Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК 2

.docx
Скачиваний:
200
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
134.07 Кб
Скачать

+2074

Студент 20 років, лікувався з приводу "ГРЗ" амбулаторно протягом 3 днів у зв’язку з підвищенням температури до 38°С. При черговому огляді – скарги на погіршення апетиту, наростаючу втому при нормальній температурі і відсутніх катаральних проявах верхніх дихальних шляхів. Лікар виявив збільшення і помірну болючість печінки. В групі були випадки вірусного гепатиту А. Який метод дослідження дозволить виявити причину даного стану?

A: Визначення активності амінотрансфераз крові B: Визначення білірубіна крові C: Визначення кількості бета-ліпопротеїдів D: УЗД печінки E: Імунофлюоресцентне дослідження носоглоткового змиву

Крок-2

2122

У крові хворого підвищений рівень прямого білірубіну, в сечі – великий вміст білірубіну та уробіліну, в калі – сліди стеркобіліну. Який тип жовтяниці у хворого?

A: Паренхіматозна B: Гемолітична C: Транспортна D: Шунтова E: Механічна

Крок-2

1800

Хворий, 17 років, скаржиться на слабість, погіршення апетиту, нудоту, відчуття тяжкості у правому підребер’ї, ломоту в тілі, темний колір сечі, підвищення t° тіла до 37,8°С. Встановлено, що молодша сестра хворого 1,5 міс. тому назад перенесла жовтяницю. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові оболонки жовтушні. Нижній край печінки пальпується на 1,5 см нижче реберної дуги. Нечітко пальпується край селезінки. Ваш попередній діагноз?

A: Вірусний гепатит А B: Інфекційний мононуклеоз C: Вірусний гепатит В D: Лептоспіроз E: Псевдотуберкульоз

Крок-2

1801

У хворого, 16 років, протягом 2 днів до появи жовтяниці спостерігалась підвищена t° (до 38,5°С), турбували головний біль, ломота у всьому тілі, мала місце гіперемія шкіри. Назвіть варіант переджовтяничного періоду вірусного гепатиту у даного хворого?

A: Псевдогрипозний B: Диспептичний C: Астеновегетативний D: Артралгічний E: Алергічний

Крок-2

1837

У крові хворого підвищений рівень прямого білірубіну, в сечі – велика кількість білірубіну і є уробілін, в калі – сліди стеркобіліну. Який тип жовтяниці у хворого?

A: Паренхіматозна B: Транспортна C: Гемолітична D: Шунтова E: Механічна

Крок-2

1865

Хвора 20 років протягом 3-х днів відзначала підвищення температури до 38°С, слабкість, поганий апетит, нудоту, одноразову блювоту. З 4-го дня температура нормальна. Стан поліпшився, але з’явилась жовтяниця. При огляді помірна жовтушність шкіри. Печінка збільшена +3 см, еластичної консистенції. Симптоми Ортнера, Кера, Воскресенського негативні. Яке дослідження підтверджує діагноз?

A: Виявлення anti-HAV IgM B: Білірубін загальний C: Загальний аналіз крові D: УЗД органів черевної порожнини E: Активність АсАТ

Крок-2

1891

Серед учнів школи протягом декількох місяців спостерігаються випадки захворювання вірусним гепатитом А. Найбільш ефективним способом перервати епідемічний процес є:

A: Вакцинація всіх школярів проти ВГА B: Введення всім, хто контактував, донорського імуноглобуліну C: Госпіталізація всіх захворілих D: Закриття школи E: Санітарно-просвітня робота серед школярів

Крок-2

1911

В районі реєструються окремі випадки інфекційних захворювань, які раніше не виникали, відмічене незначне підвищення спорадичного рівня інфекційної захворюваності, окремі випадки групових захворювань без тенденції до поширення, проте є відповідні умови до цього зробить оцінку санітарно-епідеміологічного стану району.

A: Нестійкий B: Надзвичайний C: Неблагополучний D: Благополучний E: Задовільний

Крок-2

1914

При аналізі річної динаміки захворюваності на вірусний гепатит А в районі виявлений ріст захворюваності в липні – серпні з піком в жовтні – листопаді. На цей період припадає 70-80% всіх захворювань за рік. Яким терміном визначається такий підйом захворюваності на вірусний гепатит А?

A: Сезонність B: Спалах C: Епідемія D: Циклічність E: Тенденція

Крок-2

1919

В дитячому дошкільному закладі виявлений випадок вірусного гепатиту А в ясельній групі. Група переведена на карантин, проводиться опитування, огляд і термометрія дітей кожного дня. Яка тривалість медичного спостереження за цією групою?

A: 35 днів B: 21 день C: 7 днів D: 17 днів E: 180 днів

Крок-2

1934

Хвора, 20 років, лікувалась з приводу "гострого респіраторного захворювання" протягом 5 днів, але ніяких проявів респіраторного синдрому не відмічала. Останні 2 дні температура нормальна, однак зник апетит, з’явився біль в епігастрії, нудота, потемніла сеча. Про яку хворобу можна думати?

A: Вірусний гепатит А B: Лептоспіроз C: Інфекційний мононуклеоз D: Псевдотуберкульоз E: Вірусний гепатит В

Крок-2

1965

При аналізі річної динаміки захворюваності на вірусний гепатит А в районі виявлений ріст захворюваності в липні – серпні з піком в жовтні – листопаді. На цей період припадає 70-80% всіх захворювань за рік. Яким терміном визначається такий підйом захворюваності?

A: Сезонність B: Спалах C: Епідемія D: Циклічність E: Тенденція

Крок-2

1974

Хвора 22 років, вихователька дитсадка, скаржиться на загальну слабкість, зниження апетиту, нудоту, дискомфорт в епігастрії, темний колір сечі, знебарвлений кал, жовтяницю. Захворіла 7 днів тому, коли з’явилась загальна слабкість, зменшення апетиту, тупий біль під правою реберною дугою. Потемніла сеча, став ахолічним кал. В дитсадку мала контакт з дітьми, які хворіли на жовтяницю. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки жовтуваті, печінка збільшена на 2-3 см, пальпується селезінка. Який найбільш вірогідний діагноз?

A: Вірусний гепатит А B: Лептоспіроз C: Лямбліоз D: Механічна жовтяниця E: Інфекційний мононуклеоз

Крок-2

1997

Приводимо особливості одного з вірусних гепатитів. Механізм передачі – фекально-оральний. Вибуховий характер спалаху з переважним ураженням молодих осіб, у яких є антитіла до ВГА. Надзвичайно висока летальність виключно у вагітних. Виявляється велика частота холестатичних змін. Виражений нирково-печінковий синдром. Що це за гепатит?

A: ВГЕ B: ВГА C: ВГВ D: ВГD E: ВГС

Крок-2

2024

Хворий 25 рокiв звернувся до терапевта зі скаргами на загальну слабкiсть, погiршення апетиту, відчуття тяжкості в правому підребер’ї. Лікувався з приводу ГРЗ амбулаторно 3 днi. Самопочуття погiршилось, з'явились нудота, бiль у правому підребер’ї, жовтяничнiсть склер, потемнiння сечi. Об'єктивно: дихання везикулярне, серцевi тони ритмiчнi. Живiт м'який, болючий в правому підребер’ї, печiнка збiльшена, селезiнка не пальпується. Який дiагноз найвірогідніший?

A: Вірусний гепатит А B: Лептоспiроз C: Калькульозний холецистит D: Грип E: Псевдоптуберкульоз

Крок-2

2123

Хвора, 20 років, лікувалась з приводу "гострого респіраторного захворювання" протягом 5 днів, але ніяких проявів респіраторного синдрому не відмічала. Останні 2 дні температура нормальна, однак зник апетит, з’явився біль в епігастрії, нудота, потемніла сеча. Про яку хворобу можна думати?

A: Вірусний гепатит А B: Інфекційний мононуклеоз C: Псевдотуберкульоз D: Лептоспіроз E: Вірусний гепатит В

Крок-2

2134

При аналізі річної динаміки захворюваності на вірусний гепатит А в районі виявлений ріст захворюваності в липні-серпні з піком в жовтні-листопаді. На цей період припадає 70-80% всіх захворювань за рік. Яким терміном визначається такий підйом захворюваності?

A: Сезонність B: Спалах C: Епідемія D: Циклічність E: Тенденція

Крок-2

2202

Хвора 20 років протягом 3-х днів відзначала підвищення температури до 38,0°С, слабість, поганий апетит, нудоту, однократну блювоту. З 4-го дня Т - нормальна, стан покращилося, але з'явилася жовтяниця. При огляді: помірна жовтушність шкіри, печінка збільшена + 3 см, еластичної консистенції. Симптоми Ортнера, Кера, Воскресенського негативні. Яке дослідження підтверджує діагноз?

A: Виявлення anti HAV Ig M B: Загальний аналіз крові C: УЗД органів черевної порожнини D: Білірубін загальний E: Активність АсАТ

Крок-2

2208

Жінка 22-х років, на 7 місяці вагітності занедужала гостро через 3 тижні після приїзду з Туркменістану. Після триденної лихоманки з'явилася жовтяниця, неприборкана блювота, біль у правому підребер'ї, загальмованість, геморагії на шкірі. Найбільш імовірний діагноз:

A: Вірусний гепатит Е B: Гострий жировий гепатоз вагітних C: Холестатичний гепатоз вагітних D: Вірусний гепатит А E: Гострий сепсис

Крок-2

2249

Жінка 22-х років, на 7 місяці вагітності занедужала гостро через 3 тижні після приїзду з Туркменістану. Після триденної лихоманки з'явилася жовтяниця, неприборкана блювота, біль у правому підребер'ї, загальмованість, геморагії на шкірі. Найбільш імовірний діагноз:

A: Вірусний гепатит Е B: Холестатичний гепатоз вагітних C: Гострий жировий гепатоз вагітних D: Вірусний гепатит А E: Гострий сепсис

Крок-2

1817

У жінки 23 років з терміном вагітності 8 тижнів при обстеженні знайдено антиген гепатиту В (НВsАg). Рівень білірубіну крові та активність аланінамінотрансферази в межах норми. Які повинні бути рекомендації щодо вагітності при даному захворюванні?

A: Зберегти вагітність та провести щеплення дитини проти гепатиту В при народженні B: Перервати вагітність та провести лікування препаратами інтерферону C: Перервати вагітність D: Зберегти вагітність та провести лікування противірусним препаратом ламівудін E: Зберегти вагітність та щомісячно проводити ультразвукове обстеження плоду

Крок-2

1821

Хвора 32 роки, протягом року є прояви хронічного гепатиту вірусної етіології, вірус В, з високим ступенем активності. Білірубін 132 мкм/л, прямий 68 мкм/л; трансамінази АсАТ 1,98 од; АлАТ 2,34 од. Полімеразна реакція позитивна, вірус у фазі реплікації. Яке лікування оптимальне?

A: Противірусна терапія, поєднана з глюкокортикоїдами B: Хофітол C: Противірусна терапія D: Ессенціале E: Гептрал

Крок-2

1822

Хворий В., 37 р., рік тому переніс гострий гепатит В, iз затяжним, агресивним перебігом, Скарги на слабість, підвищену температуру тіла (37,5°С), тяжкість та біль в правому підребер’ї. Об’єктивно: субіктеричність шкіри. Печінка на 2 см виступає з-під реберної дуги, болюча, щільна. Лабораторно: високий титр HBV-ДНК, НВеАg, НВc Аg, ІgМ. Які ліки будуть препаратами вибору?

A: ?2-інтерферони B: Гепатопротектори C: Глюкокортикоїди D: Антибіотики E: Лактулоза

Крок-2

1826

У 49 річного службовця на фоні загального нездужання з підвищенням температури тіла до 38 градусів, з’явився свербіж шкіри, потемніла сеча знебарвилися випорожнення. З анамнезу відомо, що хворий кілька місяців тому лікувався з приводу виразкової хвороби. При лабораторному дослідженні крові виявлено незначна лейкопенія, значно підвищений рівень білірубіну, за рахунок прямої фракції, коефіцієнт де Рітіса менший за одиницю.

A: Вірусний гепатит В B: Черевний тиф C: Епідемічний висипний тиф D: Вірусний гепатит А E: Псевдотуберкульоз

Крок-2

1830

Хворий знаходиться під динамічним спостереженням гастроентеролога з приводу хронічного вірусного гепатиту В. Як часто необхідно проводити контрольні обстеження хворого в умовах поліклініки?

A: 4 рази на рік B: 3 рази на рік C: 1 раз на рік D: 2 рази на рік E: 1 раз в 2 роки

Крок-2

1838

Хвора, 20 років, лікувалась з приводу гострого респіраторного захворювання протягом 5 днів. Останні 2 дні температура нормальна, однак зник апетит, з’явився біль в епігастрії, наросло загальне нездужання, потемніла сеча. Про яку хворобу можна думати?

A: Вірусний гепатит B: Псевдотуберкульоз C: Інфекційний мононуклеоз D: Лептоспіроз E: Грип

Крок-2

1849

Хворий З., 41 року скаржиться на почуття тяжкості у правому підребер’ї, що з’являється після вживання жирної їжі, та фізичного навантаження, періодичне підвищення температури до 37,2°С, свербіж шкіри та носові кровотечі. Хронічний гепатит був діагностований 4 роки тому, після лікування у стоматолога. Об’єктивно: субіктерічность склер. Печінка на 4 см поза краю реберної дуги, щільна, край закруглений, помірна болюча при пальпації. Селезінка не збільшена. Назвіть найбільш вірогідний етіологічний фактор хронічного гепатиту?

A: Вірус гепатиту В B: Захворювання жовчного міхура C: Вживання алкоголю D: Вживання лікарських засобів E: Бактеріальна інфекція

Крок-2

1858

Хвора, 28 років скаржиться на тупий біль у правому підребер’ї, слабкість, зниження апетиту, біль у суглобах, який турбує впродовж 2 тижнів. Вживає наркотичні речовини у вигляді ін’єкцій. При огляді: жовтяниця шкіри та склер, печінка та селезінка збільшені, сеча темна, кал знебарвлений. Попередній діагноз?

A: Вірусний гепатит В B: Лептоспіроз C: ВІЛ-інфекція D: Токсичний гепатит E: Кишковий ієрсиніоз

Крок-2

1881

Хвора, 28 років ін'єкційна наркоманка, скаржиться на тупий біль у правому підребер’ї, слабкість, зниження апетиту, біль у суглобах, який турбує впродовж 2 тижнів. При огляді: жовтяниця шкіри та склер, печінка та селезінка збільшені, сеча темна, кал знебарвлений. Попередній діагноз?

A: Вірусний гепатит В B: ВІЛ-інфекція C: Хронічний холецистит D: Токсичний гепатит E: Вірусний гепатит А

Крок-2

1897

У хворого Л. 19 р. вірусний гепатит В. Після порушення дієти та нервового стресу стан хворого погіршився: збільшилася інтенсивність жовтяниці, Ps – 110 уд. за хв., АТ – 80/50 мм рт.ст., була блювота ”кавовою гущею”, зменшилися розміри печінки, при пальпації вона стала болючою. Про яке ускладнення треба думати?

A: Гостра печінкова недостатність B: Гостра наднирникова недостатність C: Гостра ниркова недостатність D: Гемолітична криза E: Інфекційно-токсичний шок

Крок-2

1942

Хвора, 28 років ін'єкційна наркоманка, скаржиться на тупий біль у правому підребер’ї, слабкість, зниження апетиту, біль у суглобах, який турбує впродовж 2 тижнів. При огляді: жовтяниця шкіри та склер, печінка та селезінка збільшені, сеча темна, кал знебарвлений. Попередній діагноз?

A: Вірусний гепатит В B: ВІЛ-інфекція C: Хронічний холецистит D: Токсичний гепатит E: Вірусний гепатит А

Крок-2

1957

Виявлено, що мати новонародженої дитини носій HBsAg. Який препарат потрібно ввести для попередження вірусного гепатиту В у дитини?

A: Вакцина “Енджерикс” B: Циклоферон C: Інтерферон D: Людський імуноглобулін E: Імуноглобулін

Крок-2

1972

У хворого Л. 19 р. вірусний гепатит В. Після порушення дієти та нервового стресу стан хворого погіршився: збільшилася інтенсивність жовтяниці, Ps 110 уд. за хв., АТ – 80/50 мм рт.ст., була блювота ”кавовою гущею”, зменшилися розміри печінки, при пальпації вона стала болючою. Про яке ускладнення треба думати?

A: Гостра печінкова недостатність B: Гостра ниркова недостатність C: Гостра наднирникова недостатність D: Гемолітична криза E: Інфекційно-токсичний шок

Крок-2

1975

Жінка 48 років перенесла гостру форму вірусного гепатиту В. Через 3 місяці від початку захворювання відзначалася наявність HВV-ДНК високої концентрації. Хвора живе разом з вагітною невісткою, сином та чоловіком. Який метод первинної профілактики членів родини буде найбільш ефективним?

A: Вакцинація всіх членів родини B: Вакцинація сина C: Інтерферонотерапія членам родини D: Вакцинація чоловіка E: Вакцинація вагітної жінки

Крок-2

2016

Хворий 42 років скаржиться на тупий біль у правому підребер'ї, слабість, зниження апетиту, свербіння шкіри, жовтяницю. Хвороба почалась 1 місяць тому з тривалих артралгій, відрази до їжі, сильної слабості. Три тижні тому з'явилась жовтяниця, що зараз значно збільшилась. Температура 36,0°С. Місцями сліди розчухів. Пульс 56 за хв. Язик обкладений білим нальотом. Живіт м'який, болючий у правому підребер'ї. Печінка +3 см. Селезінка не збільшена. Загальний аналіз крові: лейкопенія, відносний лімфомоноцитоз, ШЗЕ 3 мм/год. Який діагноз найбільш вірогідний?

A: Вірусний гепатит В B: Рак голівки підшлункової залози C: Вірусний гепатит А D: Цироз печінки E: Загострення хронічного холециститу

Крок-2

2025

У хворої 48 рокiв протягом 3-х тижнiв болiли суглоби, зник апетит, поступово наростала слабкiсть, з'явилась субфебрильна гарячка. 3 днi тому помiтила потемнiння сечi, пожовтiння шкiри. 6 мiсяцiв тому хвора була прооперована з приводу раку шлунка. Об'єктивно: рiвномiрне збiльшення печiнки на 2 см. Який з наведених додаткових методiв дослiдження є найiнформативнiшим для з'ясування причини?

A: Комп'ютерна томографiя гепатобiлiарної системи B: УЗД печiнки C: Рентгеноскопiя шлунка D: Визначення рiвня гiпербiлiрубiнемiї E: Визначення рiвня дiастази

Крок-2

2033

У хворого 68 років, через 3 місяці після операції у зв'язку з аденомою передміхурової залози погіршився апетит, почала наростати загальна слабість, а через тиждень від початку хвороби з'явились артралгія, тяжкість у правом підребер’ї. При огляді  – виражені симптоми загальної інтоксикації, температура тіла – 37,2°С, помірна жовтяниця шкіри та склер. Печінка збільшена на 3 см; селезінка збільшена, м'яка. Найбільш імовірним збудником захворювання у даного хворого є:

A: Гепаднавіруси B: Арбовіруси C: Рабдовіруси D: Реавіруси E: Пікорновіруси

Крок-2

2034

У хворого 68 років, через 3 місяці після операції у зв'язку з аденомою передміхурової залози погіршився апетит, почала наростати загальна слабість, а через тиждень від початку хвороби з'явились артралгія, тяжкість у правом підребер’ї. При огляді  – виражені симптоми загальної інтоксикації, температура тіла – 37,2°С, помірна жовтяниця шкіри та склер. Печінка збільшена на 3 см; селезінка збільшена, м'яка. Найбільш імовірним збудником захворювання у даного хворого є:

A: Гепаднавіруси B: Арбовіруси C: Рабдовіруси D: Реавіруси E: Пікорновіруси

Крок-2

2105

Хворий 43 років, шахтар на 7-й день захворювання скаржиться на різку слабкість, високу температуру, біль у м’язах ніг і попереку, жовтяницю, темний колір сечі, головний біль. Захворів гостро – озноб, температура 40°С, була носова кровотеча. Діурез 200 мл. Вірогідний діагноз?

A: Лептоспіроз B: Черевний тиф C: Вірусний гепатит D: Сепсис E: Малярія

Крок-2

2108

Хворий, 35 років, поступив на 12-й день хвороби із скаргами на виражені слабкість, нудоту, блювання. Три місяці назад проведена резекція шлунку. При огляді: стан тяжкий. Млявий. Свідомість збережена. Інтенсивна жовтушність шкіри, склер. На місці ін’єкцій крововиливи. Живіт м’який, чутливий при пальпації у правому підребер’ї печінка пальпується на 2 см нижче реберної дуги. Протромбіновий індекс 45%. Переважне порушення якої функції печінки приводить до зниження протромбінового індексу?

A: Білковосинтетичної B: Детоксикаційної C: Екскреторної D: Пігментоутворюючої E: Глікогенсинтетичної

Крок-2

2119

У жінки 23 років з терміном вагітності 8 тижнів при обстеженні знайдено антиген гепатиту В (НВsАg). Рівень білірубіну крові та активність аланінамінотрансферази в межах норми. Які повинні бути рекомендації щодо вагітності при даному захворюванні?

A: Зберегти вагітність та провести щеплення дитини проти гепатиту В при народженні B: Перервати вагітність C: Перервати вагітність та провести лікування препаратами інтерферону D: Зберегти вагітність та провести лікування противірусним препаратом ламівудін E: Зберегти вагітність та щомісячно проводити ультразвукове обстеження плоду

Крок-2

2196

Виявлено, що мати немовляти носителька НвsAg. Який із препаратів потрібно ввести для попередження вірусного гепатиту В у дитини?

A: Вакцина “Енджерикс” B: Інтерферон C: Людський імуноглобулін D: Циклоферон E: Антитільний імуноглобулін

Крок-2

2234

Виявлено, що мати немовляти носителька НвsAg. Який із препаратів потрібно ввести для попередження вірусного гепатиту В у дитини?

A: Вакцина “Енджерикс” B: Нормальний людський імуноглобулін C: Інтерферон D: Циклоферон E: Антитільний імуноглобулін

Крок-2

1803

У хворого, 17 років: ангіна, t° 38,2°С, генералізована лімфаденопатія (першими збільшились шийні лімфатичні вузли, що розташовані уздовж m. Sternocleidomastoideus), невелика жовтяниця, гепатоспленомегалія. Попередній діагноз?

A: Інфекційний мононуклеоз B: Туберкульоз лімфатичних вузлів C: Бактеріальна ангіна D: Дифтерія E: Лімфогрануломатоз

Крок-2

1880

Хвора 6 років, звернулася до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури, біль у горлі. Об'єктивно: слизова оболонка ротоглотки яскраво червона, на мигдаликах – білі нальоти, знімаються легко, виявлені збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні, малоболісні, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка – на 1 см. В крові – лейкоцитоз, широкоплазмові лімфоцити – 20%. Ймовірний діагноз?

A: Інфекційний мононуклеоз B: Гострий лімфолейкоз C: Гострий стрептококовий тонзиліт D: Дифтерія E: Аденовірусна інфекція

Крок-2

1941

Хвора 16 років, звернулася до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури, біль у горлі. Об'єктивно: слизова оболонка ротоглотки яскраво червона, на мигдаликах – білі нальоти, знімаються легко, виявлені збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні, малоболісні, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка – на 1 см. В крові – лейкоцитоз, атипові мононуклеари – 20%. Ймовірний діагноз?

A: Інфекційний мононуклеоз B: Аденовірусна інфекція C: Гострий лімфолейкоз D: Гострий стрептококовий тонзиліт E: Дифтерія

Крок-2

1984

У хворого 24 років на 4-й день хвороби гостра біль в горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 38°С. При огляді мигдалики гіпертрофовані, соковиті. Збільшені підщелепні, шийні пахвинні лімфовузли. Печінка +2 см, селезінка +3 см. В загальному анамнезі крові: л. – 14,0•109/л, лімфомоноцитоз, мононуклеарів 24%. Вірогідний діагноз.

A: Інфекційний мононуклеоз B: Лакунарна ангіна C: Гострий лейкоз D: Хронічний тонзиліт E: Дифтерія

Крок-2

2097

Хворий 18 років, поступив в стаціонар зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, підвищення температури до 37,5-38°С протягом 6 днів, біль у горлі. Об’єктивно: збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см в діаметрі, еластичні, мало болючі, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка – на 1 см, в крові – лейкоцитоз, віроцити – 15%. Вірогідний діагноз?

A: Інфекційний мононуклеоз B: Аденовірусна інфекція C: Ангіна D: Дифтерія E: Гострий лімфолейкоз

Крок-2

1808

У хворого 37 років протягом 3-х місяців розвилося сповільнення м’язових і рухових реакцій, зниження пам’яті на імена, адреси, порушились пізнавальні функції, з’явилась скутість, сонливість, розвилася неохайність, байдуже відношення до оточуючих та до свого стану. Втратив у вазі 12 кг. Відмічає переміжну гарячку. При огляді генералізована лімфаденопатія. Поставте клінічний діагноз:

A: СНІД B: Туберкульоз C: Герпетичний енцефаліт D: Сифіліс E: Лімфолейкоз

Крок-2

1833

Як вирішити питання про щеплення дитини з діагнозом СНІДу?

A: Вакцинація не проводиться B: Вакцинація проти поліомієліту і туберкульозу C: Вакцинація проти поліомієліту D: Вакцинація проти туберкульозу E: Вакцинація проти дифтерії та правця

Крок-2

1847

ВІЛ-позитивний пацієнт, 28 років, в минулому ін’єкційний наркоман, пред’являє скарги на задишку, непродуктивний кашель, підйом температури до 37,5°С протягом 2-х місяців. Об’єктивно: шкіряні покрови бліді, в легенях вислуховується ослаблене дихання, особливо в задньонижніх відділах, задишка 24 в 1 хв. Рентгенологічно хмароподібні білатеральні інфільтрати у вигляді “крил метелика”. Підберіть найбільш ефективні підходи до лікування:

A: Інгібітори протеаз. Інгібітори транскриптази B: Противірусний гама-глобулін+вітаміни групи В,С C: Антибіотики+інгібітори транскриптази D: Пересадка кісткового мозку+інгібітори транскриптази E: Дезінтоксикаційна терапія

Крок-2

1868

Хворий 18 років 3 роки вживає наркотики внутрішньовенно. Відзначає збільшення множинних лімфовузлів більше 6 місяців. Неодноразові епізоди розповсюджених герпетичних висипань, значне зниження маси тіла. Останні 4 тижні скаржиться на наявність водянистих випорожнень 5-6 разів на добу; антибіотики, що застосовувались не ефективні. Яке дослідження найбільш доцільне для виявлення причини діареї?

A: Мікроскопія калу на виявлення Cryptosporidium B: Дуоденальне зондування для виявлення Lamblia intestinalis C: Біопсія товстої кишки для виявлення Entamoeba hystolitica D: Вірусологічне дослідження калу для виявлення ротавірусів E: Біопсія слизової 12-типалої кишки для виявлення Helicobacter pylori

Крок-2

1869

Хвора 34 роки тривалий час вживає наркотики внутрішньовенно, скаржиться на наявність водянистих випорожнень 5-6 разів на добу протягом 3-х тижнів; при огляді додатково виявлено генералізована лімфаденопатія. Лабораторне обстеження вірогідніше за все виявить:

A: Зниження сироваткової концентрації К+ B: Підвищення сироваткової концентрації НСО3 C: Підвищення сироваткової концентрації Na+ D: Зниження показників гематокриту E: Підвищення рН сироватки крові

Крок-2

1893

Хвора 18 років, кілька років вживає наркотики внутрішньовенно, скаржиться на тривалий завзятий кашель більше 4 міс., підвищення Т до 38°С, лікування із приводу “інтерстиціальної пневмонії” не ефективно. Було кілька епізодів розповсюджених герпетичних висипань, знизилася маса тіла. Дослідження імунограми найімовірніше виявить:

A: Зниження числа Т-4 лімфоцитів-хелперів B: Підвищення числа Т-4 лімфоцитів-хелперів C: Підвищення імунорегуляторного індексу Т-4/Т-8 D: Підвищення абсолютної кількості Т-лімфоцитів E: Підвищення показників гіперчутливості уповільненого типу

Крок-2

1894

Хворий 28 років, скаржиться на збільшення лімфовузлів протягом півроку, що прогресує слабість, пітливість, періодичні підйоми Т до 38°С. Кілька років уживає наркотики внутрішньовенно. Зниженого живлення, розповсюджений себорейний дерматит, пальпуються збільшені безболісні шийні, пахвові й пахові лімфовузли розміром до 2-2,5 см. Яке дослідження варто призначити в першу чергу?

A: Дослідження крові на наявність антитіл до ВІЛ B: Стернальна пункція C: Бактеріологічне дослідження крові D: Біопсія лімфовузла E: Дослідження крові на наявність антитіл до вірусу Епштейна-Бара

Крок-2

1964

Хворий 28 років, скаржиться на збільшення лімфовузлів протягом півроку, прогресуючу слабкість, пітливість, періодичні підйоми температури до 38°С. Декілька років вживає наркотики внутрішньовенно. Зниженого харчування, розповсюджений себорейний дерматит, пальпуються збільшені безболісні шийні, пахвинні та пахвові лімфатичні вузли розміром до 2-2,5 см. Яке дослідження потрібно призначити в першу чергу?

A: Дослідження крові на наявність антитіл до ВІЛ B: Бактеріологічне дослідження крові C: Біопсія лімфовузла D: Стернальна пункція E: Дослідження крові на наявність антитіл до вірусу Епштейна-Бара

Крок-2

1991

Студента 20 років протягом місяця турбує значна втомлюваність, підвищена температура тіла 39°С, профузний піт, схуднення. Об'єктивно: збільшені всі групи периферичних лімфатичних вузлів, кандидоз ротової порожнини, герпетичні висипання на губах. В загальному аналізі крові: лейк. 3,3•109/л, ШЗЕ 15 мм/год, В-лімфоцитів 12%, співвідношення Тх/Тс

A: Виявлення антитіл в реакції ІФА до ВІЛ B: Біопсія лімфовузла C: Стернальна пункція D: Бактеріологічне дослідження крові E: Проба Манту

Крок-2

2004

У всьому світі відмічається неухильне зростання ВІЛ-інфекції. Як цю ситуацію треба епідеміологічно трактувати?

A: Спорадична захворюваність B: Ендемічний антропоноз C: Пандемія D: Епідемія E:

Крок-2

2005

У всьому світі відмічається неухильне зростання ВІЛ-інфекції. Як цю ситуацію треба епідеміологічно трактувати?

A: Пандемія B: Спорадична захворюваність C: Ендемічний антропоноз D: Епідемія E:

Крок-2

2013

Хворий 28 рокiв наркоман. Хворiє протягом року, коли вiдмiтив загальну слабiсть, пiдвищену пiтливiсть, схуднення. Часто хворiв респiраторними захворюваннями. За останнi 2 днi була перемiжна гарячка з профузними нiчними потами, посилилась загальна слабiсть, приєднався пронос з домiшками слизу i кровi. При оглядi полiлiмфоаденопатiя, у порожнинi рота герпетичнi висипання, при пальпацiї живота – збiльшенi печiнка та селезiнка. Який найбiльш вірогідний дiагноз?

A: СНIД B: Туберкульоз C: Хронічний лімфолейкоз D: Рак товстого кишечнику E: Хроніосепсис

Крок-2

2038

Жінка 24 років звернулась до лікаря в зв'язку з довготривалою лихоманкою, нічною пітливістю. За останні три місяці схудла на 7 кг. Мала безпорядні статеві стосунки. При об'єктивному дослідження знайдено збільшення всі груп лімфатичних вузлів, гепатолієнальний синдром. В крові: лейк. – 2,2•109/л. Яке захворювання необхідне запідозрити?

A: ВІЛ-інфекція B: Лімфогрануломатоз C: Туберкульоз D: Інфекційний мононуклеоз E: Хроніосепсис

Крок-2

2085

Студента 20 років протягом місяця турбує значна втомлюваність, підвищена температура тіла 39°С, профузний піт, схуднення. Об'єктивно: збільшені всі групи периферичних лімфатичних вузлів, кандидоз ротової порожнини, герпетичні висипання на губах. В загальному аналізі крові: лейк. 3,3•109/л, ШЗЕ 15 мм/год., В-лімфоцитів 12%, співвідношення Тх/Тс

A: Виявлення антитіл до антигенів ВІЛ B: Визначення кількості Т-лімфоцитів C: Біологічна проба на морських свинках D: КТГ черевної та грудної порожнини E: Стернальна пункція

Крок-2

2146

Хвора 21 року, без постійного місця проживання, скаржиться на послаблення стільця протягом 2-х місяців, втрату ваги на 13 кг, слабість, постійну субфебрильну температуру, рецидивуючий герпес. На губах герпетичні висипання, генералізована лімфаденопатія, збільшення печінки до 2 см. Аналіз крові: ер. – 4,4•1012/л, Hb – 115 мг/л, ШОЕ – 15 мм/годину, лейк. – 10,0•109/л, е – 2%, п – 6%, з – 61%, л – 17%, м – 3%. Атипічні мононуклеари - 6%. Який найбільш імовірний діагноз?

A: СНІД B: Затяжна дизентерія C: Інфекційний мононуклеоз D: Лімфогранулематоз E: Амебіаз

Крок-2

2164

Сполучення втрати маси тіла, пітливості, рецидивуючого афтозного стоматиту й оперізувального герпесу, лімфаденопатії, дозволили лікареві припустити у хворого ВІЛ-інфекцію. При додатковому обстеженні може бути виявлено:

A: Зменшення співвідношення Т4-Т8 лімфоцитів B: Збільшення співвідношення Т4-Т8 лімфоцитів C: Зрушення нейтрофільної формули вліво D: Гіпереозинофілію E: Лімфомоноцитоз

Крок-2

2205

Хворий 18 років, 3 роки вживає наркотики внутрішньовенно. Відзначає збільшення множинних лімфовузлів більше 6 міс., кількаразові епізоди розповсюджених герпетичних висипань, значне зниження маси тіла. Останні 4 тижня скаржиться на наявність водянистих випорожнень 5-6 разів у добу; антибіотики, що застосовувалися, не ефективні. Яке дослідження найбільше доцільно для визначення причини діареї?

A: Мікроскопія калу на виявлення Cryptosporidium B: Дуоденальне зондування для виявлення Lamblia intestinalis C: Біопсія товстої кишки для виявлення Entamoeba hystolitica D: Вірусологічне дослідження калу для виявлення ротавірусів E: Біопсія слизуватої 12-типалої кишки для виявлення Helicobacter pylori

Крок-2

2206

Хвора 34 років, що довгостроково вживає наркотики внутрішньовенно, скаржиться на наявність водянистих випорожнень 5-6 разів у добу протягом 3-х тижнів; при огляді додатково виявлений генералізована лімфаденопатія. Лабораторне обстеження найімовірніше виявить:

A: Зниження сироваткової концентрації ДО+ B: Підвищення сироваткової концентрації Na+ C: Зниження показників гематокриту D: Підвищення сироваткової концентрації НСО3 E: Підвищення рН сироватки крові

Крок-2

2210

Хворий 28 років, скаржиться на збільшення лімфовузлів протягом півроку, що прогресує слабість, пітливість, періодичні піднімання Т до 38°С. Кілька років уживає наркотики внутрішньовенно. Зниженого живлення, розповсюджений себорейний дерматит, пальпуються збільшені безболісні шийні, пахвові й пахові лімфовузли розміром до 2-2,5 см. Яке дослідження варто призначити в першу чергу?

A: Дослідження крові на наявність антитіл до ВІЛ B: Бактеріологічне дослідження крові C: Біопсія лімфовузла D: Стернальна пункція E: Дослідження крові на наявність антитіл до вірусу Епштейна-Бара

Крок-2

2213

У хворого, 26 років, направленого на консультацію до інфекціоніста, виявлена лихоманка протягом 1,5 місяця, генералізована лімфаденопатія, втрата маси тіла на 12 кг, пітливість, збільшення печінки на 3 см, сліди перенесеного 2 місяці тому оперізувального лишаю. Протягом 1,5 років страждає фурункульозом. Найбільш імовірний діагноз:

A: ЦМВ-інфекція B: ВІЛ-інфекція C: Інфекційний мононулеоз D: Токсоплазмоз E: Хламідіоз

Крок-2

2245

Хворий 18 років, 3 роки вживає наркотики внутрішньовенно. Відзначає збільшення множинних лімфовузлів більше 6 міс., кількаразові епізоди розповсюджених герпетичних висипань, значне зниження маси тіла. Останні 4 тижня скаржиться на наявність водянистих випорожнень 5-6 разів у добу; антибіотики, що застосовувалися, не ефективні. Яке дослідження найбільше доцільно для визначення причини діареї?

A: Мікроскопія калу на виявлення Cryptosporidium B: Біопсія товстої кишки для виявлення Entamoeba hystolitica C: Дуоденальне зондування для виявлення Lamblia intestinalis D: Вірусологічне дослідження калу для виявлення ротавірусів E: Біопсія слизуватої 12-типалої кишки для виявлення Helicobacter pylori

Крок-2

2255

Під час медичного огляду 19 річного робітника виявлене генералізоване збільшення лімфатичних вузлів з переважною поразкою задньошийних, пахвових і ліктьових. На шкірі ліктьових згинів - множинні сліди від ін'єкцій. Прийом наркотиків заперечує, сліди від ін'єкцій пояснює лікуванням грипу. У крові: ер. - 3,2•1012г/л, гемоглобін - 100 г/л, лейкоцити - 3,1•109/л, помірна лімфопенія. Яке дослідження необхідно зробити в першу чергу?

A: ІФА на ВІЛ B: Імунограма C: Стернальна пункція D: Рентгенографія легенів E: Біопсія лімфовузлів

Крок-2

2256

Чоловік, що мав 2 дні назад статевий контакт, як з'ясувалося пізніше, з ВІЛ-інфікованим партнером, звернувся із проханням виключити ймовірність інфікування. Коли необхідно проводити перше дослідження антитіл на ВІЛ у даного пацієнта?

A: Через місяць після полового контакту B: У день звертання C: Через 3 місяці D: Через 6 місяців E: Через 1,5 року

Крок-2