Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
127.33 Кб
Скачать

4. Бюджетний процес

Бюджетний процес – це регламентований законодавством порядок розгляду та затвердження бюджетів на всіх рівнях його виконання.

Розрізняють наступні стадії бюджетного процесу:

  1. складання проекту бюджету;

  2. розгляд проекту бюджету;

  3. затвердження бюджету;

  4. виконання бюджету;

  5. складання, розгляд, затвердження звіту про виконання бюджету.

На стадії складання проекту бюджету велика роль відводиться бюджетному плануванню, яке тісно пов’язане з:

  1. макроекономічним плануванням та прогнозуванням – тобто бюджет формується на основі прогнозних величин ВВП, НД, інфляції, валютного курсу, % ставок, доходів та видатків населення, даних платіжного балансу;

  2. плануванням і прогнозуванням соціального розвитку країни – бюджет планується на основі прогнозних планів щодо величини межі заробітної плати, межі пенсії, межі малозабезпеченості, та на основі параметрів перерозподілу індивідуального добробуту, на базі чого обраховують масштаби кінцевого споживання населення;

  3. основними напрямками фіскальної та монетарної політики, тобто визначаються обсяги доходів та видатків бюджету в основному вимірі та відносно ВВП, обсяги бюджетного дефіциту (профіциту), джерела фінансування бюджетного дефіциту та характерне використання бюджетного профіциту, обсягів доходів від операцій з капіталом;

  4. основними напрямками регіональної політики та політики, щодо міжбюджетних відносин (визначаються параметри місцевих бюджетів на основі закріплення за ними доходів та видатків визначаються обсяги міжбюджетних трансфертів).

Розгляд та затвердження бюджету здійснюється представницькою владою на основі консультацій та політичного діалогу з виконавчою владою.

Виконавча влада в особі відповідних фінансових органів забезпечує четвертий стан бюджетного процесу, виконання бюджету (міністерство фінансів, органи управління на місцях, державне казначейство, податкова адміністрація, контрольно - ревізійне управління).

Затвердження державного бюджету здійснюється законодавчою владою.

Бюджетний процес на певний рік розпочинається з прийняття Верховною Радою бюджетної резолюції, в якій фіксуються основні напрями бюджетної політики на наступний рік. Бюджетна резолюція повинна бути прийнята 15 червня поточного року. Керуючись бюджетною резолюцією та враховуючи бюджетне планування уряд розробляє проект бюджету.

Міністерство Фінансів має до 15 червня подати проект зведеного та державного бюджету на розгляд Кабінету Міністрів. При цьому враховуються всі спільні питання всередині уряду та ознайомлюються президентом; якщо він дає згоду, то до 15 вересня поточного року проект бюджету повинен бути винесений на розгляд Верховної Ради України. Далі розпочинається друга та третя стадія бюджетного процесу. У Верховній Раді проект бюджету аналізують, після чого відбувається його відкрите обговорення і внесення поправок. Після обговорення, врахування всіх поправок Верховна Рада має до 2 грудня прийняти Закон України «Про Держбюджет» та відповідну постанову про порядок введення в дію закону. Президент протягом 15 днів після прийняття Закону «Про Держбюджет» повинен його підписати, а якщо він його не підписує, то повертає на доопрацювання. У разі неприйняття Верховною Радою до 2 грудня Закону «Про Держбюджет» вона повинна прийняти постанову про порядок фінансових видатків на поточні цілі. Якщо до 30 грудня така постанова не буде прийнята, всі параметри попереднього року залишаються в силі, відповідно до чого здійснюються видатки, окрім видатків розвитку.

З початку нового бюджетного періоду розпочинається четверта стадія бюджетного процесу – виконання бюджету.

Звіт про виконання бюджету приймає Верховна Рада України.