratioelenchi).

Підміна тези може бути навмисною або не усвідомленою (ненавмисною). Підміна тези відбувається тоді, коли замість доведення однієї тези намагаються довести іншу.

Існує три різновиди помилки підміни тези:

  • «аргументація до людини»;

  • «аргументація до публіки»;

  • «хто занадто доводить, той нічого не доводить».

Суть помилки «аргументація до людини»(argumentadhominem) полягає в намаганні підмінити доведення істинності тези характеристикою людини, яка має відношення до тези.

Помилка «доведення до публіки»(argumentadpopulum) має у своїй основі прагнення викликати замість обгрунтування тези симпатію чи антипатію аудиторії дотого, про що йдеться в тезі і, таким чином, примусити повірити у правильність висунутої тези або у хибність спростовуваного положення. Від назви цієї помилки походить назва поширеного зараз терміна «популізм».

Логічна помилка «хто занадто доводить, той нічого не доводить» виникає тоді, коли доведення висунутої тези замінюється доведенням іншої тези, яка є положенням настільки загальним, що з нього безпосередньо не випливає істинність висунутої тези.

121. Правила стосовно аргументів.

Аргументи, які використовуються в доведенні і спростуванні, регламентуються певними правилами.

1. Аргументи повинні бути істинними і не суперечити один одному. Суть цього правила полягає в тому,що не можна в процесі доведення користуватися не тількихибними аргументами, а й вірогідно істинними.

2. Аргументи мають бути достатньою підставою для тези.

Суть цього правила полягає в тому, що істинність тези повинна випливати із істинності аргументів.

  1. Істинність аргументів повинна бути незалежною від тези.

122. Помилки, які виникають при порушенні правил стосовно

аргументів.

При порушенні правила «Аргументи повинні бути істинними і не суперечити один одному»виникають помилки:

  • хибна підстава або основна помилка і

  • передбачення підстави.

Логічна помилка «хибна підстава» (errorfundamentales) полягає в тому, що для обгрунтування тези берутьсяхибні положення.

Суть логічної помилки «передбачення підстави» (petitoprincipii) в тому, що в ролі аргументу береться положення, яке хоч і не є хибним, але саме ще потребує доведення.

При порушенні правила «Аргументи мають бути достатньою підставою для тези» виникає помилка «не випливає» (nonseguter).

При порушенні правила «Істинність аргументів повинна бути незалежною від тези» виникає помилка «коло в доведенні». Суть цієї помилки полягає в тому, що теза обгрунтовується аргументами, а аргументи обгрунтовуються тією ж тезою.

123. Характеристика правила стосовно демонстрації.

Демонстрація як форма зв’язку тези з аргументами реалізується в конкретних видах умовиводів. Тому при побудові доведення чи спростування треба дотримуватися правил того умовиводу, який виконує роль демонстрації.

Іншими словами, якщо доведення будується у формі дедуктивного умовиводу, то необхідно виконувати правила, що регламентують конкретний вид дедуктивного умовиводу. А якщо демонстрація представлена індукцією чи аналогією, тобто не дедуктивним умовиводом, то гарантом коректності доведення і спростування виступає дотримання

правил цих умовиводів.

Тому найчастіше в доведеннях і спростуваннях виникають такі помилки, як «учетверіння терміну», «не випливає», «поспішне узагальнення» тощо .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]