Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.84 Mб
Скачать

21. Зворотні електромеханічні перетворювачі.

Електромеханічні перетворювачі випускаються в різному виконанні, але усі вони виконуються у формі механічного контактного пристрою, що працює під дією фізичної величини, що змінюється, вимір якої і здійснюється. Зазвичай контакти мають просту форму і працюють в дискретному режимі, як, наприклад, біметалічний вимикач (мал. 6)

Мал. 6. Біметалічний елемент, що працює як електромеханічний перетворювач

Коли значення вимірюваної величини перевищує точку перемикання, контакт розмикається або замикається, внаслідок цього в замкнутому або розімкненому електричному ланцюзі формується вихідний сигнал перетворювача.

Електромеханічні перетворювачі являються, як правило, цифровими (дискретними), оскільки їх контакти можуть бути лише в двох положеннях і є елементом включений/вимкнений.

22. Властивості електромеханічних перетворювачів та рівняння перетворення.

Електромеханічний перетворювач ЕМП двигуна створює електромагнітний момент двигуна М, який приводить у рух механічну частину МЧ електромеханічної системи, рис.2.39.

Рис.2.39.

Рівняння руху та структурні схеми механічної частини вже представлені в підрозділі 1.4. Двигун має дві керуючі дії: напругу якоря U та напругу збудження Uз, рис.2.40.

Для визначення динамічних властивостей ЕМП двигуна записуються рівняння за законом Кірхгофа для якірного кола

, (2.36)

де - сумарна індуктивність якірного кола, яка в узагальненому вигляді складається з індуктивностей обмотки якоря, додаткових полюсів та компенсаційної обмотки. Приблизно сумарна індуктивність якірного кола визначається за формулою

, (2.37)

де р – число пар полюсів двигуна;

g=0,6 – для двигунів без компенсаційної обмотки;

g=0,25 – для двигунів з компенсаційною обмоткою,

та кола збудження

, (2.38)

де Lз – індуктивність обмотки збудження.

Коло збудження є нелінійним із-за насичення магнітного кола (насичення сталі). Для лінеаризації кола крива намагнічування на робочій ділянці замінюється прямою, проведеною через номінальну точку, рис.2.41.

Рис.2.41.

Магнітний потік після лінеарізації дорівнює

, (2.39)

де kз=tgb=Фн/Iзн - коефіцієнт кола збудження.

Індуктивність обмотки збудження на робочій ділянці до насичення можна знайти за формулою

, (2.40)

де Кнас=Iзн/Iзл=ac/ab - коефіцієнт насичення згідно рис.2.41;

Wоз – кількість витків обмотки збудження.

Індуктивність насиченої ділянки дорівнює

. (2.41)

Як видно з (2.41), індуктивність обмотки збудження зменшується при збільшенні насичення.

Момент двигуна та ЕРС визначаються відомими залежностями

, (2.42)

. (2.43)

Для отримання передаточної функції кола якоря рівняння (2.36) ділиться на опір RяS

або

, (2.44)

де Тя=LяS/RяS -електромагнітна стала часу якоря, яка характеризує тривалість електромагнітних перехідних процесів у колі якоря. В середньому значення сталої лежить у межах Тя=0,02¸0,1 с. Більші значення відповідають тихохідним двигунам великої потужності та двигунам без компенсаційної обмотки.

Вихідною величиною кола якоря є струм якоря, а вхідною - різниця між напругою та ЕРС, тоді внаслідок заміни d/dtÞp із рівняння (2.44) отримується передаточна функція

. (2.45)

Як видно з (2.45) передаточна функція кола якоря представляє аперіодичну ланку І-го порядку.

Для отримання передаточної функції кола збудження рівняння (2.38) ділиться на опір Rз

. (2.46)

Вихідною величиною є струм збудження, а вхідною – напруга збудження. З рівняння (2.46) з урахуванням d/dtÞp отримується передаточна функція лінеарізованого кола збудження у вигляді аперіодичної ланки І-го порядку

, (2.47)

де Тз=Lз/Rз – стала часу кола збудження. В середньому значення сталої дорівнює Тз=0,2¸5 с. Більші значення відповідають двигунам великої потужності.

Як видно зі співвідношення сталих часу кола якоря та збудження, електромагнітні перехідні процеси в якорі протікають на порядок швидше.

На основі отриманих передаточних функцій (2.45), (2.47) та рівнянь (2.39), (2.42), (2.43) будується структурна схема ЕМП. Якщо її доповнити структурною схемою механічної частини двигуна, представленої на рис.1.20 і розробленої на основі рівняння одномасової схеми

,

то отримується структурна схема двигуна в цілому, рис.2.42.

Рис.2.42.

Як видно з рис.2.42, електромеханічний перетворювач є нелінійним при лінеарізованому колі збудження, бо містить функцію множення змінних при створенні моменту М та ЕРС двигуна Е. Коло збудження не залежить від кола якоря, а коло якоря залежить від кола збудження через магнітний потік Ф. Між механічною частиною та ЕМП існує електромеханічний зв’язок, обумовлений ЕРС двигуна (точка 2). Вихідною величиною ЕМП є електромагнітний момент М (точка 1), який діє на механічну частину.

В залежності від виду механічної частини (одномасова, двомасова, із зазором тощо) до точок 1 та 2 ЕМП підключаються відповідні структурні ми, описані в підрозділі 1.4.

Коло якоря може живитися від джерела напруги чи струму:

1) Живлення кола якоря від джерела напруги.

Найчастіше при живленні якоря від джерела напруги, тобто при керуванні швидкістю за допомогою напруги якоря, магнітний потік двигуна не змінюється. Найчастіше встановлюється номінальний потік Ф=Фн=const за рахунок живлення обмотки збудження номінальною напругою Uзн=const. В цьому випадку ЕМП стає лінійним і структурна схема двигуна значно спрощується, рис.2.43.

Рис.2.43.

Якщо інформація про струм якоря не потрібна, то коефіцієнт СФ переноситься до передаточної функції кола якоря, рис.2.44.

Рис.2.44.

Тривалість механічного перехідного процесу у двигуні, тобто при одномасовій розрахунковій схемі, характеризується електромеханічною сталою часу (1.107)

. (2.48)

Значення електромеханічної сталої лежить у межах Тм=0,08¸2 с і залежить від моменту інерції, електричного опору кола якоря та магнітного потоку. Якщо електромеханічну сталу ввести в механічну частину, то структурна схема прийме вигляд, рис.2.45.

Рис.2.45.

При синтезі замкнених систем керування ЕП використовуються зворотні зв’язки за швидкістю, положенням та струмом якоря, який пропорційний моменту двигуна, так як момент виміряти дуже складно. В цьому випадку використовується наступна структурна схема, рис.2.46.

Рис.2.46.

Інколи необхідна структурна схема із сигналом швидкості ідеального холостого ходу w0. Для цього ланка з коефіцієнтом СФ у внутрішньому зворотному зв’язку переноситься в прямий канал і структурна схема має вигляд, представлений на рис.2.47. При цьому коефіцієнт передачі ланки кола якоря стає дорівнювати жорсткості механічної характеристики.

Рис.2.47.

Живлення двигуна від джерела напруги при незмінному магнітному потоці Ф=const забезпечує високу швидкодію ЕМП, яка визначається електромагнітною сталою часу якоря Тя. Це справедливо для двигунів з компенсаційною обмоткою. Якщо ж двигун некомпенсований, то внаслідок реакції якоря магнітний потік при зміні струму якоря може зменшуватися на 10-20%. При цьому швидкодія ЕМП значно знижується, бо основний потік Ф змінюється зі сталою ТЗ>>Тя.

2) Живлення кола якоря від джерела струму.

В цьому випадку внутрішній електромеханічний зв’язок у двигуні відсутній, так як ЕРС не впливає на струм якоря, який залишається незмінним І=const. Структурна схема має вигляд, рис.2.48.

Рис.2.48.

В цьому випадку ЕМП є джерелом постійного моменту М, величина якого задається зміною напруги збудження Uз з невисокою швидкодією, обумовленою великою сталою часу кола збудження Тз. Для зміни напрямку моменту змінюється полярність напруги збудження.

Так як електромеханічний зв’язок відсутній, то штучні механічні характеристики двигуна абсолютно м’які, тобто представляють собою вертикальні прямі, рис.2.49. Якщо момент двигуна не врівноважено статичним моментом, то його швидкість стрімко збільшується до небезпечного рівня. ЕП з джерелом струму використовується в механізмах, де потрібно керування моментом (стругальні верстати, екструдери тощо). Часто джерело струму реалізується на основі індуктивно-ємнісного перетворювача, який має дуже високу надійність.

Рис.2.49.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]