Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен, відповіді.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
272.18 Кб
Скачать

8. Особливості і типи асинхронного обміну інформацією.

Дані між пристроями передаються по шині даних переважно в паралельній формі, для організації обміну використовуються додаткові лінії зв’язку (запит на передачу, готовність пристрою, підтвердження наявності даних). Даний метод дозволяє організовувати обмін даними з високою степіню надійності. Недоліком є обмежена або низька швидкодія, наявність додаткових ліній обмежує відстань між об’єктами внаслідок утворення ел.магн. полів (наводок), що приводить до спотворення інформації. Правила по яких здійснюється обмін інформацією називається протоколом обміну. Протоколи можуть реалізовуватись програмно або апаратно в спеціалізованих інтерфейс них мікросхемах. Сигнал який підтверджує наявність інформації на шинах називається Strobe. Strobe бувають по фронтах і по рівнях. Дані передаються тільки тоді коли в МП надсилає запит ПВВ, в всіх решта випадках МП дані не надсилає.

9. Особливості і типи синхронного обміну інформацією.

Синхронний метод:

Синхронний із зовнішньою синхронізацією

Синхронний із внутрішньою синхронізацією

Особливості:

Пристрої які приймають участь в обміні даними мають бути синхронізовані, тобто передача даних і прийом повинні проходити в одинаків проміжок часу.

Передача даних: Для організації обміну достатньо двох ліній TxD(RxD) і CLK(Clock). TxD(RxD)- інформаційна лінія і лінія синхронізації CLK. Для введення в синхронізацію використовується зовнішній ТГ.

Синхронний метод із внутрішньою синхронізацією

В даному методі для вводу в синхронізацію використовуються синхросимволи(СхС) – спеціальний код який містить інформацію про наявність/відсутність даних в контейнері даних. Пакети які включають в себе синхросимволи і контейнер даних передаються по мережі постійно, навіть тоді коли даних для передачі немає. Для коректного обміну передавач і приймач повинні бути налаштовані на однакові параметри: 1) частота обміну; 2) к-сть і коди синхросимволів; 3) к-сть біт синхросимволу і даних.

Взаємодія між об’єктами організовується на програмному рівні. Переваги: мінімальна к-сть ліній зв’язку, передачі на великі відстані. Недолік: обмін даними відбувається постійно, мала інформативність про стан пристроїв прийому інформації.

В І Д М І Н Н О

20. Синхронно-асинхронний тип обміну інформацією. Інтерфейс rs-232.

С-а тип: Пакети даних передаються по лінії зв’язку по мірі потреби (асинхронно), а біти пакетів передаються синхронно.

Пакет: домал.

Приймач і передавач повинні бути налаштовані на однакові параметри передачі: швидкість(біт/с), кількість біт даних(5-8), наявність і тип біта контролю, кількість стопових бітів (1; 1,5; 2). Переваги: мінімальна кількість ліній зв’язку, передача на великі відстані, лінія не завантажена (без постійної передачі). Недоліки: низька інформативність про стан приймача (щоб усунути ставлять «ехо» ↔). Інтерфейс RS-232 призначений для підключення до комп'ютера стандартних зовнішніх пристроїв (принтера, сканера, модему, миші і ін.), а також для зв'язку комп'ютерів між собою. Основними перевагами використовування RS-232 є можливість передачі на великі відстані (за стандартом довжина сполучного кабелю може доходити до 15 метрів) і набагато більш простий кабель (з меншою кількістю дротів). В той же час працювати з RS-232 дещо складніше. Дані в інтерфейсі RS-232 передаються в послідовному коді (біт за бітом) побайтно. Кожний байт обрамляється стартовим і стоповими бітами. Дані можуть передаватися як в одну, так і в іншу сторону по різних дротах (дуплексний режим). Швидкість передачі - до 14,4 Кбайт/с. Призначення сигналів інтерфейсу RS-232: FG - захисне заземлення (екран). TxD - дані, передавані комп'ютером в послідовному коді (логіка негативна). RxD - дані, що приймаються комп'ютером в послідовному коді (логіка негативна). RTS - сигнал запиту передачі. Активний у весь час передачі. CTS - сигнал скидання (очищення) для передачі. Активний у весь час передачі. Говорить про готовність приймача. DSR - готовність даних. Використовується для завдання режиму модему. SG - сигнальне заземлення, нульовий дріт. DCD - виявлення несучої даних (детектування сигналу, що приймається). DTR - готовність вихідних даних. RI - індикатор виклику. Говорить про прийом модемом сигналу виклику по телефонній мережі. Одержавши стартовий біт, приймач вибирає з лінії біти даних через певні інтервали часу. Дуже важливо, щоб тактові частоти приймача і передавача були однаковими. Для реалізації інтерфейсу застосовуються мікросхеми універсальних асинхронних приймачів-передавачів.