Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пневмопатії та неспецифічні запальні захворювання нижніх дихальних шляхів у дітей.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Гіалінові мембрани

Захворювання первинне. Частіше виникає після Кесарева січення та при великих крововтратах при пологах у 13-25% доношених та 39-50% недоношених дітей.

Захворювання вторинне - після аспірації, пневмонії, гіперкапній.

Процес частіше визначається у сформованих ділянках легень.

Морфологічно на поверхні бронхів, альвеол знаходять гіаліноподібну речовину. Бронхіоли колобовані або заповнені астрованими масами із пологових шляхів. Інші альвеоли заповнені набряковою і геморагічною рідиною, або астрованими масами і слизом.

Через 8-48 год. Вони фрагментуються та розсмоктуються і функція легень відновлюється. Повне розсмоктування за 4-14 діб. Якщо в перші 2 доби виживає, то є надія, що буде жити.

Рентгенологічно. І стадія /1-2 доба/. 1. Зниження прозорості легень внаслідок утворення нодозно-ретикулярної сітки - комірковий компонент у зв'язку з гіперемією, гемостазом у периферійних судинах. 2 По­вітряна бронхографія - смужки розширених бронхіальних розгалуджень.

II стадія /3-6 доба/. 1 Вогнищеві та фокусні затемнення /анатомічним субстратом яких є ателектази, набряк, геморагії.

2 Ділянки здуття. ІП стадія. / 7-9 доба/. - білі легені - двобічне затемнення легень на тлі яких не диференціюються судини, серце, діафрагма. - у 5-35% новонароджених. Первинні і вторинні.

Якщо протягом 48 годин вони не розправляються, то такий стан є патологічним.

Первинні аталектази - неповне розправлення після народження - це може бути внаслідок: А/ недорозвиненості дихального центру; Б/Мофологічної і функціональної незрілості альвеолярної, бронхіолярної, судинної систем легень; В/ недорозвиненості апарату зовнішнього дихання /м'язи, кістки, обтурація/; ТІ зниження активності сурфактанту; пологові травми і асфіксії.

Рентгенологічно: 1/ виявляють часточкові дрібні розсіяні затемнення різноманітної форми; 2/ Деформацію легеневого малюку / В зв'язку з наявністю коміркового компоненту легенеюго малюнку/.

  1. Ділянки здутих часточок легень.

  2. Сегментарні частіше у більш зрілих недоношених тінь трикутної форми, гомогенної структури, контури чіткі, ввігнуті /Зменшення об'єму/.

5. Опосередні симптоми. Зменшення об'єму легень: зближення ребер; переміщення середостіння вбік патологічного процесу; більш високе стояння діафрагми.

  1. Здуття сусідніх сегментів.

Вторинний ателектаз - спадіння легені, яка раніше функціювала: із-за обтурації, компресії, пневмонії.

Легеня розправляється після усунення причин за 4-5 добу, рідко протягом 1 місяця.

Ателектаз мертвонародженного:

1. Рівномірне затемнення легені.

2. Нечітке окреслення контурів серцево-судинної тіні.

Муковісцедоз - природжене системне захворювання електролітного обміну, що характаризується ураженням секреторних клітин низки органів: травного каналу, підшлункової залози, бронхів, жовчо-видільної системи тощо, внаслідок чого збільшується вязкість секрету. У підшлунковій залозі виявляються множинні кісти, заповнені густим слизом, тканина залози заміщена пухкою та грубоволокнистою тканиною. Спостерігається розширення, закупорювання жовчних протоків, просвіту петель кишок, бронхів в'язким вмістом. У легенях внаслідок закупорки бронхів спостерігають часткові аталектази, емфізематозні були, в більш старому віці - бронхоектазії, кісти, фокуси запалення. Лабораторним тестом наявності муковісцедозу є визначення кількості хлоридів у поті.

На рентгенограмах спостерігають підсилення та деформацію легеневого малюнку в основному в базальних відділах легенів, що зумовлено стовщенням стінок бронхів, характерний симптом "паралельних рійок", округлі просвітлення бронхів в ортоградному січенні, з потовщеними стінками. Бульозні здуття, дисковидні та часточкові ателектази. У період загострення з'являються пневмонічні фокуси.

Набряково-геморагічний синдром - локальний прояв загальної патологічної гідротації, всього організму новонародженого, що трапляється внаслідок порушення обміну і внутрішньо-утробної гіпоксії -смерть в 3-9%.

Рентгенологічно: 1-різке підсилення судинного малюнку. 2-деформація: легеневого малюнку а/ внаслідок нечіткості контурів в зв'язку з набряком тканини навкруг судин; б/прояви коміркового компоненту /набухання міжальвеолярних перетинок/; 3-зниження прозорості легень, особливо у прикореневих відділах і центральних, внаслідок чого нечітко просвічуються котур середостіння і діафрагми; 4-множинні вогнищеві тіні виникають унаслідок внутрішньо-альвеолярних геморагій і запалення; 5-вогнищеві ателектази особливо у недоношеній дітей. Прогноз: летальний на 2 добу.

Незрілість легеневої тканини /синдром Вільсока-Микиті/

- недорозвиненість еластичної тканини легенів.

Нерідко спостерігається у дітей, яким застосовують штучне дихання /надмірне роздування легенів/.

Рентгенологічно : І стадія. 1. Деформація легеневого малюнку внаслідок появи: а) нижнього тонкостінного коміркового компоненту. Внаслідок набряку інтерстиція.б/ з обох боків смугастих ліній. 2. Емфізема. 3. Збільшення правих порожнин серця.

II стадія. І Більш виражена деформація легеневого малюнку за рахунок грубого коміркового компоненту (зміни частіше в верхніх частках). 2. Поява на тлі деформованого легеневого малюнку бул розміром до 10 мм.З. Здуття базальних відділів легень.

Ш стадія. Зникнення вищевказаних змін, /через 3-12 місяців/. Летальність до 60-70%

Гіперпневматрз.

Гіперпневматоз - емфізема, частіше розвивається після родової травми, коли настає ішемія головного мозку, що веде до пасивного розширення легеневої тканини. На рентгенограмах с збільшення розмірів легень в вертикальному та поперекових розмірах, легеневий рисунок в нормі, так як ступінь емфіземи недостатня для виштовхування крові з капілярів.Серце звичайної форми і розмірів - немає умов для розвитку легеневого серця.

ГРВ - гострі бронхолегеневі процеси.

Бронхіт в разі ГРВІ. Клінічно розвивається у перші 3 доби від початку захворювання.

Патоморфологічно є запалення слизової бронхів, яке розповсюджується на інші шари стінки. Накопичення секрета у просвіті бронхів. Багатокрів'я в судинах.

Прямі рентгенологічні ознаки.

  1. Симптом кільця - внаслідок потовщення стінок бронхів - в ортоградному січенні просвіт бронхів муфтоподібно звужується, а ширина стінок збільшується, межі стінок нечіткі. У нормі товщина стінок бронхів в ортоградному січенні волосоподібна.

  2. Симптом паралельних ліній - коли на рентгенограмах диференцюються парні смужки стовщених стінок бронхів, 3-5 порядку. У деяких місцях спостерігаються У-подібні розгалуження бронхів, заповнених секретом, які нагадують розширені судини, а в ортоградній проекції окремі вогнища.

Посередні рентгенологічні ознаки.

Нерівномірність прозорості легень внаслідок чередування ділянок зниження її та здуття.

Наряду з ділянками гіповентиляції є вогнищеподібні тіні до 0,3 см /субстратом яких в розширені судини в оргоградніій проекції і часточкові ателектази.

Легеневий малюнок підсилений та деформований за рахунок нечіткості контурів судин і появи комірювого компоненту (потовщення стінок альвеол у зв'язку з набряком її з-за затримки відтоку лімфи). Обрив судин на рівні ділянок здуття і збіднення його на їх тлі.

Зміни серця. Збільшується частота скорочень та розміри серця насамперед за рахунок лівого шлуночку, що супроводжується центральним венозним застоєм, чітко визначаємим на 3-4 день захворювання. Після перевантаження лівого шлуночку виникає спазм артеріол з наступним перевантаженням правого шлуночку, що веде до мітралізацй тіні серця, з-за збільшення розмірів легеневої артерії. Тіні коренів розширені, збільшена їх інтенсивність (розширені вени та артерії 1-2 порядку). Зовнішні їх межі стають нечіткими в зв'язку з порушенням лімфооттоку, погіршена їх структура. На 3-5 добу ознаки зменшуються, на 8-10 зникають.

Обструктивний бронхіт.

При цьому внаслідок клапанної закупорки просвіту великої кількості бронхів субсегментарного розміру на перше місце в рентгенологічній картині виходить підвищенна пневматизація легень. Внаслідок цього збільшується прозорість легень і з'являються посередні ознаки гіпервентиляції: передні і задні відділи ребер розташовані більш горизонтально, збільшується передньо-задній розмір, ширина і висота грудної клітки. Останнє трапляється у зв'язку з опущенням куполів діафрагми. Збільшується розмір синусів та ширина між­реберних проміжків, та ретростернального простору. Серце займає вертикальне положення. Набуває форму висячої краплі. Збіднення легеневого малюку ще немає, так як ще немає тієї величини тиску повітря, яка виштовхує кров із капілярів.

Бронхіоліт розвивається тільки у немовлят. На рентгенограмах є крайня ступінь вираженості ознак збільшення розмірів грудної клітки з-за різкого підвищення кількості повітря в альвеолах. 1.Різко збільшена прозорість легень; 2. Верхівки легень розташовані вище рівня 1 ребер; 3. Пролабують контури легень у міжреброві проміжки; 4. Є медіастінальні легеневі грижі. 5. Діафрагма опущена до рівня 6,7 ребер, більш плоска; 6. Синуси збільшені; 7. Міжреберні проміжки розширені; 8. Положення задніх та передніх відділів ребер горизонтальне.

Внаслідок закупорки бронхіол слизом можливі утворення дископодібних ателектазів. Корені розширені, ущільнені, неструктурно. Зовнішній їх край не чіткий, в зв’язку з явищами лімфостазу. Легеневий малюнок збіднений внаслідок виштовхування крові з капілярів і судин більшого калібру.

Серце мітральної конфігурації, збільшене в розмірах, його верхівка розташована над діафрагмою.У разі сприятливого перебігу захворювання зазначені симптоми зникають на 3-4 добу.

Облітеруючий бронхіоліт - Ісход гострого бронхіоліту - в результаті недолікування в альвеолах розвивається фіброзна тканина. Такий стан по автору зветься Синдром Мак Леода. На рентгенограмах легені сверхпрозорі зі зменшенням їх розмірів, внаслідок чого тінь середостіння зміщується в бік ураження. Легеневий малюнок збіднений, тіні судин вузькі. Для підтвердження цього стану роблять відсрочену рентгенограму грудної клітки на 20-30 день в фазу вдиху та видоху. Якщо раніш виявлені зміни залишаються в обидві фази, то діагноз синдрома Мак Леода підтверджується.

Сегментарний набряк: локальне порушення кровообігу в окремих сегментах або субсегментах. Розвивається на тлі дифузного бронхіту і бронхіоліту.

Специфічних клінічних проявів не має, виявляється на тлі ГРВІ. Ренгенологічно: на тлі раніше описаних симптомів додатково виявляють.

  1. Зниження прозорості сегмента або субсегмента однорідної структури.

  2. Легеневий малюнок на цьому рівні диференцюється погано.

3. Контур сегмента, звернений в бік міжчасточної щілини чіткий, рівний до сусіднього сегмента -нечіткий і плавно переходить у посилений легеневий малюнок.

4. Ознак зменшення об'єму легені немає.

Тінь нестійка /спостерігаються протягом 2-3 днів/. Після розсмоктування набряку протягом 3-5 днів залишається посилення легеневого малюнку.

Пневмонії

В течії пневмонії відокремлюють фазу початку, розпалу і розсмоктування. Коли тіні у дитини з'явились на фоні підсиленого легеневого малюку, то це є ускладнення, зараження бактеріальної флори. Інфільтрація у дітей продовжується 5-7 діб, а далі вона розсмоктується як з периферії, так і з центру, тоді з'являється легеневий малюнок. Ускладнення найчастіше у період розпалу. У зв'язку з тим, що у дітей частки не повністю відокремлюються одна від одної, то інфільтрація може переходити із одної частки в іншу.

Пневмонії поділяють на паренхіматозні та інтерстеціальні.