Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 ТЕХНОЛОГІЧНИЙ РОЗДІЛ надя.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

4 Конструкторський розділ

4.1 Аналіз вихідних даних і розробка кнструкції пристрою,його робота.

Несправності коробок передач і роздавальних коробок характеризуються такими ознаками: підвищені шуми при роботі і переключанні, самовимикання передач, надмірне нагрівання коробок, вібрація, зниження ККД та ін.

Підвищені шуми при роботі виникають у результаті спрацювання зубів шестерень або підшипників, великого тривалого переміщення вадів, недостат­ньої кількості масла в картері або занадто рідкого масла, ослаблення кріплення коробки здвигуном , спрацювання шліців на шестернях і валах. Шум шесте­рень при переключенні передач виникає внаслідок нещільного вимикання зчеплення, несправності синхронізаторів, відсутності мастила в картері.

Самовимиканя передач на ходу буває внаслідок спрацювання зубів, ослаб­лення або поломки пружин, фіксаторів, розроблення виточок на повзунах пере­микання, згинання вилок перемикання, неправильного регулювання механізму приводу керування коробками. Утруднене вмикання передач при засто­суванні густого масла, забрудненні напрямних повзунів, погнутості повзунів і валів, заїданні важелів перемикання і фіксаторів, вигинанні вилок пере­микання.

Надмірне нагрівання коробок передач може бути при малому рівні масла в картері, занадто рідкому маслі, тугому затяганні або зруйнуванні підшипників, великому спрацюванні зубів, шліців, підшипників. Коли є перелічені несправності, можливі вібрація і зниження ККД коробок.

Я застосовую стенд для випробовування коробок передач автомобіля ЗІЛ -433360.

Будова стенда :

1.Електрогальмо

2.Кронштейн

3.Карданний вал

4.Рама з електрошафою

5.Напівмуфта

6.Вал проміжний

7.Кришка підшипника

8.Напівмуфта шліцева

9.Втулка розпорна

10.Прокладка

11.Втулка

12.Кожух

13.Підкладка

Цей стенд призначений для обкатки коробки передач. Її обкатка проводиться від електродвигуна впродовж 3-5 хвилин на кожні послідовно вкючені пердачі. Коробку передач закріплюють на спеціальному стенді для випробування коробок передач, і за допомогою муфт і карданної передачі з’єднують з електродвигуном і електрогальмами. Електродвигун розкручує первинний вал коробки передач до номінального значення. А електрогальмо пригальмовує вторинний вал для подачі навантаження на шестерні коробки передач. В процесі випробовування коробки передач перевіряють нормальне вкючення передач, відсутність підвищенних шумів шестерень в зацеплені і стуків, підтікання мастила в прокладках і стиках, а також інші несправності. Після обкатування коробку передач встановлюють на автомобіль.

Коробку передач закріплюють на раму 4 з електрошафою. Електродвигун, за допомогою напівмуфтів 5, з’єднують з проміжним валом , який закріплений у підшипнику на кронштейні 2. На другий кінець проміжного вала приєднана напівмуфта 5 з напівмуфтою шліцевою 8. Шліци напівмуфти шліцевої співпадають зі шліцами на первинному валі коробки передач і через них передається обертальний момент від електродвигуна на коробку передач. До вторинного вала коробки передач прикріплюється карданна передача, яка з’єднана з електрогальмом. Електрогальмо призначене для створення опору обертання вторинного вала коробки передач, що відповідає різним типам навантаження.

Даний стенд дозволяє випробувати коробку передач і виявити її несправності перш ніж вона буде встановлена на автомобіль. Він призначений для зменшення часу простою автомобіля в ремонті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]